Kumpi on parempi, aamu- vai iltatreeni?

10.7.2018

Itselle sopivan treenirytmin ja -rutiinin löytäminen on jo melkein puolet taistelusta, varsinkin jos olet vasta aloittamassa treenaamista. Joillain ihmisillä on vahvojakin mielipiteitä siitä mikä ajankohta juuri heille on sopiva, mutta hyvä uutinen on se, ettei ole olemassa yhtä hyvää vaihtoehtoa.

Vaikkakin tutkimuksissa on todettu pieniä eroja kalorin polttamisen ja lihasmassan kasvattamisen suhteen aamuin ja illoin, niin kumpikaan näistä ei välttämättä sen parempi vaihtoehto sinulle, varsinkaan niin merkittävästi, että tuttuja rutiineita kannattaisi lähteä muuttamaan.

Mikä sitten on paras lähestymistapa asiaan? Mieti omia aikataulujasi ja sitä milloin tunnet olosi energiseksi ja kuinka motivoit itseäsi. Tässä 8 asiaa, joita kannattaa pohtia, kun mietit mikä ajankohta päivästä sopisi sinulle parhaiten treenaamiseen.

Aamulla treenaamisen hyödyt:

1. Kuntoilu voi antaa kunnon energiapiikin

Jotkut ihmiset saavat aamutreeneistä energiaa koko päiväksi. Hyöty on osin psyykkista mutta samalla erittyy endorfiinejä, jotka voivat aiheuttaa välittömän energiapiikin. Tämän lisäksi muutos kehon lämpötilassa auttaa heräämään. Tähän yhdistettynä kuppi kahvia ja terveellinen aamupala niin voiko päivää enää paremmin aloittaa?

2. Harvemmin aamuisin mikään estää mahdollisuuden treenata

Samalla, kun aamiastreffit klo 7 ovat melko harvinaisia, niin töiden jälkeiset aktiivisuudet voivat helpostikin tulla kuntoilun tielle. Tutkimukset ovat osoittaneet, että aamuisin treenaavat ihmiset keskittyvät treenirutiiniin paremmin, kun taas iltaisin päässä voi helpostikin pyöriä erilaisia asioita, joita päivän aikaan on sattunut ja ihmiset myös useammin jättävät salilla käymisen väliin iltaisin.

3. Salit ovat yleensä aamulla tyhjempiä, joten sinulla saattaa olla enemmän tilaa.

Ärsyttääkö odottaa juoksumatolle pääsyä tai sopivia käsipainoja? Monet salit ovat eniten täynnä heti töiden jälkeen, joten jos ihmisjoukon keskellä treenaaminen ärsyttää, niin kokeile jos aamutreenit sopisivat sinulle paremmin. Paras tapa on käydä kokeilemassa salia muutamaan eri vuorokauden aikaan tai kysyä suoraan henkilökunnalta, että milloin ruuhkahuiput ovat.

4. Saat heti aamusta tehtyä treenirutiinisi ja luot hyvän pohjan päivälle

Jos sinua usein ahdistaa ajatus siitä, että töiden jälkeen pitäisi vielä raahautua salille, niin aamu voi olla sinulle sopivampi ajankohta. Näin tuleva kuntoilusessio ei pyöri päässä koko päivää ja tunnet saavuttaneesi jotain heti aamusta, kun saat hoidettua rutiinin pois päiväjärjestyksestä. Tämä ei kuitenkaan sovi kaikille ja jotkut ihmiset tuntevat olonsa väsyneeksi koko päivän aamutreenien jälkeen.

Illalla treenaamisen hyödyt:

1. Saat purettua päivän aikana aiheutunutta stressiä

Kuntoilu lievittää stressiä ja auttaa mielihyvähormonin endorfiinin erityksessä, joten hikoilu hullun päivän jälkeen voi auttaa rentoutumaan. Ja jos helposti syöt välipalaa stressaantuneena, niin kunnon treenit voivat auttaa poistamaan ahdistusta ja turhautuneisuutta sen sijaan, että rupeaisit niiden seurauksena ahmimaan ruokaa.

2. Sinun ei tarvitse miettiä joka liikettä pukuhuoneessa etukäteen

Aamulla treenaaminen yleensä tarkoittaa sitä, että kaikilla on kiire lähteä töihin tai muita hommia hoitamaan. Tämän lisäksi aamuisin salille pitää pakata tavarat paljon tarkemmin, koska edessä on työpäivä. Kun treenaat iltaisin, niin sinun ei tarvitse stressata vapaan suihkun löytämistä, oikean tavaroiden pakkaamista tai hiusten kuivattamista. Voit yksinkertaisesti hoitaa treenit ja lähteä kotiin.

3. Olet todennäköisesti jo tankannut tarpeeksi ja valmis aloittamaan treenit

Ennen aamutreenejä kuuluu aina syödä hiukan jotain, että keholla on energiaa hoitaa treenit loppuun kunnialla. Jos treenaat iltaisin, niin voit suunnitella treenirutiinisi syötyjen aterioiden mukaan, joten olet välittömästi valmis treeneihin. Vaikkakaan ei välttämätöntä, niin ennen treenejä syöty pieni välipala auttaa jaksamaan ja tämä voi viedä aamuisin liikaa aikaa ja lisätä ei-toivottuja kaloreita päivän ruokavalioon, joka ei ole toivottavaa jos yrität pudottaa painoa.

4. Sinun ei välttämättä tarvitse lämmitellä niin kauan

Vaikka dynaaminen harjoittelu onkin tärkeä osa treenirutiinia kuntoilet sitten mihin kellonaikaan tahansa, niin aamuisin kehosi tarvitsee enemmän aikaa herätäkseen ja lämmitäkseen. Ennen aamutreenejä olet maannut paikoillasi tunteja, kun taas ennen iltatreenejä olet liikkunut koko päivän.

Iltaisin treenatessa kannattaa kuitenkin muistaa, että se saattaa vaikuttaa unensaantiisi jos treenaat liian myöhään. PIdä huoli, että sinulla on pari tuntia aikaa rauhoittua treenien jälkeen ennen nukkumaanmenoa.

Katso lisää uutisia aiheesta liikunta & fitness!

Lähde: self.com
Kuva: Unsplash / Victor Freitas