Kotityöt voivat olla yhtä hyödyllisiä terveydelle kuin salilla käyminen

15.11.2018

Vessan siivoamisella voi olla elämällesi suurempi merkitys kuin arvaatkaan. Lääketieteeseen keskittyvässä The Lancet-lehdessä julkaistiin vastikään tutkimus, jonka mukaan kotityöt voivat olla avain sydämen ja elimistön hyvinvointiin.

Tutkijat arvioivat, että liikkumalla vähintään puoli tuntia päivässä voi laskea ennenaikaisen kuoleman riskiä 28 prosenttia ja sydänsairauksien riskiä 20 prosenttia.

 

Onko liikuntamuodolla merkitystä

Todellisuudessa sinun ei kuitenkaan tarvitse suunnata joka aamu kuntosalille kuluttamaan juoksumattoa saadaksesi liikunnan hyödyt itsellesi. Voit nimittäin edistää terveyttäsi vain kävelemällä töihin tai esimerkiksi tekemällä puutarhatöitä. Liikuntamuodolla tai tyylillä ei ole merkitystä – kunhan vain liikut puoli tuntia päivässä.

Tutkimuksessa tutkittiin 130 000 ihmistä 17 eri maasta. Alle kolme prosenttia tutkittavista saavutti päivittäisen 30 minuutin liikuntatavoitteen pelkästä arkitoimien tekemisestä.

“Salilla käyminen on mahtavaa, mutta aikamme on rajallista. Jos voimme kävellä töihin tai esimerkiksi kiertää korttelin lounastauolla, on silläkin valtava merkitys,” kertoo tutkimuksen johtaja, sydänlääkäri Scott Lear.

 

Puolen tunnin säännön merkitys

Hänen tiiminsä arvioi, että jos koko ihmiskunta seuraisi puolen tunnin sääntöä, voitaisiin joka kahdestoista ennenaikainen kuolema välttää ja sydänsairauksien määrä vähenisi 4,6 prosenttia.

Esimerkiksi yksinkertaiset toimenpiteet, kuten haravointi tai vessan siivoaminen voivat puolessa tunnissa polttaa 200 kaloria, tutkijat arvioivat.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Independent.co.uk
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay