Pudota painoa ilman erityistä ruokavaliota

22.6.2024

Oletko taas kerryttänyt muutaman ylimääräisen makkaran vyötäröllesi? Mietitkö, kuinka mitätöisit parin viikon roskaruoat ja liikkumattomuuden? Ihmisillä on usein radikaaleja ja epärealistisia laihdutusmenetelmiä erityisesti lomien jälkeen.

Yleisin ongelma on hiilihydraattien totaalinen poistaminen ruokavaliosta. Ihmiset lopettavat leivän, perunan pastan ja muiden hiilihydraattipitoisten ruokien syömisen ajatellen, että painonnousu johtuu pelkästään hiilareista.

Seuraavaksi seuraa päivittäinen salirääkki ja tuntien lenkit juoksumatolla. Nukkumaan mennään nälkäisenä salaatin jälkeen ja turhaudutaan, kun kehossa ei esiinny tuloksia.

 

Energiatasapaino

On kuitenkin olemassa helpompikin keino. Painon putoaminen riippuu aina energiatasapainosta.

Energiaa sisään < Energiaa ulos = Paino putoaa

Energiaa sisään > Energiaa ulos = Painoa kertyy.

Energiaa sisään = Energiaa ulos = Paino ei muutu.

Kyse on termodynamiikasta ja menetelmä on samanlainen kaikilla ihmisillä. Jokainen maailman dieetti toimii samalla tavalla; ne muuttavat energiatasapainoa niin, että paino putoaa. Putoaminen johtuu kaloriannosten vähenemisestä eikä mistään muusta.

Tärkeää onkin ymmärtää, ettei laihduttamisesta tarvitse tehdä liian hankalaa.

 

Lue myös: Kumpi laihduttaa tehokkaammin: Voimaharjoittelu vai kestävyysurheilu?

 

Syö kolme isoa ateriaa ja kaksi välipalaa päivässä

Eräs helppo ja aina toimiva strategia on syödä kolme isoa ateriaa päivässä ja kaksi pientä välipalaa. Käytä kämmentäsi annosten mittaamiseen. Yksi kämmenellinen proteiinia, yksi hiilihydraatteja, yksi vihanneksia ja yksi peukalonpäällinen rasvaa.

Käytä proteiininlähteinä kananrintaa, munia, ulkofileepihvejä, pekonia ja lohta. Hiilihydraatteja saa mm. riisistä, leivätä, pastasta ja perunoista.

Vihanneksia on turha valikoida – kaikki ovat yhtä hyviä. Hyviä rasvan lähteitä ovat esimerkiksi lohi, munat, maito, pähkinät ja avokadot.

Nämä listat ovat vain esimerkkejä, ei absoluuttisia totuuksia. Voit vapaasti yhdistellä erilaisia raaka-aineita ja syödä vaikka jäätelöä saadaksesi rasvaa ja hiilihydraatteja.

Joustavuus on avain pitkäjänteisyyteen. Ei ole olemassa hyviä ja pahoja ruokia – joissakin ruoissa on vain enemmän kaloreita kuin toisissa.

 

Lue myös: 10 helppoa vinkkiä painonpudotukseen 

 

Liikunnan tavoitteena on lihasten kasvattaminen, ei itsensä rankaiseminen

Liikuntaankaan ei tule suhtautua liian vakavasti. Liikunnan tavoitteena on lihasten kasvattaminen, ei itsensä rankaiseminen. Koosta liikuntaohjelmasi muutaman avainliikkeen ympärille, jotka työstävät useita lihasryhmiä.

Nämä liikkeet vahvistavat voimaasi eniten ja tekevät hyvää kehollesi kokonaisvaltaisesti. Kyykyt, rinnalle vedot, leuanvedot, soutaminen, jalkaprässi ja juokseminen ovat erittäin toimivia perusliikkeitä.

On myös suositeltavaa tehdä metabolisia kiertoliikkeitä treenin lopuksi. Niiden tavoitteena on nostattaa sykettä ja työstää mahdollisimman montaa lihasta ilman taukoja. Tartu pariin käsipainoon, käy läpi 4-6 liikettä työstäen eri lihaksia ilman taukoja, lepää pari minuuttia ja toista sarja 3-5 kertaa. Sarjoja on hyvä toistaa 2-4 kertaa viikossa.

 

Esimerkkitreeni

  1. A)    Maastaveto – 5 toistoa – 3 sarjaa
  2. B)     Olkapääprässi – 8 toistoa – 3 sarjaa
  3. C)     Rinnalleveto – 6 toistoa – 3 sarjaa

 

Metaboliset kiertoliikkeet – ei lepoa liikkeiden välissä

  1. A)     Kyykky käsipainojen kanssa – 10 toistoa
  2. B)     Käsipainojen nosto eteen ja sivulle – 10 toistoa
  3. C)     Punnerrukset – 10 toistoa
  4. D)     Lankku nostaen samalla käsipainoja sivuille – 10 toistoa

 

Ota nämä strategiat haltuun ja kokeile niitä 4-6 viikon ajan. Saatat huomata, että lomakilot karisevat nopeastikin.

Lue myös: 11 ruokaa, joiden avulla laihdut – yhdistele ja ota kaikki hyöty irti

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Independent.co.uk
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Andrew Tanglao