Koetko olevasi aivan loppu? Älä menetä toivoasi – lue tämä

3.9.2020

“En jaksa enää.” Kuinka usein kyseinen lause on ollut ajatuksissasi viime aikoina? Jos lause on sinulle tuttu, saattaa elämässäsi olla käynnissä vaikea vaihe. Ehkä sydämesi on särkynyt, ehkä sinua on petetty, ehkä olet pettynyt tai peloissasi tai hermostunut.

Olet saanut tarpeeksesi ja valo on kadonnut tunnelin päästä. Haluat vain luovuttaa. Älä luovuta. Tämän artikkelin tarkoitus on todistaa inspiroivilla esimerkeillä, kuinka vaikeistakin vaiheista voi selvitä.

En ole psykoterapeutti, mutta puhun kokemuksen syvällä rintaäänellä. Myös minä olen halunnut joskus luovuttaa. En silloin ymmärtänyt, että minun tulisi vain hengittää syvään, kerätä ajatukseni ja miettiä, miten voin muuttaa asenteitani. Nyt osaan tunnistaa nämä ajatukset, ja haluan auttaa siinä myös sinua.

 

On täysin normaalia tuntea olonsa huonoksi

Muista, että vaikka haluaisit luovuttaa, ei se tarkoita sinun olevan heikko. Älä tukahduta tunteitasi tai pakene niiltä. Älä teeskentele, että kaikki olisi hyvin. Älä myöskään anna itsesi musertua tunteiden alla, mutta opi hyväksymään ne.

Älä syytä itseäsi. Olet ihminen, lihaa ja verta. Ota rauhassa ja anna itsellesi hetki hengähtämiseen. Kaikki meistä on joskus ollut samassa tilanteessa. Kaikki meistä on joskus kamppaillut tunteidensa ja ahdistuksen kanssa. Ja me kaikki olemme edelleen elossa. Se kertoo, että olemme tähänkin mennessä selviytyneet huonoista päivistä ja selviämme jatkossakin.

 

Älä vertaile itseäsi muihin

Heikolla hetkellä on helppo vajota vertailemaan itseään muihin. Tuntuu, että kaikkien elämä on täynnä onnea ja hymyä, erityisesti sosiaalisessa mediassa. Älä anna somelle mitään arvoa, sillä se ei edusta kenenkään todellista elämää.

Itsekin todennäköisesti julkaiset vain kuvia, joissa sinulla on hauskaa. Et jaa kuvia niistä hetkistä, kun olet surullinen ja ahdistus on vallannut sisimpäsi. Elämäsi ei ole sen kurjempaa kuin muillakaan, vaikka se siltä näyttäisikin. Keskity muiden sijaan itseesi. Pyri tulemaan parhaaksi versioksi itsestäsi. Älä yritä olla kukaan muu.

Kun ensi kerralla tunnet itsesi mitättömäksi, muistuta itsellesi, että iso osa tuntemistasi ihmisistä on samassa tilanteessa. Keskity hetkeen, älä anna ajatustesi karata liian kauas. Käsittele sen hetkiset ongelmasi, älä mieti menneisyyttä. Älä uskottele itsellesi, että asiat ovat huonommin kuin ne oikeasti ovat.

 

Mikään ei ole ikuista

Kaikki, mitä koet, on vain väliaikaista. Kipu ja tyytymättömyys eivät ole luonasi ikuisesti. Saatat olla vakuuttunut, että mitään ei ole enää tehtävissä. Olet toivoton etkä usko enää onnelliseen tulevaisuuteen.

Voin vakuuttaa, että kannattaa uskoa. Ajattele hetkiä, jolloin tunsit olosi vielä huonommaksi? Niistäkin hetkistä selvittiin, eikö vain. Muuten et olisi siinä pisteessä, missä olet nyt. Mieti myös hetkiä, jolloin asiat olivat paremmin kuin nyt. Niitäkin hetkiä on vielä luvassa.

Vaikeuksien myötä ajattelu sumentuu. Asiat näyttäytyvät monimutkaisempina kuin ne oikeasti olevatkaan. Älä menetä uskoa itseesi.

 

Aika parantaa haavat

Olet ehkä kuullut tämän miljoona kertaa aikaisemminkin, mutta väitteessä on totuuden siemen. Vaikka et uskoisikaan ajan parantavaan vaikutukseen nyt, kaikki haavat paranevat jossain välissä. Kärsivällisyys on hyve. Saatat olla ahdistunut ja masentunut päivä toisensa jälkeen. Olet ehkä menettänyt kaiken toivosi.

Voin kuitenkin vakuuttaa: oli sydämesi kuinka särkynyt tahansa, se paranee kyllä. Ennemmin tai myöhemmin. Aika tekee ihmeitä särkyneelle sydämelle. Anna itsellesi viikko, ja seuraa olotilaasi päivien edetessä. Seuraavaksi anna itsellesi kuukausi.

Huonot päivät unohtuvat yllättävän nopeasti. Onni korvaa murheet. Anna itsellesi vain hieman aikaa.

 

Usko itseesi

Tässä toinen imelä lausahdus, jossa kuitenkin on totuuden siemen. Oli tilanne sitten kuinka huono tahansa, se tulee paranemaan. Siitä, missä ja milloin löydät ratkaisun ongelmiisi, ei voi olla varma, mutta useimmiten valo näkyy tunnelin päässä silloin, kun sitä vähiten odottaa.

Muista vain uskoa itseesi. Älä anna negatiivisten ajatusten musertaa itseäsi. Yritä ajatella positiivisesti, vaikka se tuntuisikin mahdottomalta siinä tilanteessa.

Ohjelmoi ajattelumaailmasi uudelleen ja täytä elämäsi optimismilla. Kun päähäsi tulee negatiivinen ajatus, yritä löytää yksikin hyvä syy olla onnellinen. Syyn ei tarvitse olla iso, riittää että muistat positiivisten asioiden olemassaolon.

Ajattele esimerkiksi perhettäsi ja sitä, että he saavat olla terveitä ja onnellisia. Tai lemmikkiäsi, jos omistat sellaisen. Hiljalleen toivottomuus korvautuu toivolla.

 

Ole vahva

Olet vahva ja voimakas. Mikään ei voi horjuttaa sinua ja tulet selviytymään. Sinusta ei välttämättä tunnu nyt siltä, mutta tosiasiassa olet riittävän vahva käsittelemään kaikki vastoinkäymisesi.

Tulet voittamaan pelkosi ja vahvistumaan, aivan kuten aina ennenkin. Katso ahdistusta silmiin ja tuhoa se. Niin kauan, kun jaksat taistella, pärjäät.

 

Ota opiksi

Ongelmista voi aina oppia. Jonain päivänä, kun olosi on taas parempi, huomaat olevasi jatkossa viisaampi. Olet ehkä oppinut välttelemään toksisia ihmisiä ja rakastamaan itseäsi enemmän.

Jonain päivänä mietit näitä vaikeuksien hetkiä ja olet kiitollinen, että sait oppia niistä.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Herway.net
Lähde: Pixabay.com