Riisin syöminen kannattaa – Tutkimuksien mukaan japanilainen ruokavalio parantaa mielenterveyttä

9.6.2018

Perinteinen japanilainen dieetti, toiselta nimeltään Washoku, on tunnetusti ravinteikas ja tasapainoinen. Sen vaikutuksia mielenterveyteen ei ole kuitenkaan tutkittu aikaisemmin. Nyt tilanne on muuttunut, sillä tuoreen tutkimuksen mukaan japanilaisella dieetillä voi parantaa psyykkistä terveyttä.

 

Elämänlaatu parantuu riisinkulutuksen myötä

Hokkaidon yliopiston tutkijat Japanissa teettivät tutkimuksen 278, vähintään 40-vuotiaan, mieleltään terveen ihmisen avulla. Tutkijat seurasivat osallistujien päivittäistä perusruokien, kuten riisin, riisipohjaisten ruokien, leivän, nuudelien ja murojen, syömistä.

Tuloksista havaittiin, että sekä unenlaadun että yleisen elämänlaadun parantuminen assosioituu riisinkulutuksen kanssa. Nuudeleilla ja leivällä ei kuitenkaan ollut samanlaista vaikutusta. Jos riisiä syö misokeiton tai soijapapukeiton kanssa, voi mielenterveyden lisäksi edistää omaa fyysistä kuntoaan.

 

Japanilainen ruokavalio ehkäisee kognitiivista rappeumaa

Tutkimukset tukevat aikaisempaa pitkää tutkimusta, jossa on tutkittu japanilaisen ruokavalion muutosta joka 15. vuosi vuodesta 1960 vuoteen 2005. Tässä tutkimuksessa on havaittu, että ruokavalio, johon on sisältynyt enemmän riisiä ja misokeittoa, on ehkäissyt muita dieettejä paremmin kognitiivista rappeumaa. Misossa on flavonoideja, jotka kiihdyttävät aivojen toimintaa ja oppimiskykyä sekä parantavat muistia.

Lisäksi tutkijat muistuttavat, että yksi isoista tekijöistä ruokavalion vaikutuksissa on siinä, kuinka kauan henkilö on syönyt sen mukaan. Tässä tutkimuksessa tutkittavat ovat pysyttäytyneet japanilaisessa ruokavaliossa jo vuodesta 1975.

 

Miksi washoku tekee sinulle hyvää?

  1. Washokun maut perustuvat raaka-aineisiin –Toisin kuin länsimaisissa ruokavalioissa, washokussa ei käytetä keinotekoisia makeutusaineita. Sen sijaan maut haetaan raaka-aineista erilaisilla menetelmillä.
  2. Washokussa ei käytetä sokeria – Sokerin sijaan japanilaiset käyttävät makeaa sakea tai miriniä makeutusaineena. Niillä on alempi glykeeminen indeksi, minkä ansiosta elimistön sokeritasot pysyvät tasaisempina pidempään.
  3. Washokussa käytetään paljon vihanneksia – Perinteinen japanilainen dieetti koostuu pitkälti keitetyistä vihanneksista.
  4. Ruokia on helppo valmistaa –Washoku on yksinkertainen ruokavalio, koska ateriat eivät tarvitse paljoakaan ylimääräisiä mausteita.
  5. Washoku on tasapainoinen ruokavalio – Ichi ju san sai, yleisin Washoku-ateria, koostuu yhdestä pääruoasta, kahdesta lisukkeesta, riisistä ja misokeitosta. Pääruoka on useimmiten kalaa tai lihaa, kun taas lisukkeet ovat yleensä vihanneksia, sieniä ja merilevää.

 

Lue myös: Välimerellinen dieetti voi ehkäistä dementiaa

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Food News
Lähde: Artikkelikuva: Pixabay / DrawsAndCooks