5 asiaa, jotka takapuolesi yrittää kertoa sinulle

23.3.2017

Saatat kuvitella, ettei takamuksellasi ole paljoakaan sanottavaa. Sehän loppujen lopuksi vain roikkuu mukana, hoitaa omat hommansa ja pitää housut ylhäällä. Voit kuitenkin oppia yllättävän paljon esimerkiksi sairauksien riskeistä tai sopivista harjoittelumääristä kuuntelemalla vain omaa takapuoltasi.

Seuraavassa muutama asia, joita peppusi yrittää sinulle toitottaa:

 

Sairastut epätodennäköisemmin tiettyihin kroonisiin sairauksiin

Onko pakaroissasi kunnolla täytettä? Se voi tarkoittaa hyvää terveytesi kannalta. International Journal of Obesity-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että takamuksen korkea rasvaprosentti tarkoittaa vähäistä riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Muhkea takapuoli viestii myös sopivista veren kolesteroli- ja sokeripitoisuuksista. Tiivistettynä: Jos omaat pyöreän pepun, sairastus epätodennäköisemmin sydäntauteihin tai diabetekseen.

Lue myös: Pudota painoa säännöllisellä veden juomisella

 

Vietät liikaa aikaa kuntosalilla

Jos peppusi on käytännössä näkymätön, kannattaa hieman vähentää CrossFit-tunteja ja pitkiä lenkkejä. ”Pakaralihakset ovat kehon suurimpia lihaksia, ja lihas on metabolisesti kaikkein aktiivisinta kudosta,” kertoo Brandon Mentore, hyvinvointivalmentaja Philadelphiasta.

”Kun energiantarve kasvaa riittävän suureksi, lihaskudos hajoaa tyydyttääkseen energiantarpeen, mikä johtaa littanaan takapuoleen.” Toisin sanoen, lautapeppu voi viestiä siitä, että olet siirtynyt rasvan polttamisesta lihasten pois sulattamiseen.

Lue lisää: 5 myyttiä vitamiineista – kaikkea ei pidä uskoa

 

Et saa riittävästi kuituja

Peräpukamat, eli turvonneet suonet takapuolessasi, voivat aiheuttaa veren pilkkuuntumista esimerkiksi vessassa tai muualla istuessa. Peräpukamat ovat yleisiä synnytyksen jälkeen, mutta niitä esiintyy myös ihmisillä, jotka kärsivät ummetuksesta. Ummetusta voi lievittää syömällä mm. vihanneksia ja hedelmiä, täysjyvää vehnän sijasta ja juomalla enemmän vettä.

Lue myös: 7 merkkiä elimistön sinkkuvajauksesta

 

Istut liikaa

Tutkimusten mukaan istuminen voi johtaa takapuolen leviämiseen ja litistymiseen. Tämä johtuu siitä, että esimerkiksi liika toimistotyö jäykistää vyötärön lihaksia ja heikentää pakaralihaksia. Istumisen aikana kannattaa pitää taukoja ja vaikkapa kävellä tai venytellä. Omaan treeniohjelmaan kannattaa myös lisätä keskivartalo- ja pakaraliikkeitä, kuten kyykyt ja lankku.

Hyvä istuma-asento voi myös auttaa. Polvien tulee olla samalla tasolla tai hieman alempana kuin vyötärö, tietokoneen päätteen tulee olla hieman silmien alapuolella ja käsien kyynärpäiden tasolla tai hieman niiden alapuolella.

Lue myös: Kiroilu on terveellistä – 5 tieteellisesti todistettua syytä

 

Sinun tulisi käydä lääkärissä

Ulkonäköasiat ovat joskus täysin sivuseikka. Silläkin on nimittäin väliä, mitä takapuolesta tulee ulos. Suolen toiminta on hyvä merkki oman elimistön terveydestä; jos toiminnassa tapahtuu muutoksia, huolestumiseen voi olla aihetta. Jos takapuolesta tulee verta, lääkäriin kannattaa mennä aina, ellei kyse ole peräpukamista. Epätavallinen koostumus, haju tai väri voivat olla merkkejä tartunnasta, keliakiasta tai esimerkiksi ruokaintoleranssista.

Satunnainen tai säännöllinen ripuli voi viitata suolisto-ongelmiin, kuten paksusuolen tulehdukseen tai Crohnin tautiin. ”Kun sairaus on tunnistettu, lääkärit voivat antaa hoitoa tekemällä muutoksia ruokavalioon” ja joissain tapauksissa määräämällä lääkkeitä, kertoo Cynthia Rudert, gastroenterologi Atlantasta.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Prevention.com
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay