Tieteen mukaan: Näin paljon stressiä vanhemmat kokevat lapsistaan päivässä

30.3.2020

Lapsien saaminen nukkumaan, ruokaostosten tekeminen ja ruoan valmistaminen ovat esimerkkejä vanhempien suurimmista stressin aiheuttajista.

Listalle pääsee myös lasten kylpemisaika, kotitehtävissä auttaminen ja ruutuajan pitäminen minimissä.

 

Stressiä aiheuttavat myös

Stressiä aiheuttaa myös muun muassa kotiin ehtiminen ajoissa, jotta ehtii toivottaa hyvät yöt lapsilleen, oikeiden ruokien valmistaminen ja lasten vieminen ajoissa hoitoon aamuisin.

Tutkimuksessa, jossa tutkittiin 2000 brittiläistä isää ja äitiä huomattiin, että vanhemmat tuntevat itsensä stressaantuneeksi keskimäärin 6 kertaa päivässä. Suurimmat stressipiikit tulevat siinä vaiheessa, kun lapsi täyttää 5 vuotta ja on kaikkein vaativimmillaan.

 

Yksinkertaiset asiat haastavia

Tutkimuksen toteuttaja Daniel Slater kertoo: “Kuten tutkijat havaitsivat, brittivanhemmilla on vaikeuksia selvitä päivistään menettämättä malttiaan. Kun lapsista pitää huolehtia, yksinkertaisimmatkin asiat voivat tuntua ylitsepääsemättömiltä.”

Tutkimuksessa paljastettiin myös kaikki lasten katalat temput, joita he tekevät vanhempien käännettyä selkänsä. Näihin jekkuihin sisältyy mm. karkkien varastelu ja meikkaaminen salaa.

Lapset myös saattavat piirtää seiniin ja mattoihin, sotkea kavereitansa tai jopa lemmikkikoiraa.

Lapsilla on myös taipumusta kiipeillä erikoisiin paikkoihin, kuten pesukoneeseen tai kuivausrumpuun.

 

Missä lapset aiheuttavat eniten kaaosta?

Tutkimuksen mukaan lapset aiheuttavat eniten kaaosta kotona (46 %). Kymmenys kaaoksesta tapahtuu kaupoissa ja toinen kymmenys ravintoloissa. 82 % vanhemmista kertoi lastensa olevan hieman tuhmia silloin, kun vanhemmat katsoivat muualle, mutta kaksi kolmasosaa vanhemmista piti lasten temppuja enemmänkin hauskoina kuin stressaavina.

Havaittiin myös, että kolme neljäsosaa vanhemmista käytti enemmän aikaa yksinkertaisiin asioihin tultuaan vanhemmiksi.

Pelkästään ulko-ovesta ulos pääseminen vei ylimääräiset 12 minuuttia, kaupassa käynti 14 minuuttia ja pukeutuminen 11 minuuttia.

Yhteinen aamupala venyi 12 minuuttia lasten takia ja kauppaan käveleminen 11 minuuttia.

Vanhemmat arvelivat käyttävänsä keskimäärin 40 minuuttia päivästä stressaantuneina lastensa takia. Kuukaudessa on keskimäärin 8 päivää, jolloin vanhemmat haluaisivat pitää pienen tauon tai saada omaa aikaa.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Independent.co.uk
Lähde: Pixabay