Näitä virheitä kannattaa välttää kaloreita vähentäessä

11.8.2018

Kun miettii painon pudotusta kokonaisuutena, kyse on kalorivajeen luomisesta tai siitä että kuluttaa enemmän kuin syö. Kaikki kalorit eivät kuitenkaan ole samanlaisia. Itse asiassa on erittäin tärkeää valita oikeanlaisia kaloreita.

Pääasialliset kalorinlähteet, joita tarvitsemme ovat rasvat, proteiinit ja hiilihydraatit. Me tarvitsemme näitä isoja määriä toimiaksemme normaalisti. Kehomme käyttää näitä kaikkia kolmea polttoaineenaan biologisissa prosesseissa ja elintärkeiden vitamiinien ja hivenaineiden imeytymisessä. Kun tavoitteena on sekä painonpudotus, että terveyden ylläpito, kaloreiden vähentäminen sen enempää asiaa miettimättä on iso virhe. Tässä syitä siihen miksi:

 

Kaikki kalorit eivät ole samanarvoisia

”Kun syöt vähemmän, sinun täytyy samalla huolehtia, että elimistösi saa vähäisestä kalorimäärästä huolimatta riittävästi ravintoaineita. Jos et kiinnitä huomiota kaloreiden laatuun et pudota painoa terveellisellä tavalla ja todennäköisemmin kilot kertyvät myöhemmin takaisin”, sanoo ravitsemukseen, liikalihavuuteen ja painonhallintaan erikoistunut lääkäri Caroline Cederquist.

Erityisesti proteiini on välttämätöntä painonpudotuksessa koska se edesauttaa lihasmassan säilymistä. ”Jos sinulla on painoa pudottaessasi puutetta elintärkeistä ravintoaineista kuten proteiinista, paino kyllä putoaa, mutta lihaskudoksesta”, Cederquist selittää. ”Avainasemassa on säännöllinen proteiinin syönti sekä aamiaisella, lounaalla, illallisella että välipaloina”, hän jatkaa.

Oikea proteiinin määrä vaihtelee ihmisen mukaan. Suositus on 0,8g proteiinia jokaista painokiloa kohden. Esimerkkinä 63kg painavan naisen tulisi keskimäärin syödä 51g proteiinia päivässä. Suunnilleen tämän verran saa yhdestä kananmunasta, kanan rintapalasta ja 100 grammasta lohta.

Tarvitsemme myös hyviä rasvoja, jotta rasvaliukoiset vitamiinit imeytyvät ja edistävät mm. aivotoimintaa. ”Rasvoilla on usein paha maine: Jos syöt rasvaa, lihot”, kertoo ravitsemusterapeutti Dana Hunnes. Uusimmat tutkimustulokset kuitenkin osoittavat, että rasvojen poisjättäminen kokonaan voi olla painonhallinnan kannalta haitallista.

Hyvät rasvat auttavat sinua pysymään kylläisenä ja estävät sinua tulemasta niin nälkäiseksi, että syöt kaiken mitä näet. Sama koskee hyviä hiilihydraatteja. ”Parhaita hiilihydraatteja painonhallinnan kannalta ovat täysjyväviljat, vihannekset, palkokasvit ja hedelmät”, Hunnes lisää. Toisin kuin huonot hiilihydraatit, kuten valkoinen leipä ja sokeri, kuiturikkaat hiilihydraatit sisältävät tärkeitä ravintoaineita ja antavat pitkäkestoista energiaa.

 

Oikeiden ravintoaineiden saaminen voi olla työlästä

”Prosessoidun ruoan ylitarjonnan vuoksi olemme joutuneet hankalaan tilanteeseen”, Hunnes sanoo. Ihmiset saavat helposti liikaa sokereita, hiilihydraatteja ja kovia rasvoja varsinkin jos eivät itse valmista aterioitaan alusta alkaen.

 

Kaloreiden laskeminen ei sovi kaikille

”Joillekin ihmisille kaloreiden laskeminen on tehokasta, koska he eivät osaa arvioida miten paljon kaloreita syövät”, Hunnes kertoo. Kaloreiden laskeminen auttaa säilyttämään kalorivajeen. Ongelmaksi saattaa kuitenkin muodostua se, että tiettyyn kaloreiden lukumäärään tuijottaminen on stressaavaa. ”Jos keskittyy liiaksi vain kaloreiden päivittäiseen määrään, tuntee helposti itsensä nälkäiseksi koko päivän ja rankaisee itseään, jos ylittää sallitun määrän päivässä.

Tämä ei ole hauskaa, Hunnes sanoo. Tosiasia on, että joinain päivinä olemme nälkäisempiä kuin toisina ja yhdessä ja samassa lukumäärässä pysyminen joka päivä ei ole realistista. Tämän vuoksi Hunnes suositteleekin keskittymään ravintoarvojen määrään lautasella kalorimäärän sijaan.

 

Syömällä enemmän proteiinia, hyviä rasvoja ja täysjyväviljoja saat samalla vähemmän kaloreita

Kun lisäät enemmän terveellisiä raaka-aineita ruokavalioosi, sinun täytyy samalla vähentää roskaruuan määrää. Onneksi syömällä enemmän proteiinia, hyviä rasvoja ja kuitupitoisia hiilihydraatteja tunnet olosi kylläiseksi pidempään. Näin kehosi oppii myös tunnistamaan kylläisyyden tunteen ja turha herkuttelu unohtuu. ” Jos laitat lautasellesi kasviksia ja marjoja kalorisi ovat juuri niitä joita pitääkin”, Hunnes sanoo.

Annoskoosta kannattaa pitää kiinni, mutta jos syöt kasviksia, täysjyväviljaa sekä hedelmiä ja saat riittävästi proteiinia ja hyviä rasvoja joka aterialla, olet oikeilla jäljillä. Mitä muutoksessa voi tapahtua? ”Jos vaihdat perinteisen ruokavalion suureen määrään täysjyväviljoja ja kasviksia, saatat huomata, että elimistöösi kertyy kaasua”, Hunnes sanoo. Mutta kehosi kyllä sopeutuu tähän ja ennen pitkää voit paremmin.

 

LUE LISÄÄ: TERVEYS JA HYVINVOINTI UUTISIA

LUE LISÄÄ: RUOKA JA JUOMA UUTISIA

 

Lähde: Self.com

Artikkelikuva: Pixabay / Alexas_Fotos