10 terveellistä, mutta edullista ruokaa

1.8.2018

Terveellinen ruokavalio voi joskus tuntua mahdottomalta yhtälöltä – varsinkin jos uskot, että 12€ mehut ja maapallon keskipisteessä luotu taikahunaja ovat välttämöttömiä hankintoja. Asiahan ei näin tietenkään ole ja terveellisesti syöminen ei vaadi omaisuuksia. Löydät edullisia ja ravinteita täynnä olevia ruokia melkein joka kaupasta, kunhan tiedät mitä etsiä. Tässä 10 ruokaa, joihin kaikilla meillä on varaa ja jotka ovat täynnä tärkeitä ravintoaineita.

1. Linssit

Tämä superruoka on loistava kasvisperäisten proteiinin lähde, joka voi säilyä kaapissa jopa vuoden. Linssit ovat myös täynnä kuituja ja niistä voi valmistaa todella paljon erilaisia ruokia tai lisätä niitä keittoihin, salaatteihin tai tehdä niistä vaikka dippiä tai vege-purilaisia.

2. Säilykepavut

Toinen kuivakaapissa viihtyvä aines. Yksi purkki papuja on todella edullinen ostos ja kuten linssitkin, niin pavut ovat loistava proteiinin ja kuitujen lähde. Tämän lisäksi ne sisältävät runsaasti rautaa.

3. Säilykekalat

Jos säilykala jotain todistaa, niin sen, että proteiinista ei tarvitse maksaa maltaita. Tonnikala ja lohi ovat yleisimpiä kaloja, joita löytyy melkein kaupasta kuin kaupasta. Sopii mainiosti salaatteihin, pastaan tai voileipien päälle.

4. Kananmunat

Kananmunat ovat mainio ja edullinen raaka-aine ja niistä voi tehdä melkein mitä tahansa. Vaikka ostaisit hiukan kalliimpia omega 3 -munia, niin yhdelle munalle ei paljon tule silloinkaan hintaa.

5. Tofu

Toinen edullinen, kasviperäisten proteiinien lähde. Tofu sisältää myös runsaasti rautaa ja se imee mainiosti makua muista raaka-aineista. Maustaminen onkin yleensä haasteellisin osuus tofun valmistuksessa, joten kokeile rauhassa löytääksesi sinulle maistuvan kombinaation.

6. Banaani

Kun on kyse hedelmistä, niin yleensä kukkarokin kevenee hiukan keskimääräistä enemmän. Tämän takia onkin syytä pitää mielessä eri hedelmien sesongit, jolloin säästät selvää rahaa.

7. Kuivatut karpalot

Kaikki kuivatut hedelmät ja marjat eivät ole kovinkaan edullisia, mutta kuivatut karpalot (tai rusinat) mahtuvat useimman budjettiin. Lisää niitä kaurapuuroon, salaatteihin tai syö sellaisenaan.

8. Kaurapuuro

Kaurahiutaleita kannattaa aina pitää kuivakaapissa. Tällöin sinulla on aina raaka-aineet aamupalaa varten valmiina, eikä kaurapuuron tekeminen ole mitään avaruustiedettäkään. Kaura sisältää myös runsaasti kuituja ja hieman myös proteiinia.

9. Täysjyväpasta

Kukapa ei pastasta pitäisi? Täysjyväpastat ovat yleisesti ottaen terveellisempi vaihtoehto, koska se sisältää runsaasti terveellisiä hiilareita ja kuituja, sekä hieman proteiinia, verrattuna perinteiseen pastaan. Hintakaan ei päätä huimaa.

10. Ruskea riisi

Kuten täysjyväpastakin, niin ruskea riisi on parempi vaihtoehto, kuin perinteinen, valkoinen riisi. Oikein säilytettynä se säilyy kaapissasi todella pitkään. Se sisältää myös paljon kuituja ja hieman proteiiniakin. Riisi on kätevintä valmistaa etukäteen, jolloin aterian valmistuskin nopeutuu ja helpottuu huomattavasti.

Katso lisää uutisia aiheesta ruoka & juoma!

Lähde: self.com
Kuva: pixabay.com / maxmann