Välimerellinen dieetti voi ehkäistä dementiaa

4.1.2023

Välimerellisen ruoan on aikaisemmin havaittu vahvistavan luita, sydäntä sekä pidentävän elinikää. Lisäksi se voi ehkäistä diabetesta ja alentaa verenpainetta.

Nyt listaan voidaan lisätä myös uusi sairaus: dementia.

Uuden tutkimuksen mukaan aikuiset, jotka, söivät välimerellistä ruokaa, sairastuivat dementiaan 30 prosenttia epätodennäköisemmin.

“Terveellisen kasvispitoisen ruokavalion tiedetään johtavan parempiin kognitiivisiin taitoihin ja 35 % hitaampaan taitojen rappeutumiseen vanhemmalla iällä,” kertoo päätutkija Claire McEvoy Californian yliopistosta.

“Vaikka 35% kuulostaakin paljolta, en ole yllättynyt,” kertoo Rudolp Tanzi, asiaa aikaisemmin tutkinut tutkija ja kirjailija. “Geeniemme aktiviteetti riippuu pitkälti 4 asiasta: ruokavaliosta, liikunnasta, unesta ja stressinhallinnasta,” Tanzi lisää.

Tutkimuksessa tutkittiin 6000 keskimäärin 68-vuotiaan ihmisen ruokatottumuksia. Havaittiin, että välimerellinen ruoka piti ihmiset virkeämpinä ja kognitiivisesti parempikuntoisina vanhemmalle iälle.

Mitä pidempään ihmiset pitäytyivät ruokavaliossa, sitä vahvemmin tulokset näkyivät.

 

Lue myös: Oliiviöljyn 11 tieteellisesti todistettua terveyshyötyä

 

Mitä on välimerellinen dieetti?

Unohda lasagne ja pizza; ne eivät kuulu ruokavalioon ollenkaan.

Itse dieetti on yksinkertainen ja kasvispohjainen. Jokainen ateria keskittyy hedelmiin ja vihanneksiin, kokojyvään, papuihin, siemeniin, pähkinöihin ja neitsytoliiviöljyyn. Voit sanoa hyvästit sokerille, jauhoille ja muille rasvoille.

Lihaa voi syödä hieman, mutta yleensä vain lisämakuna. Syö sen sijaan munia, maitotuotteita ja siipikarjaa, mutta pienempiä annoksia, kuin perinteisissä länsimaisissa ruokavalioissa. Kalaa saa syödä reilusti.

Välimeren ruokaan ei kuulu voi, margariinit, punaiset lihat, juustot, paistetut pikaruoat tai makeiset. Sen sijaan, syö sen sijaan vähintään kuusi annosta vihervihanneksia päivässä, esimerkiksi lehtikaalia tai pinaattia, sekä annos jotain muuta vihannesta. Viikossa tulee syödä myös kolme annosta kokojyvää.

Viikkorytmiin sisältyy myös kolme annosta papuja, kaksi annosta marjoja, kaksi annosta kanaa tai kalkkunaa ja yksi annos kalaa. Oliiviöljy on pääasiallinen raaka-aine ja viiniä voi juoda lasillisen päivässä.

Ruokavalion hyötyjen takana on paljon tutkimustietoa.

Vuonna 2015 tutkittiin 923 vanhusta. Heistä puolet seurasi dieettiä säännöllisesti ja loput epäsäännöllisemmin. Ne, jotka olivat tiiviisti dieetissä kiinni, omasivat 53% alhaisemman riskin sairastua Alzheimeriin, kun taas verrokkiryhmällä vastaava luku oli 35%

 

Lisätodisteet

Toisessa tutkimuksessa seurattiin 2223 dementiattoman ruotsalaisaikuisen elämää 6 vuoden ajan. Ruotsalaiset söivät välimeren dieetin kaltaista ruokavaliota.

Tutkittavat, jotka pysyttelivät dieetissä kohtuullisen hyvin tai erittäin hyvin, säilyttivät kognitiiviset taitonsa paremmin verrattuna niihin, jotka söivät enemmän prosessoitua ja rasvaista ruokaa.

Kolmannessa tutkimuksessa tutkittiin 330 normaalin vanhuksen aivokuvia ja havaittiin, että elimistöä tulehduttavat ruoat, kuten makeiset, prosessoidut ruoat ja rasvaiset ruoat, lisäävät aivojen surkastumisen riskiä.

Tulokset eivät tule yllätyksenä Tanzille. “Ruoat, jotka pitävät verenpaineen normaalina, tarjoavat antioksidantteja ja ylläpitävät hyvää bakteeritasapainoa elimistössämme, pitävät myös tulehdukset kurissa aivoissa ja muualla elimistössä,” hän sanoo.

Vaikka tutkimusten tulokset ovat yhteneviä, asiantuntijat korostavat tutkimusten olevan havainnoivia; ne siis perustuvat ihmisten omiin raportteihin ruokatottumuksistaan. Jotta ruokavalion vaikutuksista saataisiin perusteellista tietoa, tulisi järjestää kontrolloituja tutkimuksia.

“Uskon, että tutkimukset kokonaisuudessaan todistavat, että tietyt ruokavalinnat parantavat aivojen toimintaa ja kognitiivisia kykyjä iän karttuessa,” McEvoy sanoo. ”Ruokavalio on muokattavissa, ja näiden tutkimusten perusteella tarvitsemme kliinisiä testejä asian kunnolliseen vahvistamiseen.”

Ennen kuin kunnon todisteita saadaan, kannattaa ehkä jo muuttaa omaa ruokavaliota.

 

Lue myös: Helppo ja nopea välimerellinen alkupala

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: CNN
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / rawpixel.com