6 varoittavaa merkkiä – jos tunnistat näistä itsesi, saatat juoda liikaa

8.7.2020

Suurin osa ihmisistä, jotka juovat itsensä humalaan eivät varsinaisesti putoa alkoholistin lokeroon, mutta ammattilaiset sanovat, että alkoholin käyttäjiä ei ole ainoastaan kahta eri leiriä: Monen meistä alkoholin käyttö on välimaastossa. Löytääksesi mihin lokeroon sinä tipahdat ongelmallisessa alkoholinkäytössä, lue tästä nämä yllättävät merkit, jotka kertovat, että saatat juoda liikaa.

 

Sinusta tulee hurjapää

Jokainen, joka on nähnyt normaalin ujohkon työkaverin tanssimassa baarissa firman bileissä, tietää, miltä liika alkoholin käyttäminen voi näyttää. Humaltumisesta voi tulla paljon pahempiakin vaikutuksia kuin ainoastaan nolostuminen – se saattaa johtaa riskialttiisiin valintoihin. ”Liika juominen yhdellä kerralla voi muuttaa elämäsi huomattavasti pahempaan suuntaan” sanoo Gregory A. Smith, riippuvuusasiantuntija CPRG-organisaatiosta (Comprehensive Pain Relief Group), Los Angelesista. Alkoholi on myös keskimäärin syypää 60% kohtalokkaista palamisista tai hukkumisista, 40% kohtalokkaista kaatumisista ja auto-onnettomuuksista, sekä syypää puoleen seksuaalisista häirintätapauksista NIAAA:n mukaan (National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism) (NIAAA).

 

Olet viikonloppusotilas

“Jos et juo päivittäin, mutta juot säännöllisesti, kuten esimerkiksi joka perjantai, saattaa aihetta huolestumiseen olla” sanoo Smith. Tutkimukset osoittavat, että noin seitsemän alkoholiannoksen juominen viikossa vähentää diabetes- ja sydänsairauksien riskiä, mutta juomalla ne kaikki yhdeltä istumalta et saa yhtäkään terveysvaikutusta. Sen sijaan, liiallinen juominen nostaa verenpainetta ja saattaa aiheuttaa sivuoireita joidenkin lääkkeiden kanssa. ”Sen lisäksi, naiset kärsivät helpommin alkoholimyrkytyksestä, joka saattaa johtaa kuolemaan. Henkilölle joka on suunnilleen 160cm pitkä ja painaa noin 50 kiloa jo 6-7 annosta saattaa aiheuttaa alkoholimyrkytyksen, kun taas isomman miehen kohdalla sama luku saattaa olla jopa puolet suurempi” Smith sanoo.

 

Humala vain “hiipii selän takaa”

Oletko koskaan sanonut itsellesi, että menet vain yhdelle tai kahdelle drinkille, ja ennen kuin huomaatkaan, olet kerennyt nielemään neljä juomaa? Yksi syistä voi olla, että olet alkoholisoitunut niin, ettet tiedä rajojasi – tai tunnet olosi hämmentyneeksi, kun olet “yhtäkkiä” ylittänyt rajasi. Kuten diabetes tai sydänsairaus, tai mikä tahansa muu terveysongelma, alkoholiongelma kehittyy asteittain. Tästä syystä on hyvä tarkastella omia juomatottumuksia säännöllisesti, esimerkiksi kirjoittamalla ylös kuinka paljon juot ja kuinka usein. Tällä tavoin sinun on helpompi ottaa itseäsi niskasta kiinni mikäli hommat luisuvat käsistä.

 

Muistisi pätkii

Alkoholi vaikuttaa jokaiseen eri tavalla; tähän vaikuttaa sekä geenit, syömäsi lääkkeet ja jopa se, että söitkö tarpeeksi tukevan aterian ennen alkoholin juomista (ruoka hidastaa alkoholin imeytymistä verenkiertoon). Silti, tutkimuksissa on huomattu, että runsas juominen vaikuttaa aivojen yhteen tärkeimmistä välittäjäaineista, glutamaattiin, joka vaikuttaa muistiin. Tämä tarkoittaa, että jos olet koskaan “unohtanut” edellisen illan tapahtumia ja muistat ne vasta kun juomakaverit muistuttavat, tai jos olet herännyt miettien miten pääsit kotiin, olet todennäköisesti juonut yhden (tai kolme) juotavaa liikaa.

 

Jätät velvollisuuksia hoitamatta

”Juominen on ongelma, kun huomaat, että alat laiminlyödä sinulle tärkeitä asioita juomisen vuoksi” kertoo Keith Humphreys, PhD, VA/Stanford Yliopistollisesta keskuksesta, Terveydenhuollonarvioinnin puolelta Palo Altosta, Kaliforniasta. Olette ehkä normaalisti tunnollisia vanhempia, mutta lauantai-illan kohina tarkoittaa, että ongelmasi on saada lapsia nukkumaan. Tai jätät maanantaiaamun kuntosalikäynnin väliin, koska olosi on krapulainen viikonlopusta. Kun priorisoit juomisen suuremmaksi kuin joka päiväisessä elämässäsi hoitamasi asiat, olet todennäköisesti vaara-alueella.

 

Läheisesi vaikuttavat huolestuneilta

Jos perheenjäsenesi, ystäväsi tai työkaverisi on vihjannut (tai painottanut), että he ovat sinusta huolissaan, sinun on aika vähentää käyttämistä. ”Ensimmäinen askel on tunnistaa, että juot enemmän kuin sinun pitäisi. Tämän jälkeen sinun tulisi asettaa itsellesi tavoitteita.” sanoo Deidra Roach, lääketieteen tohtori NIAAA:sta. Kerro partnerillesi tai ystävällesi mikä alkoholirajasi tulee olemaan ennen kuin menet tilaisuuteen, jossa tarjoillaan alkoholia. Tämä tekee kieltäytymisestä helpompaa, koska joku muu pitää huolen siitä kanssasi. ”Ja jos pelkäät kysyä ihmisiltä juotko heidän mielestä liikaa, se on todennäköisesti merkki siitä, että juot liikaa”, sanoo Humphreys.

 

LUE LISÄÄ: TERVEYS JA HYVINVOINTI -UUTISIA

 

Lähde: Prevention

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Pixabay.com