Tutkimus paljastaa: Rikkaudet tekevät itsekkääksi

27.1.2018

Äveriäät ihmiset tuntevat olonsa paremmaksi keskittyessään itseensä, paljastaa uusi tutkimus. Toisin sanoen, rikkaus muuttaa ihmisen itsekkääksi ja itsekeskeiseksi.

Kuten vanha sanonta kertoo: raha ei tee onnelliseksi. Tosiasiassa raha vaikuttaa kuitenkin paljonkin siihen, mikä ihmiselle tuo iloa.

 

Korkeamman tulotason omaavat ihmiset ovat taipuvaisia tuntemaan itsekeskeisiä tunteita

Amerikkalaisen psykologisen tutkimuslaitoksen teettämässä tutkimuksessa havaittiin, että matalamman tulotason omaavat ihmiset saavat iloa muista ihmisistä ja rakkauden sekä myötätunnon tunteista.

Rikkaat ihmiset sen sijaan tulevat onnellisiksi itsekeskeisemmistä tunteista, kuten ylpeydestä.

Tutkimuksessa selvitettiin, kuinka tulotaso vaikuttaa onnellisuuteen. Otoskoko oli 1 519 ihmistä, puolet naisia ja puolet miehiä.

Onnellisuuden mittaamisen sijaan tutkimuksessa verrattiin kunkin tutkittavan tulotasoa siihen, kuinka usein he kokivat 7 tiettyä positiivista tunnetta: huvittuneisuutta, rakkautta, innokkuutta, ylpeyttä, myötätuntoa, tyytyväisyyttä ja kunnioitusta.

Tulokset olivat kiintoisia; tutkijat huomasivat, että korkeamman tulotason omaavat ihmiset ovat taipuvaisia tuntemaan itsekeskeisiä tunteita, erityisesti ylpeyttä ja tyytyväisyyttä.

Vastakohtaisesti köyhemmät ihmiset kokivat todennäköisemmin muihin ihmisiin suuntautuvia tunteita, kuten myötätuntoa ja rakkautta. He myös ilmoittivat tuntevansa enemmän kunnioitusta ympäröivää maailmaa kohtaan. Innokkuustasot eivät eronneet merkittävästi eri ryhmien välillä.

 

Lue myös: Raha ei tuo onnea – seksi ja uni sen sijaan tuo

 

“Rikkaudet eivät takaa onnellisuutta, mutta voivat muuttaa suhtautumistasi siihen.”

Viimeiset vuosikymmenet tutkimukset ovat keskittyneet köyhyyden negatiivisiin vaikutuksiin. Tämä tutkimus kuitenkin todistaa, että mitä vauraammaksi yksilö tulee, sitä enemmän hän saa iloa omista saavutuksistaan tai statuksestaan. Matalatuloisemmat saavat ilonsa syvällisemmistä asioista.

”Matalatuloiset ihmiset ovat keksineet tavan selviytyä ja etsiä elämästä iloa ja tarkoitusta huolimatta vähemmän suosiollisista olosuhteista verrattuna rikkaisiin.”

“Rikkaudet eivät takaa onnellisuutta, mutta ne voivat muuttaa suhtautumistasi siihen. Saatat jatkossa ilahtua enemmän itsestäsi kuin ystävistäsi tai parisuhteistasi,” kertoo päätutkija Paul Piff.

 

Lue myös: Tutkimus paljastaa – ihmiset, jotka arvostavat aikaa enemmän kuin rahaa, ovat onnellisempia

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia

Lähde: Independent.co.uk
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / freestocks.org