Vältä nuutunut olo tämän vinkin avulla!

19.6.2018

Onko olosi usein kotona nuutunut? Ovatko limakalvosi kuivat? Syy voi piillä liian korkeassa sisälämpötilassa, selviää THL:n tutkimuksesta. Tutkimuksessa havaittiin, että yllättävän monessa suomalaiskodissa sisälämpötila on jatkuvasti “hyvänä lämpötilana” pidettyä 21 astetta korkeampi.

Tutkimuksessa havaittiin, että sisälämpötila suomalaiskodeissa ylittää lämmityskauden aikana 23 astetta jopa 40 % seuranta-ajasta. 24 astetta ylittyi 17 % ajasta. Suomalaiskodit ovat siis lämmityskauden aikana huomattavan lämpimiä.

Tutkimusta johtanut erikoistutkija Ulla Haverinen-Shaughnessy kommentoi tuloksia: “Ihmiset viettävät suuren osan kotona viettämästään ajasta liian lämpimissä tiloissa. [Liian lämpimissä tiloissa oleskelu] voi aiheuttaa kuivuuden tunnetta sekä erilaisia ihon ja limakalvojen ärsytysoireita. Myös tehokkuus kärsii ja ihminen voi kokea olonsa nuutuneeksi ja vireystilan alentuneeksi.”

Tutkimusten mukaan etenkin makuuhuoneen lämpötilan tulisi olla alhainen – jopa 18 astetta – jotta yöuni olisi virkistävimmillään. Ei siis muuta kuin termostaatteja pienemmälle – voit paremmin ja säästät rahaa!

Lisää aiheesta terveys & hyvinvointi

Lähde: THL, Voice

Kuva: Unsplash / Kendal James