Lakritsi-Vadelmamousse täytekakku suklaakreemillä

10.10.2020

Ajatus kakkuun lähti himostani lakritsiin ja salmiakkiin. Oli jo selvää mitä tulee täytteeksi. Tietenkin lakritsimoussea. Mutta halusin lakritsin rinnalle myös jonkun raikkaamman täytteen. Sitruuna oli ensimmäisenä mielessäni mutta päätin kuitenkin kokeilla vadelmaa.

Kuorrutteeksi tein suklaakreemin jonka värjäsin mustaksi pastavärillä. Musta on suosikkivärini ja sopii tähän kakkuun hyvin. Valuma on lakritsiganachea jonka tein Kick lakritsi-toffee patukoista.

 

AINEKSET

  • 100g pakastevadelmia
  • 5dl kuohukermaa
  • 0,5dl sokeria
  • 300g maustamatonta tuorejuustoa esim Philadelphia
  • 175g tummaa suklaata
  • 250g voita
  • 250g tomusokeria
  • 1 tl Vanilja-aromia
  • 1dl lakritsikastiketta
  • 6 kpl liivatelehtiä
  • Vaniljasokeria
  • 2-3dl kevytmaitoa kostutukseen
  • Mustaa pastaväriä
  • 6 kpl Kick 19g lakritsi-toffee patukoita
  • 2 rkl Vaniljakreemijauhetta

 

OHJE

Kakkupohja on perus sokerikakkupohja jonka ohjeen löydät tästä: Täydellinen Kakkupohjan ohje

Tein neljän munan pohjan ja käytin halkaisijaltaan 16cm ja korkeudeltaan 12cm irtopohjavuokaa.  Näin sain kakkuun korkeutta. Korkea kakku on mielestäni näyttävän näköinen.

 

VADELMAMOUSSE

Sulata 100g pakastevadelmia. Jos käytät ulkomaalaisia vadelmia muista kiehauttaa ne kattilassa muutaman minuutin ajan.

Laita 3 liivatelehteä likoamaan kylmään veteen.

Vaahdota kulhossa 2dl kermaa ja siirrä kermavaahto hetkeksi jääkaappiin odottamaan. Toisessa kulhossa vatkaa 100g maustamatonta tuorejuustoa notkeaksi.

Lisää vadelmat tuorejuuston sekaan ja vatkaa tasaiseksi. Lisää 0,5 dl sokeria, 1 tl vaniljasokeria ja 1rkl vaniljakreemijauhetta. Vatkaa hetki.

Sulata liotetut liivatteet tilkkaan kiehuvaa vettä. Kaada liivateseos ohuena nauhana samalla vatkaten täytteeseen.

Yhdistä vaahdotettu kerma tuorejuusto -täytteeseen hyvin sekoittaen. Siirrä mousse jääkaappiin.

 

LAKRITSIMOUSSE

Laita 3 kpl liivatelehtiä likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kulhossa 2dl kuohukermaa ja siirrä kermavaahto hetkeksi jääkaappiin odottamaan. Vatkaa toisessa kulhossa 200g tuorejuustoa notkeaksi. Lisää tuorejuuston sekaan 1 dl lakritsikastiketta, 1 tl vaniljasokeria ja 1rkl vaniljakreemijauhetta. Vatkaa tasaiseksi.

Sulata liotetut liivatteet tilkkaan kiehuvaa vettä. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteeseen koko ajan samalla vatkaten. Yhdistä vaahdotettu kerma tuorejuustotäytteeseen ja sekoita hyvin. Siirrä lakritsimousse jääkaappiin.

 

 

KAKUN TÄYTTÄMINEN

Leikkaa kakkupohja neljään osaan sahalaitaveitsellä tai kakkusahalla. Kakku kootaan vuokaan jossa pohja paistettiin. Vuoraa vuoka tuorekelmulla. Kokoa kakku niin että pohjalevy laitetaan vuokaan ensin. Itse käytän pohjalevyjen siirtelyyn kakkunostinta. Kostuta pohja vaniljasokerilla maustetulla kevytmaidolla. Itse käytän pullasutia kostuttamiseen.

Levitä kostutetulle pohjalle puolet lakritsimoussesta. Laita seuraava pohjalevy, kostuta ja levitä päälle vadelmamousse. Sitten taas seuraava pohjalevy, kostutus ja täytä lopulla lakritsimoussella. Laita kansilevy päällimmäiseksi ja kostuta. Peitä vuoka tuorekelmulla ettei kakku pääse kuivumaan. Anna kakun tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään saakka.

 

MUSTA SUKLAAKREEMI

Sulata mikrossa keskilämmöllä tumma suklaa välillä sekoittaen.

Vatkaa huoneen lämpöinen voi kuohkeaksi muutaman minuutin ajan. Lisää tomusokeria vähitellen muutamassa erässä samalla vatkaten. Lisää noin 1 tl Vanilja-aromia tai vaniljasokeria. Vatkaa pari minuuttia. Lisää sulatettu, hieman jäähtynyt suklaa ja vatkaa tasaiseksi. Lisää vähitellen mustaa pastaväriä ja vatkaa välillä. Jatka kunnes kreemi on värjäytynyt mustaksi. Väri tummuu hieman vielä jääkaapissa kun kakku on kuorrutettu.

Kumoa kakku tarjoilualustalle. Poista vuoan reunus, pohja ja kelmut. Kuorruta kakku kreemillä. Itse käytän tähän palettiveistä, raappaa ja pyörivää kakkualustaa. Näillä välineillä kakun reunat saa kauniin sileäksi. Tee ensin ohut kuorrutus eli ns murukerros ja siirrä kakku jääkaappiin muutamaksi minuutiksi. Kuorruta sitten paksumpi kerros. Kun kakku on kuorrutettu siirrä se jääkaappiin noin tunnin ajaksi että kreemi jähmettyy hyvin.

 

LAKRITSIGANACHE

Pilko Kick lakritsi-toffeet pienemmiksi paloiksi. Keitä kattilassa 1 dl kuohukermaa ja Kick lakritsi-toffeet keskilämmöllä välillä sekoittaen kunnes lakritsit ovat sulaneet. Siirrä kattila sivuun ja anna ganachen jäähtyä suunnilleen kädenlämpöiseksi.

 

VALUMAT

Ota kuorrutettu kakku jääkaapista. Voit tehdä valumat pursotinpussin avulla, lusikalla tai kuten minä ganachepulloa käyttäen. Ensin teen valumat ja sitten lisään ganachea reilummin kakun päälle keskelle ja tasoitan palettiveitsellä. Siirrä kakku jääkaappiin että ganache hieman jähmettyy.

Lue lisää: ruoka & juoma uutisia

Kirjoittaja:

Sain kipinän Kiinalaiseen ruokaan 2013 syksyllä Helsingin reissulla. Kävin syömässä Hakaniemessä sijaitsevassa Kiinalaisessa ravintolassa. Syömäni ruoka siellä oli taivaallista. Parasta mitä olin missään kiinalaisessa syönyt. Aloitin pikkuhiljaa harjoittelemaan Kiinalaisen ruoan valmistusta kotona. Tutkiskelin ja luin paljon erilaisia blogeja ym Kiinalaisiin ruokiin liittyviä sivustoja. Aloin soveltaa reseptejä omanlaiseksi.