Opi ikivanhat syksyn tärkeimmät hyvänolon rutiinit

25.11.2016

Ilmassa tuoksuu syksy, aurinko paistaa matalalta ja laskee aikaisin ja puiden värikkäät lehdet leijailevat maahan. Tämä on tärkeä siirtymäaika kesän jälkeen. Kiinalaisen yin-yang opin mukaan elämä maapallolla on täynnä vastakohtia, joista syntyy tasapaino. Yin on aktiivisuutta ja yang tasaisuutta. Jokaista yiniä seuraa yang ja päinvastoin. Ying ja yang myös sekoittuvat ennen vaihtumistaan. Nyt, aktiivisen ying-kauden eli kesän loppuessa on meneillään vuoden tärkein yang-kausi. Kaikki alkaa hidastua ja kääntyä sisäänpäin, niin luonnossa kuin meissä ihmisissäkin. Näillä keinoilla elät syksyllä tasapainossa luonnon kanssa ja voit paremmin:

Syö oikein

Ruoka on hyvä syödä lämpimänä. Hitaasti kypsynyt ruoka on hyväksi, kuten keitot ja haudutetut ruoat. Lämmittävät ja mausteiset ruoat kuuluvat syksyyn.

Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan syksyn ajan tärkeät elimet ovat keuhkot ja paksusuoli. Voit ravita niitä valkosipulilla, sipulilla, inkiväärillä, korianterilla, saksanpähkinöillä, kaalilla, herneillä, soijapavuilla, aprikoosilla, greipillä, ja omenoilla. Ruokavalioon on hyvä lisätä myös kuituja kuten kvinoaa, kauraa ja riisiä. Mausteissa makean ja tulisen sekoitus on hyväksi. Chili lämmittää ja hunaja makeuttaa. Ne myös suojaavat arkoja keuhkoja syksyn viimassa.

syksyn-hyvanolon-rutiinit-3

Organisoi

Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan syksyn elementti on metalli. Se yhdistetään organisointiin. Tämä on oikea aika luopua kesätavaroista ja –vaatteista, siivota koti ylimääräisestä tavarasta ja järjestäytyä sisällä vietettävään talvikauteen.

Pidä koti siistinä, viihtyisänä ja puhtaana. Hoidat myös keuhkoja nukkumalla puhtaassa ja pölyttömässä kodissa, pukeutumalla lämpimästi ulkona ja syömällä ravitsevaa ja lämmittävää  ruokaa.

syksyn-hyvanolon-rutiinit-2

Lähde liikkeelle

Keuhkot reagoivat negatiivisuuteen, kuten kiireeseen, stressiin ja suruun. Liiku paljon luonnossa ja nauti syksyn kauniista sävyistä, ruskan lehdistä ja purppuroista auringonlaskuista. Tee raittiissa ilmassa pitkiä kävelyitä ja hengitä puhdasta ilmaa. Syksy siirtää meitä pikkuhiljaa kylmään kauteen ja elimistön on hyvä tottua siihen hitaasti. Liian suuret lämpötilojen vaihtelut rasittavat ja altistavat flunssalle. Kylmää kautta ei kannata odottaa surullisesti, se kuuluu luonnon ikuiseen kiertokuuluun. Kylmä ja pimeä aika antavat meille hyvän syyn hidastaa tahtia, rentoutua nauttimaan pehmeästä hiljaisuudesta ja järjestää aikaa itselleen ja läheisille.

Lue lisää: hyvä mieli & onni uutisia

Kirjoittaja:

Luova yrittäjä, kuvaaja, kaikesta terveellisestä ja kauniista inspiroituva bloggaaja ideoi ruokaa, joka hellii makuhermoja ja hyvinvointia, on helppoa valmistaa ja aineet ovat helposti saatavilla. Resepteissä ei ole sokeria eikä jauhoja. Ruoan lisäksi lifestyle-kirjoituksissa inspiroidutaan hyvästä olosta, jooga & spa-tunnelmista, onnellisuudesta ja stessinhallinnasta, matkoista maailmalla, Suomen saaristosta ja kodin sisustamisesta.