0,7 Kakkupohja – täydellisen kakkupohjan ohje

25.11.2020

Kakkupohja ohje jolla onnistut! Itse käytän aina tätä ohjetta. Ja lisäksi kerron muutaman muun jutun miten saat tehtyä täydellisen sokerikakkupohjan. Yritin kirjoittaa mahdollisimman tarkasti ohjeen että kaikki onnistuisivat tekemään täydellisen sokerikakkupohjan.

Käytän lähes aina alumiinisia PME vuokia joita löytyy leivontatarvike verkkokaupoista. Myös muut vuoat käyvät esimerkiksi irtopohjavuoka. En koskaan korppujauhota vuokia etenkään PME vuokia vaan käytän vuokaspraytä. Ekan kerran kun käytin PME vuokaa korppujauhotin sen. Virhe. Kakkupohja ei irronnut muuta kuin paloina.

Vuokaspraytä käyttämällä kakkupohja irtoaa hienosti ja siististi vuoastaan paistamisen jälkeen. Käytä aina huoneen lämpöisiä kananmunia ja puhtaita välineitä. Jauhot käännellään varovasti sokeri-munavaahtoon nuolijaa käyttäen. Tässä ohjeessa tarvitset myös keittiövaakaa koska kaikki aineosat punnitaan.

 

Esimerkkinä 5 munan kakkupohja

Aloita punnitsemalla tyhjä kulho esimerkiksi tämän kulhon paino oli 86 grammaa.

Riko kananmunat kulhoon. Munien ja kulhon yhteispaino oli 345g. Vähennä kulhon paino 345-86 =259. (Huomio! Voit myös käyttää taaraus toimintoa, jos vaa’astasi löytyy sellainen! Näin ei tarvitse joka kerta laskea ja vähentää kulhon painoa). Kaada kananmunat vatkauskulhoon.

Pese ja kuivaa kulho jota käytät punnitsemiseen. Seuraavaksi kerro munien paino 259×0,7= 181,3. Nyt tiedetään sokerinmäärä eli 181,3 grammaa. Laita kulho puntarille. Kulhon oma paino 86g. Nyt lisää sokeri 181,3g kulhoon. Puntarin näyttää nyt 267,3g. Kumoa sokeri vatkauskulhoon munien sekaan. Vatkaa sokeri ja munat vaahdoksi vähintään 15 minuuttia!

Seuraavaksi punnitaan perunajauhot ja kakkujauho tai gluteenitonjauho. Jauhoja tulee myös 181,3 grammaa josta 30% on perunajauhoa. Eli jälleen tyhjä kulho puntarille. Nyt lasketaan perunajauhojen osuus. 181,3×0,3 =54,39. Lisää perunajauhoja kulhoon 54,39g. Puntari näyttää nyt 140,39g. Nyt lisää kakkujauhoa niin paljon että puntari näyttää taas 267,3g. Lisää myös 1tl leivinjauhetta. Sekoita jauhot keskenään huolella.

Lisää jauhot siivilöiden sokeri-munavaahtoon parissa erässä nuolijalla huolellisesti käännellen.

Kaada taikina vuokasprayllä voideltuun vuokaan. Tasoita ja paista 150 asteessa uunin alimmalla tasolla. Paiston ensimmäisten 20 minuutin aikana älä avaa uunin luukkua koska pohja voi lässähtää. Älä myöskään paukuttele uunin läheisyydessä olevia kaapinovia tai laatikkoja

Kun pohja on kohonnut ja saanut hieman väriä pintaan testaa kypsyys hammas- tai varrastikulla. Jos taikinaa tarttuu tikkuun ei pohja ole vielä kypsä.

 

Nyt tulee niksi!

Kun otat pohjan uunista pudota vuoka välittömästi noin 20-30 cm korkeudelta pöydälle. Näin kakkupohjan sisällä olevat vesihöyryt korvautuu ilmalla ja pohja ei pääse litistymään.

Kumoa kakku hieman jäähdyttyään uuniritilälle. Ja nosta vuoka pois. Anna pohjan jäähtyä täysin.

Lue lisää: ruoka & juoma uutisia

Kirjoittaja:

Sain kipinän Kiinalaiseen ruokaan 2013 syksyllä Helsingin reissulla. Kävin syömässä Hakaniemessä sijaitsevassa Kiinalaisessa ravintolassa. Syömäni ruoka siellä oli taivaallista. Parasta mitä olin missään kiinalaisessa syönyt. Aloitin pikkuhiljaa harjoittelemaan Kiinalaisen ruoan valmistusta kotona. Tutkiskelin ja luin paljon erilaisia blogeja ym Kiinalaisiin ruokiin liittyviä sivustoja. Aloin soveltaa reseptejä omanlaiseksi.