7 merkkiä siitä, ettet nuku tarpeeksi

17.3.2021

Univaje on vakava asia: Huonosti nukuttu yö aiheuttaa monenlaista vaivaa pitkin päivää. Tässä seitsemän merkkiä, jotka kertovat, että tarvitset enemmän unta.

1. Kaikki ärsyttää
Univaje aiheuttaa stressiä ja herkkyyttä ärsykkeille. Jos siis huomaat ärsyyntyväsi suunnattomasti jumittavasta printteristä tai tyhjästä kahvipannusta, niin syy voi piillä liian vähäisessä unessa.

2. Keskittymisesi herpaantuu jatkuvasti
Huomaatko tuijottavasi usein näyttöpäätettäsi tajuamatta mistään mitään? Huomaatko ajatustesi herpaantuvan helposti aivan muihin asioihin kuin siihen, jota sinun pitäisi ajatella? Nämä ovat merkkejä siitä että aivosi tarvitsevat enemmän lepoa.

3. Unohtelet jatkuvasti asioita
Oppimasi asiat siirtyvät lyhytkestoisesta muistista pitkäkestoiseen muistiisi yöllä kun nukut. Syvän unen REM-vaihe on erityisen tärkeä muistin kannalta. Jos siis uusien työkaverien nimien muistaminen tuottaa vaikeuksia, kokeile nukkua enemmän.

4. Lihot
Lihominen voi kertoa univajeesta. Riittävä lepo pitää nälkäisyyttä kontrolloivat hormonit tasapainossa kehossasi. Toisaalta liian vähäinen uni voi sekoittaa myös insuliinitasosi, minkä seurauksena himoitset entistä enemmän sokerisia herkkuja verensokerin nostamiseksi. Tämä näkyy ajan myötä vyötärölläsi.

5. Kävelet päin seiniä ja esineitä
Univaje näkyy myös motoriikan heikkenemisenä ja kömpelyytenä. Univaje on hyvin samankaltainen tila kuin vahva humala.

6. Sairastelet enemmän
Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että alle seitsemän tuntia yössä nukkuvat ihmiset sairastuivat flunssiin jopa kolme kertaa useammin kuin he, jotka nukkuivat kahdeksan tuntia. Riittävä unensaanti on elintärkeää toimivalle immuunijärjestelmälle.

7. Ihosi kukkii
Univaje voi näkyä myös ihollasi: Unettomuus nostaa kehon kortisoli- eli stressihormonitasoa, mikä johtaa helposti myös tulehdusreaktioon ihollasi. Tämä näkyy ihon kuivumisena ja näppylöinä.

Lisää juttuja aiheesta Terveys & hyvinvointi

Lähde: WellAndGood.com
Kuva: Unsplash / Ayo Ogunseinde