Some räjähti: Näin toimit paniikkikohtauksen iskiessä

20.6.2018

Paniikkikohtauksen aikana läheisen ihmisen seura voi tehdä ihmeitä. Hän voi sekä auttaa ja tukea hädän hetkellä.

 

Kelsey Darragh laati poikaystävälleen muistilistan kohtauksen varalle

Kelsey Darragh tietää, mitä paniikkikohtaus tarkoittaa. Hän kärsii paniikkihäiriöistä ja hänen poikaystävänsä joutuu usein hoitamaan kumppaniaan kohtauksen iskiessä. Jotta poikaystävä osaisi toimia oikein, on Darragh laatinut hänelle muistilistan kohtauksen varalle.

Vastikään Darragh jakoi listansa Twitterissä, ja se saavutti suuren suosion:

 

Vesihörpyt, hengitysharjoitukset ja häiriötekijät voivat olla avuksi

Listalle Darragh on sisällyttänyt 15 realistista tapaa auttaa, ja ihmiset ylistävät hänen neuvojaan.

Darraghin mukaan esimerkiksi vesihörpyt, hengitysharjoitukset ja häiriötekijät voivat olla avuksi – vaikka Darragh varoittaakin kohtauksen saajan olevankin mahdollisesti vastahakoinen apukeinoja kohtaan.

Hengittämistä käytetään usein hoitona paniikkikohtauksissa. Hitaat ja rennot sisään hengitykset laukaisevat kehossa automaattisen rentoutumismekanismin.

On myös suositeltavaa kokeilla häiriötekijöitä, sillä mitä nopeammin saat itsesi keskittymään muihin asioihin, sitä nopeammin kohtauksesi loppuu. Esimerkiksi 5-4-3-2-1-menetelmä toimii tässä tarkoituksessa hyvin.

 

Älä käske kohtauksen saajaa taistelemaan vastaan

“Älä käske minua taistelemaan vastaan – mieluummin anna kohtauksen iskeä lävitseni. Mitä enemmän yritän kontrolloida sitä (tai SINÄ yrität kontrolloida sitä), sitä pahemmalta kohtaus tuntuu,” Darragh kirjoittaa listassaan.

Hän myös suosittelee poikaystäväänsä tuomaan hänet kotiin, jos kohtaus tapahtuu jossain julkisella paikalla, ja kotiin tullessa antamaan hänelle ison ja pitkän halauksen tehdäkseen hänen olonsa turvalliseksi.

Viimeisessä kohdassa Darragh pyytää poikaystäväänsä keskustelemaan kohtauksesta muutaman tunnin päästä sen mentyä ohi, jotta he voisivat puhua siitä, mikä toimi ja missä asioissa olisi parantamisen varaa.

 

Lue myös: 9 Arkipäiväistä asiaa, jotka on erittäin vaikeaa suorittaa masentuneena

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Independent.co.uk
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Andrew Neel