11 rahaan liittyvää asiaa, joista parisuhteessa on kannattaa puhua

2.8.2018

Parisuhteessa raha-asioista puhumista ei voi kuitenkaan lakaista maton alle, koska ne tulevat esille ennemmin tai myöhemmin ja todennäköisesti pahimpaan mahdolliseen aikaan. Tässä yksitoista rahaan liittyvää keskustelunaihetta, jotka jokaisen parisuhteessa olevan tulisi käydä.

1. Kuka maksaa treffit

Usein mies maksaa muutamat ensimmäiset treffit heterosuhteessa. Samanlaisia maksujärjestelyjä saattaa ilmetä yhtä lailla samaa sukupuolta olevien parisuhteiden alussa. Maksatteko omat osuutenne, vaihteletteko maksajaa vai jaatteko kulut tasan? Tästä ei tarvitse keskustella yksityiskohtaisesti, jos ette halua ja usein tilanne ratkaisee. Tämä on kuitenkin sellainen pikkuasia, joka saattaa pidemmän päälle aiheuttaa toiselle mielipahaa, joten on tärkeää, että tästä on keskusteltu ennen kuin tilanne ajautuu siihen.

2. Kuinka tärkeää sinulle on säästäminen vs. kuluttaminen

Pesämunan kasvattaminen on tietysti tärkeää, ja se on yksi aikuisuuden merkeistä. On yleistä olla eri mieltä siitä, kuinka paljon pitäisi säästää tai kuluttaa (tosin jos olette tässä samalla sivulla se saattaa vahvistaa käsitystä sitä, että olette täydelliset toisillenne). Yksi tapa saada selville miten paljon toinen osapuoli kuluttaa ja säästää on istua alas keskustelemaan budjetista. Tämä ei tarkoita sitä, että keskusteluun täytyy valmistautua lehtiö ja kynä kourassa vaan ihan yleistä juttelua siitä, kuinka paljon te kumpikin säästätte. Tämä saattaa olla hyvinkin mukava tapa tehdä suhdetta läpinäkyvämmäksi.

3. Kuinka paljon velkaa kummallakin on

Saattaa tuntua houkuttelevalta salata tämä useammastakin kuin yhdestä syystä. Ehkä sinulla on valtava määrä opintovelkoja. Toisaalta saatat tuntea olosi epämukavaksi, jos sinulla ei ole lainkaan velkoja, mutta kumppanillasi riittää maksettavaa vuosiksi. Sillä millainen velkatilanne sinulla on ei ole väliä, kunhan kerrot siitä avoimesti toiselle. Ainakin on syytä tietää, millainen taloudellinen tilanne kumppanillasi on, jotta voitte välttyä epämieluisilta yllätyksiltä myöhemmin. Ja jos olette todella sitoutuneita toisiinne, ehkä päätättekin yhdistää lainanne ja maksaa ne yhdessä.

4. Millaisesta matkustamisesta pidät

Sinä saatat rakastaa telttaretkiä säästöbudjetilla, mutta kumppanisi taas pitää maailmanmatkailusta kaikilla mukavuuksilla. On siis syytä keskustella matkustamiseen liittyvistä rahankäyttötottumuksistanne, jotta molemmat voivat odottaa lomaa innolla eikä kauhulla. Koska on mahdollista, että pidätte eri asioita tärkeinä, on hyvä sopia, että molemmat saavat lomalla tuhlata yhteen tiettyyn asiaan, toki kokonaisbudjettinne huomioiden. Kaikesta muusta voitte neuvotella!

5. Millaiset luottotiedot sinulla on

Vaikka sinulla olisi vain kohtuullisesti tai vähän velkaa, jos sinulla on merkintä luottotiedoissa saattaa se jatkossa hankaloittaa joidenkin asioiden tekemistä, kuten asunnon ostoa. Hyvä uutinen on, että tämäkin on mahdollista korjata. Vaikka se tuntuu pelottavalta, kannattaa olla rehellinen asiasta kumppanillesi, mikäli tavoittelet kestävää parisuhdetta. Se ei välttämättä ole erottava tekijä, kunhan se kummalla luottotiedot ovat menneet, on valmis tekemään asialle jotain.

6. Talonostoaikeet

 Vuokralla asuminen on kätevää, etenkin jos sinulla on vaihtuva työ eri kaupungeissa. Pidemmän päälle se kuitenkin tuntuu rahan heittämiseltä kankkulan kaivoon. Jos sinulla on siihen varaa, miksi et maksaisi vuokranantajan asuntolainan sijaan omaasi? Talon osto on hyvin stressaava ja taloudellisesti haastava sijoitus. Tämän vuoksi olisikin ihanaa, jos kumppanisi olisi valmis tukemaan sinua. Jos toinen osapuoli on ostamassa talon yksin, keskustelkaa ehdottomasti siitä, milloin toinen voi muuttaa sinne ja kuinka paljon sanavaltaa hänellä on talon oston suhteen.

7. Aiotteko hankkia yhteisen pankkitilin

Tämä on asia, jonka monet parit tekevät, mutta se ei ole kuitenkaan välttämätöntä. On olemassa monia eri tapoja, jotka voivat sopia eri pariskunnille. Voitte yhdistää tilinne, pitää tilinne täysin erillään tai valita kultaisen keskitien ja avata yhteisen tilin yhteisiä menoja varten. Ei ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa. Pääasia, että olette molemmat rehellisiä ja tyytyväisiä tilanteeseen.

8. Miten jaatte elinkustannukset?

Jos toinen teistä työskentelee kotoa käsin, maksatko suuremman osuuden vuokrasta? Vai maksaako parempaa palkkaa saava enemmän? Vai ajatteletteko että on reiluinta, että kaikki elinkustannukset maksetaan tasan puoliksi?

9. Kumpi huolehtii laskujen maksusta?

Kun muutatte yhteen, laskujen maksamisesta ajallaan tulee yhä tärkeämpää. Kannattaa sopia kumpi huolehtii laskujen maksusta. Se auttaa teitä säilyttämään moitteettomat luottotiedot ja välttää turhia riitoja, jotka seuraisivat maksuhuomautuksista johtuvista lisäkuluista. Taloudellisesti vastuuntuntoiset ihmiset saavat yleensä tyydytystä maksaessaan laskut ajoissa, joten kumpi teistä ottaakaan tämän vastuulleen tekee sen todennäköisesti mielellään.

10. Haluatteko hankkia lapsia vai ette

Vauvat ovat ihania, mutta myös valtava rahareikä. Lapset näyttävät suloisilta ikään kuin niiden tehtävänä olisi vakuuttaa pariskunnat siitä, että lasten mukanaan tuomasta psyykkisestä, fyysisestä ja taloudellista stressistä huolimatta niitä kannattaa hankkia! Jos olette yhdessä pitkään, kannattaa keskustella siitä haluatteko hankkia lapsia. Ja jos molemmat haluatte, älkää jättäkö keskustelua siihen. Puhukaa myös siitä, onko toisen vanhemman taloudellisesti mahdollista jäädä kotiin. Tästä kannattaa keskustella jo ennen lapsen hankkimista.

11. Millainen urakehitys sinulla on mielessä

Tästä on hyvä keskustella, jotta tiedätte, onko edessänne suuria taloudellisia muutoksia. Toinen teistä saattaa olla esimerkiksi suuren yhtiön johdossa, mutta haaveilla eroavansa ja ryhtyvänsä kirjailijaksi. Tai jompikumpi haaveilee jatkavansa opintoja. Totta kai tilanteet voivat muuttua elämässä, mutta toisen urahaaveet kannattaa pitää mielessä, kun keskustelette tulevaisuudesta. Voitte myös kannustaa toisianne tavoittelemaan unelmia. Tämä on pohjimmiltaan hyvän parisuhteen perusta.

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia

Lähde: Self.com