Miten säästää rahaa nopeasti? Kokeile nämä 8 vinkkiä

8.11.2020

Rahan säästäminen on helppoa, kun tietää parhaat keinot pihistellä. Säästämisen ei aina tarvitse tarkoittaa luopumista jostain itselle tärkeästi. Usein riittää, että jättää turhuudet pois ja kilpailuttaa tuotteet ja palvelut, joita tällä hetkellä käyttä.

Pitemmittä puheitta, alla 9 timanttista säästövinkkiä.

 

1. Muuta asenteesi ja ala budjetoimaan

Vain sitä voi kehittää, mitä voi mitata. Jos et tiedä mihin rahasi kuukausittain katoavat, et voi tehdä asialle mitään. Ennen kuin voi selvittää, miten säästää rahaa, on tiedettävä, mistä säästää rahaa.

Mitään hienostunutta Exceliä ei tarvitse alkaa vääntämään – ruutupaperi on ihan fine. Pääasia että tiedät kuukausitasolla, mihin kuluu mitäkin.

Hyvin todennäköisesti asuminen vie valtaosan kuukausibudjetistasi. Vuokraa tai lainaa ei yleensä saa veivattua alemmas, mutta esimerkiksi sähkölaskusta tai vedestä voi saadakin nipistettyä. Mikään alla olevista vinkeistä ei toimi, jos et tunne numeroitasi.

 

2. Kilpailuta kaikki juoksevat kulusi

Milloin viimeksi olet kilpailuttanut sähkön? Entäpä liittymän? Oletko edes harkinnut kaikkien vakuutustesi kilpailuttamista viimeisen vuoden aikana? Usein vain maksamme samat laskut kiltisti joka kuukausi edes ajattelematta, että nämä samat asiathan voisi saada jopa puolet halvemmalla.

Olemassa olevien palveluiden kilpailutus on säästövinkeistä mielekkäin kahdesta syystä:

  • Usein kilpailutettavat asiat ovat pakollisia. Ne on siis pakko olla joka tapausessa olemassa.
  • Mistään ei tarvitse luopua. Maksat vähemmän samasta.

Tavalliselle tallaajalle, joka ei koskaan ole mitään kilpailuttanut, kunnon kilpailutuskierros voi saada ihmeitä aikaan. Puhelinliittymästä saa helposti puolet pois, sähköstä parikymmentä prosenttia, vakuutuksista satasi vuodessa, ja niin edespäin.

Jos et keksi mitä kaikkea voisit kilpailuttaa tai vertailla, nopea googlaaminen vie pitkälle. Ideoita voi etsiä vaikka tältä sivustolta tai oikeastaan miltä tahansa aihetta käsittelevältä verkkosivulta tai blogista. Usein näissä ”rahablogeissa” myös kerrotaan, että myös lainojen kilpailuttaminen kannattaa, jos sellaisia sattuu olemaan.

Erilaisten vippien ja lainojen yhdistäminen voi säästää jopa satoja euroja kuukausitasolla. Tosin siinä vaiheessa lähtötilanne saa olla jo melko kehno. Miksei niitä lainojakin voisi kilpailuttaa. Ehkä kuitenkin parempi vaan maksaa ne ennen aikaisesti pois ja säästää sitten lyhennyksistä säästyneet hilut parempiin tarkoituksiin. Seuraavaan vinkkiin (vähän käytännönläheisempään):

 

 

3. Säilö ruokasi tehokkaammin

Kuinka paljon teillä menee ruokaa roskiin? Hävikkiruuan määrä voi monella kotitaloudella olla todella suuri. Ruoka kannattaa pakata vakuumiin eli tyhjiöön, koska näin ruoka säilyy esimerkiksi pakastimessa pidempään.

Et kuitenkaan tarvitse kallista vakuumipakkauslaitetta – tiskiallas riittää! Laske altaaseen vettä, laita ruoka uudelleensuljettavaan pussiin ja pussi veteen, niin että pussin suu on vain pinnalla. Näin vesi puristaa ilman pois pussista. Kun suljet pussin, ruoka jää tyhjiöön.

 

4. Pidennä patterien käyttöikää

Loppuiko kaukosäätimen pattereista virta? Jatka patterien käyttöikää ottamalla toinen pattereista pois. Etsi patterin kokoinen ruuvi ja aseta se patteriaukkoon.

Yleensä temppu toimii, ja kaukosäätimesi toimii jälleen.  Aika HC vinkki, mutta eipähän mene talous nurin pattereiden takia.

 

5. Säästä vettä vesipulloniksillä

WC-pönttö kuluttaa todella paljon vettä. Voit säästää vessanpöntöstä alas huuhtomasi veden määrää merkittävästi helpolla niksillä: Aseta vedellä täytetty juomapullo wc-pönttösi vesisäiliöön. Näin vesisäiliöstä tulee jokaisella pöntönvetokerralla jopa 1,5 litraa vähemmän vettä. Jos vedät vessaa viisi kertaa päivässä, niin säästät siis 7,5 litraa vettä lähes huomaamattasi

Tämä ero näkyy myös vesilaskussasi. Veden kanssa kannattaa kuitenkin muistaa 80/20 sääntö, eli järki käteen. Säästät todennäköisesti tätä pönttöniksiä enemmän seisomalla suihkussa minuutin lyhyemmän ajan.

 

6. Säästä nettilaskussa

Onko naapurin Pena hyvä äijä? Sovi hänen kanssaan Wifin jakamisesta. Kun puolitatte nettilaskun keskenänne, molemmat säästävät verrattuna siihen tilanteeseen, että molemmilla olisi omat liittymät.’

Äläkä missään nimessä hommaa erillistä nettiä läppäriisi, jos puhelimessasi on hyvä 4G tai 5G. Voit jakaa netin puhelimestasi aina kun tarvitset sitä ja homma on sillä selvä.

 

7. Älä heitä pois nuupahtaneita lehtivihanneksia

Tätä vinkkiä harva edes tulee ajatelleeksi. Voit pelastaa lehtevät vihannekset liottamalla niitä kylmässä, mielellään jääpaloilla viilennetyssä vedessä n. 20 minuutin ajan. Ne ovat kylmäkäsittelyn jälkeen kuin tuoreita!

Kaiken lisäksi vihreät ovat terveellistä syötävää. Terve ruumis on yhtä kuin energinen ihminen, jolla on intoa kehitellä keinoja miten säästää rahaa.

 

8. Käytä asioita uudelleen

Elämme kertakäyttökulttuurissa. Eihän kaikkea tarvitse heittää roskiin heti ensimmäisen käyttökerran jälkeen. Jos oikeasti alkaa kokeilemaan, miten pitkäksi käyttöiän voi monille tuotteille venyttää, voi todella yllättyä.

Tässä muutama idea:

  • Rätit
  • Muovipussit
  • Kirjekuoret
  • Lahjapaperit
  • Vaatteet
  • Partaterät

Vastaavia uusiokäyttövinkkejä voi lueskella tästä hauskasta artikkelista. Järki kannattaa kuitenkin pitää päässä eikä alkaa sairaalloisesti uusiokäyttämään esimerkiksi vessapaperia tai topsipuikkoja.

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia

Lähde: Pixabay.com
Lähde: Pixabay.com