8 seurausta leivänsyönnin lopettamisesta

3.12.2023

Hyvät, huonot ja ummetus

 

Karppaus-villitys jatkuu vahvana. Leipä on pois. Pasta on yliarvostettua. Laihduttajat testaavat kuinka alhaisella hiilihydraattimäärällä voi elää. Mutta jyvät eivät kaikki ole samanlaisia.

Joten, jos poistat puhdistetut jyvät tai täysjyvät ruokavaliostasi, seuraukset voivat vaihdella suurestikin. Tässä laaja lista asioita, jotka voivat tapahtua, kun jätät leivän kaupan hyllylle:

 

1. Neste kehossasi vähenee

Kun vähennät kuluttamasi hiilihydraattien määrää, ensimmäinen asia jonka huomaat on kuinka nopeasti painosi putoaa. Mutta se ei ole rasvaa, joka häviää. Se on vettä.

”Kun hiilihydraatit ovat varastoituneina kehossa glykogeenin muodossa, jokainen gramma hiilihydraatteja varastoi 3-4 kertaa oman painonsa verran vettä,” sanoo ravitsemusterapeutti Marie Spano. Joten, heti kun vähennät hiilihydraattien määrää ravinnossasi ja kehosi alkaa hyödyntämään glykogeeni varastojaan, vähenee veden määrä kehossasi huomattavasti.

 

2. Saat “vähän hiilihydraatin kuumeen”

”Hiilihydraatit ovat aivojen pääasiallinen energialähde,” Spano kertoo. ”Kun henkilö vähentää hiilihydraattien määrää, aivot käyvät höyryillä, erityisesti silloin, kun glykogeenivarastot käyvät vähiin ja loppuvat.”

Loppuen lopuksi, kun kaikki glykogeeni on kulutettu, kehosi käyttää rasvaa ja kulkee eteenpäin pienillä hiilihiukkasilla, joita kutsutaan ketoneiksi. Lopputulos: pahanhajuinen hengitys, kuiva suu, väsymys, heikko olo, huimaus, unettomuus, huonovointisuus ja sumuinen pää.

Sinusta tuntuu kuin sinulla olisi flunssa. Lopulta kehosi tottuu toimimaan ketoneilla ja et tunne oloasi enää niin heikoksi. Mutta ketonit eivät kuitenkaan ole kehosi ensisijainen polttoaine, Spano jatkaa.

 

3. Mielihalusi vähenevät

Puhdistetut hiilihydraatit ovat surullisen kuuluisia niiden tavasta nostaa verensokeri kattoon ja sen jälkeen pudottaa verensokerin taas alas. Viimeaikainen tutkimus ehdottaa, että tämä verensokerin vuoristorata aktivoisi aivojen riippuvuuskeskuksia johtaen mielihaluihin.

Valitsemalla kuitupitoisia täysjyviä, voit ehkäistä verensokeritason romahtamista ja näin välttää mielihaluja.

Lue myös: 6 ruokaa, joita pidettiin ennen epäterveellisinä, mutta ovat tänä päivänä voimaruokaa

 

4. Riski sairastua sydäntautiin tai diabetekseen nousee – tai laskee

Se, millaisten jyvien kulutuksen lopetat, merkitsee paljon. Esimerkiksi, vuonna 2014 julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että puhdistetut hiilihydraatit nostavat kehon rasvahapon (kutsutaan palmitoleiinihapoksi) tasoa nostaen samalla riskiä sairastua sydäntautiin ja 2 tyypin diabetekseen.

Samaan aikaan, American Heart Associationin mukaan, täysjyvät voivat parantaa veren kolesterolitasoa ja vähentää riskiä sydänsairaudesta, aivohalvauksesta, liikalihavuudesta ja 2 tyypin diabeteksesta. Valinta on selkeä.

 

5. Energiatasosi tippuu

Täysjyvät ovat loistava raudan, magnesiumin ja B-vitamiinien lähde, jotka kaikki ovat kriittisiä energiatason ylläpitämiseksi, sanoo Spano, joka huomauttaa, että moni ihminen jo nyt kärsii liian alhaisesta magnesiumin tasosta. Lisäksi, koska hiilihydraatit ovat kehosi ensisijainen polttoaine, kaikki solusi hidastuvat ilman terveellistä tarjontaa.

 

6. Et kakkaa

Täysjyvien kulutus on iso tekijä siinä kuinka paljon saat kuituja. Viimeaikainen tutkimus osoitti, että 92 prosenttia yhdysvaltalaisista aikuisista ei saa tarpeeksi täysjyviä.

Kuitu, kasvien, kuten jyvät, vaikeasti sulatettava osa ei ainoastaan auta tasapainottamaan verensokeritasoa, mutta myös vähentää ylipainoisuuden ja kroonisten sairauksien riskiä sekä pitää kylpyhuonetapasi säännöllisinä, Spano sanoo.

Lue myös: 7 ruokaa, jotka tekevät sinut nälkäisemmäksi

 

7. Mielialasi vaihtelee

Eikä ainoastaan sen vuoksi, että korvaat leivän salaatinlehdellä. Hiilihydraatit – joko sitten täysjyvänä tai puhdistettuna – lisää aivojen hyvänmielen neurotransmitteria, serotoniinia. Joten, kun poistat terveelliset hiilihydraatit ruokavaliostasi, kuten täysjyvät, henkinen terveytesi laskee samaan tahtiin.

 

8. Treenisi kärsivät

”Hiilihydraatit ovat kehon ensisijainen energialähde tukien kaikkea liikuntaa, kestävyys- ja voimaharjoittelua,” Spano kertoo. ”Poista hiilihydraatit ja energiatasosi laskee. Vähennä kehosi varastoimia hiilihydraatteja ja kykysi tuottaa virtaa ja voimaa laskee.” Ja mitä epämiellyttävämpiä treenisi ovat, sitä huonompia ovat myös tulokset.

Lue myös: 6 seurausta lihansyönnin lopettamisesta

 

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Women's Health
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay