5 tapaa säästää rahaa ruokaostoksilla

1.3.2018

50/30/20-sääntö sanoo, että meidän tulisi käyttää 50 prosenttia tuloistamme välttämättömyystarvikkeisiin, 30 prosenttia valinnaisiin asioihin ja 20 prosenttia säästöihin.

Todellisuudessa tämän säännön toteuttaminen on monelle mahdotonta. Pienituloisilla reilusti yli 50 prosenttia menee jo välttämättömyyksiin, jolloin säästöihin ei jää mitään. Vuokrat ja lainat ovat kalliita, ja töiden saanti voi olla vaikeaa.

Säästämisen voi kuitenkin aloittaa, vaikka rahat olisivat tiukassa. Se vaatii ainoastaan pari kivutonta muutosta rahankäyttöön. Pähkinänkuoressa: meidän tulisi lopettaa rahan tuhlaaminen mukavuustuotteisiin, kertoo rahoitusneuvoja Suze Orman.

Mutta mistä aloittaa? Suurin osa perheistä käyttää suurimman osan rahoistaan vain kolmeen asiaan: asumiseen, liikkumiseen ja ruokaan.

Asumis- ja matkustamiskustannukset eivät ole niin joustavia kuin ruokakulut, jotka käsittävät koko summasta keskimäärin noin 12,5%. Ihmisillä on taipumusta hemmotella itseään ruokasaralla, joten siitä on parasta ja helpointa aloittaa säästäminen.

Tässä muutamia vinkkejä:

 

1. Maksa ruokasi käteisellä.

Tutkimusten mukaan ruoastaan käteisellä maksavat käyttävät 12-18 prosenttia vähemmän rahaa ruokaostoksiin verrattuna kortilla maksaviin. Ei ole olemassa parempaa säästötapaa kuin kortin jättäminen kotiin ruokakauppaan mennessä. Näin vältyt parhaiten myös heräteostoksilta.

Mutta miksi? Käteinen on konkreettista. Emme tunne rahaa, kun käytämme korttia, mutta käteisen tunnet kädessäsi, kun maksat sillä. Siitä luopuminen ei ole helppoa.

 

2. Osta vähemmän tavaraa ruokakaupasta.

Keskivertosuomalainen jättää 20 prosenttia ostamastaan ruoasta syömättä, ja jokainen kotitalous heittää noin 2000 euron edestä ruokaa roskiin vuosittain.

Koska suurin osa ruokajätteestämme on hedelmiä ja vihanneksia, kannattaa keskittyä kahteen asiaan: kuinka paljon ostat helposti pilaantuvia ruokia ja kuinka hyödyntää uudelleen hieman nahistuneet kesäkurpitsat jääkaapista?

Vastaus ensimmäiseen kysymykseen on helppo. Osta vain niin paljon, kuin aioit ja voit syödä. Toista kysymystä voi lähestyä asenteenvaihdoksella: älä anna itsesi heittää ruokaa roskiin ja valmista vaikka kasvissosekeittoa hieman nahistuneista vihanneksista.

 

Lue myös: 5 nerokasta tapaa säästää rahaa

 

3. Jaa enemmän ja tilaa vähemmän, kun syöt ulkona.

Keskivertoperhe kuluttaa pari tuhatta euroa vuodessa ulkona syömiseen. Jotkut meistä syövät enemmän ja jotkut vähemmän, mutta jos ulkona syöminen rasittaa liikaa pankkitiliä, kannattaa sitä ehdottomasti vähentää.

Ravintola-annokset eivät useimmiten tee hyvää lompakkojemme tilanteelle. Annokset maksavat usein jopa kymmeniä euroja, mikä voi olla jo kova isku.

Iso osa ulkona syömisestä on kuitenkin myös tunnelma ja viihtyminen. Nautimme tarjoilusta, kavereiden seurasta, uusien makujen maistelusta ja siitä, ettei tarvitse siivota.

Kannattaakin tehdä kompromissi: jatka ulkona syömistä, mutta yritä tehdä se halvemmin.

 

4. Syö ulkona vain erikoistapauksissa.

Mitä enemmän teet jotain, sitä merkityksettömältä se tuntuu. Säästä siis hienot ateriat juhlahetkiin ja kokkaa enemmän kotona.

Useimmat ravintolat ottavat 300 prosentin katteen tarjoamalle ruoalleen. Jos esimerkiksi syöt 30 euron illallisen, on sen raaka-aineet maksaneet ravintolalle 10 euroa.

Lähesty asiaa siis tältä kantilta: Jos keskimääräinen kotitalous käyttää 3000 euroa vuodessa ulkona syömiseen vuosittain, samojen aterioiden valmistaminen kotona maksaisi noin 2000 euroa. Jos esimerkiksi säästät ravintoloihin käyttämäsi 2000 euroa vuosittain ja saat säästämällesi rahalle 8 prosentin tuoton vuosittain 20 vuoden ajan, on sinulla ylimääräiset 91000 euroa eläkesäästöjä.

 

5. Vähennä valmisruokia ja kotiinkuljetuksia.

Aina, kun harkitset ostavasi pikaruokaa kotimatkalla, koska olet väsynyt, kannattaa asiaa harkita uudestaan.

Syömme viikoittain 2-3 valmisateriaa tai ravintola-ateriaa, mikä sisältää myös esimerkiksi Woltin tuomat ateriat ja pikavisiitit McDonaldsissa.

Tämänkaltaiset ateriat maksavat keskimäärin 12 euroa, mikä ei sisällä toimitusmaksuja. Jos kykenet vähentämään ulkona syömistä yhteen kertaan viikossa, säästät paljon rahaa. Ja jos vaikka lopetat 5 euron lattekahvien juomisen päivittäin, säästät jo 150 euroa kuukaudessa.

 

Lue myös: 11 rahaan liittyvää seikkaa, joista parisuhteessa on syytä keskustella

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia

Lähde: Huffington Post
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Allef Vinicius