Kärsitkö selkäkivuista? Kokeile näitä vinkkejä

23.3.2023

Kärsitkö jäykkyydestä tai kivuista selässäsi? Fysioterapeutti Laura harman kertoo hänen parhaat vinkkinsä, joiden avulla pääset eroon selkäkivuista. Selkäkivut ovat yksi yleisimmistä vaivoista, joihin useimmat ihmiset törmäävät jossain vaiheessa elämäänsä. Oli kyse sitten yleisestä jäykkyydestä tai kovista kivuista, niin yleensä ei ole yhtä tapaa mikä auttaa, vaan eri keinojen yhdistäminen voi olla avain kivuista eroon pääsemiseen.

Yleensä sopiva hoitokeino löytyy yrittämällä muutamaa erilaista lähestymistä. Tärkeää on kuitenkin muistaa nähdä aina ensin lääkäri, jos kärsit jatkuvista kivuista.

Katso 7 vinkkiä, joista jotkut saattavat yllättääkin sinut, mutta mikä tärkeintä, saatat löytää niistä tehokkaan hoitokeinon itsellesi ja pääset mahdollisesti nauttimaan elämästä ilman jatkuvia selkäkipuja.

1. Käytä mielikuvitustasi

Huono ryhti voi vaikuttaa lihasten epätasapainoa, joka aiheuttaa painetta selkärangan tiettyihin alueisiin, joka taas voi johtaa kipuun. Yksi hyvä tapa korjata ryhtiä, on kuvitella helium-ilmapallo kiinnitettyä päähäsi, joka venyttää selkärankaasi ja parantaa näin ryhtiäsi.

Ideana on pitää rintakehä auki niin, ettei hartiat romahda eteenpäin. Kehomme on suunniteltu niin, että selkärangassa on hiukan kaarevuutta, jotta pysyisimme paremmin tasapainossa ja pystyisimme ottamaan iskuja vastaan paremmin. Ongelmat alkavat siitä, kun nämä kaarevuudet kaareutuvat liikaa, joka aiheuttaa epätasapainoa ja kipua. Mitä meillä kuuluisi olla, on lievä kaarre sisäänpäin niskan kohdalla, lievä kaarre ulospäin keskiselän kohdalla ja lievä kaarre sisäänpäin alaselän kohdalla.

2. Kokeile uusia asentoja sängyssä

Jos niskat ovat todellinen ongelma, niin varmista, että tyynysi tukee päätäsi. Tämä tarkoittaa sitä, että hartioiden ja kaulan kuuluisi olla tyynyn ulkopuolella. Jos kaulasi ja hartiasi ovat tyynyllä, niin nivelet tällä puolella painautuvat samalla kun toisen puolen nivelet venyvät. Tämä aiheuttaa jäykkyyttä ja mahdollisesti kipua. Kokeile erilaisia tyynyjä, kunnes löydät sinulle sopivan.

Toinen tapa lievittää painetta selässä on nukkua kyljellään ja laittaa tyyny polvien väliin.

Kovempi sänky on parempi kuin liian pehmeä, joka muotoutuu kehosi ympärille kuin geeli, jolloin selkärankasi ei saa tarvittavaa tukea.

3. Aktivoi syvät lihakset

Vääränlainen tapa nostaa tavaroita ja taivuttaa kroppaa voi aiheuttaa liiallista rasitusta selkärangalle. Muista taivuttaa lantiota ja polvia selän sijasta. Jos nostat tavaroita, älä kiemurtele ja kanna tavaroita liian lähellä kehoasi. Fysioterapeutin kanssa pilates voi olla yksi hyvä tapa saada apua tähän ongelmaan.

4. Sekoita salitreeneihisi Pilatesta vahvistaaksesi selkää.

Vahva selkä tarkoittaa vähemmän selkäkipuja. Monet ihmiset joko treenaavat salilla tai käyvät Pilateksessa, mutta tämä ei vahvista selkärankaa optimaalisesti. Sinun täytyy tehdä molempia saavuttaaksesi parhaan hyödyn.

Ihmisillä on kahdenlaisia lihaksia – ne, jotka aiheuttavat liikettä ja ne jotka tukevat. Kumpienkin näistä kuuluu olla kunnossa, jotta voimme välttyä selkäkivuilta. Tämän takia Pilateksen yhdistäminen salitreeneihin, vahvistaaksesi lihaksia on suositeltavaa.

5. Hylkää tasapohjaiset kengät

Monet ovat kuulleet, että korkeakorkoiset kengät voivat ärsyttää selkää ja polvia, mutta tasapohjaisten kenkien pitäminen voi myös johtaa selkäkipuihin, varsinkin jos sinulla on lättäjalat. Jos pidät tasapohjaisia kenkiä, kuten sandaaleita, niin jalkasi kiertyy eteenpäin joka askeleella. Tämä aiheuttaa rasitusta polviin, lantioon ja alaselkään, joka johtaa selkäkipuihin. Hyvät, tukevat kengät auttavat pitämään ryhdin kunnossa ja lievittävät kipuja selässä.

6. Käytä seisomapöytiä

Istuminen aiheuttaa painetta lantion seudulla. Kokeile seisomapöytää poistaaksesi painetta tältä alueelta. Paras tapa on yhdistää nämä kaksi tapaa, koska seisominen liian pitkään voi myös aiheuttaa painetta selkärangassa.

7. Älä lopeta liikkumista

Yritä olla istumatta tai seisomatta pitkiä aikoja. Yleisenä sääntönä voisi pitää, että 20-30 min välein olisi hyvä vaihtaa asentoa ja liikkua hieman. Venyttele tai kävele vaikka hetki ympäri työtilaasi. Tällä tavalla voit saada aikaan huomattaviakin muutoksia, kun paine poistuu selkärangasta.

Katso lisää uutisia aiheesta terveys & hyvinvointi!

Lähde: healthista.com
Lähde: Pixabay.com