4 merkkiä siitä, että käytät liikaa suolaa

22.11.2020

On hyvin todennäköistä, että syöt liikaa suolaa eli natriumia. Tarkoitus ei ole tuomita, sillä moni meistä tekee huomaamattaan niin. ”On helppoa käyttää liikaa tätä mineraalia. Ihmiset käyttävät liikaa suolaa, koska sitä on kaikissa säilykkeissä ja valmisruuissa, ravintola-annoksissa, pikaruuissa ja jopa pullotetuissa juomissa”, toteaa Brigitte Zeitlin.

 

Amerikan sydänsairauksien järjestön mukaan liiallinen natriumin saanti ei ole hyväksi keholle vaan saattaa johtaa sydänkohtaukseen tai aivoverenkieron häiriöön. Suomen sydänliitto suosittelee aikuiselle natriuminkloridin enimmäismääräksi 5g/päivä ja lapselle 3g/päivä. Lähde: Sydän.fi

 

Tässä neljä vinkkiä joista huomaat syöväsi likaa suolaa:

 

1. Olet turvoksissa kuin Michelin ukko

Jos tunnet äkillistä turvotuksen tunnetta, tai koet painosi taianomaisesti lisääntyneen yön aikana, syypäänä on liiallinen natriumin saanti. ”Suola toimii magneetin tavoin veden kanssa ja aiheuttaa nesteiden kertymistä kehoon.” Bonnie Taub-Dix kertoo. Korusi voivat antaa tästä vihjeitä. ”Tunnen erään henkilön, jonka täytyy ottaa sormukset pois ennen kuin syö kulhollisen keittoa, koska muuten ne eivät lähde myöhemmin enää irti sormesta.” Taub-Dix jatkaa.

Tähän on olemassa yksinkertainen ratkaisu: Mikäli et halua vähentää suolan määrää, juo enemmän vettä. Vesi auttaa huuhtomaan ylimääräisen natriumin pois kehosta. Voit myös välttää turvotusta aiheuttavia ruoka-aineita ja sen sijaan syödä turvotusta vähentäviä aterioita.

 

2. Suusi on jatkuvasti kuiva

Vaikka joisit riittävän määrän vettä päivässä, suolaisen ruokien liiallinen nauttiminen aiheuttaa jatkuvan janontunteen. ”Kehosi on luotu säätelemään natriumtasapainoa. Liiallinen suolansyönti saa sinut tuntemaan janoa, jotta kehosi huuhtelisi ylimääräisen suolan pois”, Zeitlin sanoo.

 

3. Suurin osa ruuasta maistuu mauttomalta

”Voit elää terveellistä elämää, vaikka söisitkin suolaa. Suolan liiallinen käyttö kuitenkin koukuttaa sinut sen makuun, etkä maista enää itse ruokaa jota syöt”, Taub-Dix sanoo. Kun makunystyräsi ovat tottuneet tiettyyn suolan määrään huomaat, ettet halua enää syödä mitään ilman että ripottelet suolaa päälle. Jos lisäät ulkona syödessäsi annokseesi suolaa enemmän kuin kumppanisi ja kotona ruokaa valmistaessasi pyrit samaan suolan määrään kuin valmisruuissa, käytät suolaa liikaa.

”Voit vähentää suolan määrää ruuassa vähentämättä sen maistuvuutta”, Taub-Dix sanoo. Hän itse tyhjentää suolapurkin kotona ja täyttää sen mausteseoksella. ”Käyttäessäsi erilaisia mausteita kuten savustettua paprikaa, valkosipulia ja sipulia sekä esimerkiksi sitruunaa saat ruokaasi mielenkiintoisia makuja etkä kaipaa niin paljon natriumia”, hän kertoo.

 

4. Sinulla on korkea verenpaine

Amerikan sydänsairauksien järjestön mukaan normaali verenpaine on120/80 paikkeilla tai alempi. Ellei sinulla ole erittäin korkea verenpaine et todennäköisesti kärsi mistään oireista, mutta korkea testitulos voi olla merkki liiallisesta natriumin syömisestä. Mikä pahinta, hoitamaton korkea verenpaine saattaa johtaa sydän- ja verisuonisairauksiin sekä munuaisvaurioihin ja heikentää kognitiivista toimintaasi.

 

Lääkärisi osaa päätellä onko kyse liiallisesta suolan käytöstä, ja neuvoo, kuinka sinun tulee toimia. Taub-Dix sanoo, että kannattaa lukea pakkauksen tuoteselosteesta kuinka paljon natriumia tuote sisältää ennen sen nauttimista.

 

LUE LISÄÄ: TERVEYS JA HYVINVOINTI UUTISIA

LUE LISÄÄ: RUOKA JA JUOMA UUTISIA

 

Lähde: Self.com

Artikkelikuva: Unsplash / Emmy Smith

Lähde: Pixabay.com