6 merkkiä siitä, että maksasi voi pettää

4.2.2021

Maksasi ei toimi ainoastaan veresi suodattimena, vaan se tuottaa myös hormoneja, varastoi energiaa ja muodostaa yhdisteitä, jotka antavat suolellesi mahdollisuuden sulattaa ruokaa. Ja nämä ovat vain muutamia sen monista keskeisistä tehtävistä.

Ottaen huomioon maksasi suuren roolin pitää sinut terveenä, voisi kuvitella, että pienimmätkin ongelmat erottuisivat. Mutta se ei pidä paikkansa, sanoo Bruce Bacon, MD, sisätautien professori ja gastroenterologian puheenjohtaja St. Louis Lääketieteen Yliopistosta.

”C-Hepatiittia kutsuttiin “hiljaiseksi epidemiaksi”, koska monet ihmiset, joilla oli kyseinen maksasairaus, eivät olleet tietoisia siitä,” Bacon selittää. Kun huomaat merkkejä tai oireita maksaongelmista – olipa kyseessä sitten maksatulehdus, rasvamaksa tai jotain muuta – mahdollisuudet ovat hyvät, vaikka kirroosi olisi jos iskenyt, hän sanoo. (Ala voimaan paremmin jo tänään Rodalen uuden kirjan The Thyroid Cure avulla, joka on viimeinkin auttanut tuhansia ihmisiä ratkaisemaan ongelman.)

 

Kirroosi

Kirroosi on vakava maksavaurio, joka johtuu pitkäaikaisesta sairaudesta tai vammasta, sanoo Jamile Wakim-Fleming, MD, maksasairauksien asiantuntija Cleveland Klinikalta. Ajattele kirroosia maksasi niveltulehduksena; kun se kerran iskee, olet ongelmissa. Maksakirroosista kärsivillä on merkittävä riski sairastua maksasyöpään, joka voi vaatia lopulta elinsiirtoa, Wakim-Fleming sanoo.

 

Rasvamaksa

Rasvamaksa – joka usein kulkee käsi kädessä liikalihavuuden kanssa – on yleisin maksaongelmien aiheuttaja, Bacon kertoo. ”Jotkut arvioivat, että jopa 25 miljoonalla ihmisellä on rasvamaksa,” hän lisää. Useat hepatiitin muodot, sekä liiallinen alkoholin käyttö, ovat myös yleisiä maksaongelmien aiheuttajia, hän sanoo.

Maltillisesti juominen, terveellinen ruokavalio ja urheileminen ovat parhaita välineitä puolustautuessasi maksaongelmia vastaan, Wakim-Fleming sanoo. Bacon suosittelee myös säännöllisiä lääkärintarkastuksia, jotka antavat mahdollisuuden huomata tunnistamattomia veren merkkiaineita tai lähestyviä maksaongelmia. Maksasairauksiin liittyy myös paljon yleisiä oireita. Mene lääkäriin jos sinulla on näitä oireita.

LUE MYÖS: 5 ”terveysruokaa”, jotka voivatkin olla haitallisia

 

Vatsakivut

Vatsan kivut, turvotus tai särky “oikeassa yläkulmassa” saattavat olla maksavaurioiden merkkejä, Bacon kertoo. Vaikka maksa ulottuu useimpiin vatsaontelosi alueisiin, se on kiilan muotoinen ja sen rasvainen pää sijaitsee oikealla puolellasi. Jos se on sairas tai tulehtunut, voit tuntea sen, hän sanoo.

 

Keltaiset silmät tai iho (keltaisuus)

Kun elimistösi hajottaa vanhoja verisoluja, yksi muodostuva sivutuote on kellertävä yhdiste ”bilirubiini”. Terveellä maksalla ei ole ongelmia bilirubiinin hajottamisessa, mutta sairas maksa antaa bilirubiinin kasaantua vereesi, mikä voi kellertää ihoasi ja silmiäsi, Wakim-Fleming selittää.

LUE MYÖS: 7 ruokaan liittyvää valhetta, jotka tekevät ihmisistä sairaita

 

Nivelkipu

Niveltulehduksen kaltainen nivelkipu, pahoinvointi, oksentelu, väsymys, ja ruokahalun menetys ovat kaikki maksasairauksien oireita – etenkin autoimmuunihepatiitin, Wakim-Fleming selittää. Autoimmuunihepatiitti on sairaus, jossa immuunijärjestelmäsi hyökkää maksasi soluja ja kudoksia vastaan ja se on yleisempää naisilla kuin miehillä Kansallisen Terveysinstituutin mukaan.

 

Iholäiskät

Koska maksasi ei puhdista maksaasi kunnolla, sinulla voi olla hyytymäongelmia lähellä ihosi pintaa, Wakim-Fleming kertoo. Tällaiset hyytymäongelmat voivat aiheuttaa ”hämähäkki-angioomaa” tai suuria ihovaurioita, jotka muistuttavat hämähäkkejä tai tähtiä, hän selittää. ”Ne ovat yleisiä rinnassa ja ylävartalossa,”, hän lisää.

LUE MYÖS: Kun terveellisesit syömisestä tulee syömishäiriö

 

Yhteenveto

Sairas maksa voi päästää liikaa kuparia kasaantumaan vereesi ja aivoihisi, Wakim-Fleming sanoo. ”Tämä voi johtaa Alzheimerin kaltaisiin ongelmiin,” hän sanoo. Hän lisää, että tällainen ongelma liittyy myöhäisvaiheen maksasairauteen eli se tuskin on ensimmäinen (tai ainoa) oire jos maksassasi on ongelmia.

Lähde: Prevention.com
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay