10 terveellistä hiilihydraattia

10.9.2020

Hyviä, eli hitaita hiilareita suositellaan nykyään jokaisen nurkan takana, varsinkin jos tavoitteena on painonpudotus tai sen parempi hallinta. Tässä 10 erilaista, ikivanhaa ja samaan aikaan trendikästä siementä ja jyvää, joita ei tarvitse vältellä. Katso lista ja sisällytä näitä diettiisi sekä ruoanlaittoosi!

1. Amarantti

Gluteeniton, sisältää paljon proteiinia, kalsiumia, potassiumia ja magnesiumia. Sopii mainiosti muhennoksiin, pataruokiin ja salaatteihin – valmistuu kuten riisi, mutta mahdollista myös “poksauttaa” popcornien tapaan.

2. Ohra

Alentaa kolesterolia, erittäin kuitupitoinen, auttaa ruoansulatusta ja tukee suoliston hyvää bakteerikantaa.

3. Farro

Sisältää runsaasti kuituja, magnesiumia ja A- sekä E-vitamiineja. Kokonaisia vehnän jyviä, jotka ovat sitkeitä, makeita ja pähkinän makuisia. Sopii mainiosti salaatteihin ja keittoihin.

4. Kamut-vilja

Sisältää runsaasti luonnollisia, terveellisiä rasvoja. Loistava vaihtoehto riisille.

5. Speltti

Vanha vehnän sukulainen, johon verrattuna sisältää runsaasti proteiinia. Sopii ihmisille, joille tulee vatsakipuja viljoista. Tutkimuksen mukaan speltti sisältää muita viljoja vähemmän tiettyjä lyhytketjuisia hiilihydraatteja, jotka saattavat osalla ihmisistä aiheuttaa vatsakipuja ja turvotusta syömisen jälkeen.

6. Tattari

Gluteeniton. Täynnä tärkeitä aminohappoja. Sisältää runsaasti proteiinia ja magnesiumia. Jauhot sopivat täydellisesti pannukakkuihin. Tutkimukset ovat osoittaneet että tattari auttaa laskemaan verensokerin tasoa, joten saattaa olla hyödyllinen diabeetikoille.

7. Teff

Gluteeniton, sisältää runsaasti proteiinia, kuitua, rautaa ja tärkeitä aminohappoja (erityisesti lysiiniä). Jauhot sopivat loistavasti kaikenlaiseen leivontaan ja ruoanlaittoon.

8. Hirssi

Gluteeniton. Sisältää runsaasti proteiinia ja on hyvä kuidun, raudan ja magnesiumin lähde. Pitää verensokerin tasapainossa ja tukee suoliston sekä vatsan toimintaa. Mahtava vaihtoehto cous-cousille. Valmistuu 25 minuutissa, pitkälti kuten riisi. Sopii mainiosti myös puuroihin.

9. Freekah-vehnä

Kolme kertaa enemmän kuituja kuin tummassa riisissä ja kaksi kertaa enemmän kuin kvinoassa. Sisältää lisäksi runsaasti proteiinia ja mineraaleja.

10. Idätetyt jyvät ja siemenet

Jotkut ravitsemusasiantuntijat uskovat, että jyvien idättäminen tekee niistä helpommin sulavia.

Katso lisää uutisia aiheesta ruoka & juoma!

Lähde: healthista.com
Kuva: Unsplash / Cathal Mac an Bheatha