Tarjoiluideoita Halloween-juhliin

30.9.2019

Halloween on syksyn jännittävin juhla ja mitä erinomaisin syy pistää karkelot pystyyn. Mikäli olet ajatellut järjestää Halloween-juhlat, kannattaa perinteiset mokkapalat ja kääretortut unohtaa suosiolla. Halloweenina jos koskaan on lupa rikkoa normeja ja leikitellä myös kauhun ja fantasian teemoilla. Tässä artikkelissa esittelemme kekseliäitä ja helposti toteutettavia ideoita Halloween-juhlien tarjoilua sekä ruokien ja juomien esillepanoa ajatellen. Näiden eri teemojen ympärille rakentuvien vinkkien avulla yllätät juhlavieraasi takuulla – luvassa on varmasti kaikkien aikojen hurjimmat Halloween-kekkerit!

Halloween-juhlissa erityisesti ulkoiset puitteet ovat tärkeässä roolissa, joka pätee sekä ruoka- ja juomatarjoiluun että juhlatilan yleiseen somistamiseen. Jos juhliin on vielä aikaa, kannattaa juhlien järjestäjän pohtia rauhassa, mikä teema on kaikkein sopivin. Suosittelemme pohtimaan myös hiukan juhlavieraiden leikkimielisyyttä ja sitä, millaiset juhlat ovat kaikkien mielestä hyvän maun rajoissa. Useimmiten Halloween-juhliin naamiaisasuissaan saapuvat vieraat ovat kuitenkin jo valmiiksi liikenteessä leikkimielellä ja halukkaita hulluttelemaan.

 

Parhaat teemat Halloween-juhliin

Usein Halloween-juhlissa suunnittelua helpottaa yhtenäinen teema, vaikka tyypillisesti kaikkien Halloween-juhlien tarjoilussa pyritäänkin tarkoituksella shokeeraamaan juhlavieraita pelottavilla tai muuten vain inhoa herättävillä ruuilla ja juomilla. Riippuu juhlien järjestäjästä itsestään, kuinka kammottavat tarjoilut hän haluaa järjestää. Värikäs Dia de los Muertos -juhla inspiroi tekemään esimerkiski pääkallonmuotoisia pikkuleipiä, jotka ovat huomattavasti kesympi vaihtoehto verrattuna vaikkapa nakeista leikattuihin varpaisiin, joihin on pursotettu verta muistuttavaa ketsuppia.

Halloween-juhlien rekvisiitan, tarjoilun ja esillepanon järjestämisen ei  tarvitse olla kallista. Huolellinen suunnittelu on kuitenkin tärkeä osa juhlien onnistumista. Usein tee se itse -meiningillä säästää pitkän pennin ja monet Halloween-juhliin sopivat koristeet ja tarvikkeet löytyvät kotoa jo valmiiksi.

Juhlamenun suunnittelussa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että tarjolla on sopivassa suhteessa sekä suolaista että makeaa syötävää ja riittävästi juotavaa. Seuraavaksi esittelemme muutamia suosittuja ja taatusti toimivia teemoja, joista sinäkin voit ammentaa inspiraatiota seuraavia Halloween-juhliasi varten.

 

 

Klassinen kauhu juhlan teemana

Monet Halloween-juhlat päätyvät tarjoilemaan klassisia kauhuelementtejä, joissa ei välttämättä äkkiseltään näy yhdistäviä tekijöitä, mutta jotka saavat ihmisissä aikaan kauhua, pelkoa ja inhotusta. Usein tällaisiin juhliin löytää loistavia ideoita kauhuaiheisista peleistä, joita markkinoilla on yllin kyllin. Esimerkiksi useimmille tuttu lautapeli nimeltä Muuttuva labyrintti pitää sisällään niin kummituksia, lepakoita kuin pääkallojakin. Ulkomailla erittäin suositussa Fury of Dracula -lautapelissä pelaajia säikytellään vampyyriteemalla. Myös monissa netissä pelattavissa peleissä on käytetty runsaasti klassisen kauhun elementtejä. Esimerkiksi kauhuteemainen 888:n Spin or Treat -slotti kuhisee karmeita yksisilmäisiä hirviöitä ja tarantulahämähäkkejä. Pelissa vilahtaa niin kummituksia, hautakiviä, luurankoja kuin pahaenteinen kummitustalo,  joka on Halloween-juhlien suosituimpia elementtejä.

Klassista kauhua viljelevissä juhlissa pöytään voi nostaa kummituspikkuleipiä ja tarjoilukulhoon kaataa elintarvikevärillä värjättyä voimakkaanpunaista ”verijuomaa” vampyyrien tapaan. Yksi suuren vaikutuksen tekevä tarjoiluidea on levittää tarjottimelle vaikkapa rusinoita ja pähkinöitä ja rakentaa niiden päälle hautausmaa. Hautakivet voi valmistaa pikkuleivistä ja niihin voi kirjoittaa sopivia muistotekstejä. Hautausmaalle voi ripotella kiemurtelevia karkkimatoja ja hämähäkkikarkkeja. Kokonaisuus on karmea ja juuri sellainen kuin tällaisissa juhlissa pitääkin olla.

 

Eeppiset zombibileet

Oletko suuri zombien maailmanloppuun keskittyvien elokuvien ystävä? Hyviä uutisisa! Yksi tyypillinen ja todistetusti toimiva teema keskittyy juurikin zombien ympärille. Mikäli kaipaat zombi-juhlien järjestämiseen ideoita, The Walking Dead ja muut vastaavat elokuvat tarjoavat runsaasti inspiraatiota etenkin koristelujen suhteen. Zombi-bileisiin saapuville vieraille voi antaa kullekin oman selviytymispakkauksen, joka sisältää eväitä ja ”lääkkeitä”, jotka näyttävät hurjilta, mutta ovat todellisuudessa herkullisia välipaloja.

Mikä olisikaan parempaa juhlapöydän tarjoiltavien joukossa kuin aivojen näköiset kuppikakut tarjottimella? Toteutus on yllättävän helppo. Sovella täydellisenä syysherkkuna tunnettua red velvet cakea: laita muffinsivuokiin, jolloin saa aikaan kauniin punertavat kuppikakut. Päälle voi lopuksi levittää kuorrutusta, johon saa hammastikuilla piirreltyä aivot. Jos värisävy kaipaa säätäämistä, löytyy lähes jokaisesta elintarvikekaupasta punaista elintarvikeväriä.

Yksi hyvä idea suolaisen puolen tarjoiluihin ovat prinssinakit, joiden kärkeen on asetettu mantelilastu, jolloin nakit alkavat erehdyttävästi muistuttaa sormia. Kun vieressä lautasella on lammikollinen ketsuppia tai muuta punaista kastiketta dippaamiseen, on kokonaisuus täydellinen. Kasvissyöjille voi tarjoilla lisukkeena myös kulhollisen todella helppoa ja maistuvaa lehtikaalipestoa, jonka päälle on aseteltu oliivilla koristeltuja kananmunanpuolikkaita tai mozzarellapalloja silmämuniksi.

 

 

Ötököitä ja matelijoita tupaan

Monet kammoavat erilaisia hyönteisiä ja matelijoita, jonka vuoksi ne ovatkin mitä mainioin teema Halloween-juhliin. Erilaisia ötökkäaiheisia leivonnaisia ja pikkusuolaisia on helppo kehitellä, jonka lisäksi juhlatilaa kannattaa koristella teemaan sopivalla rekvisiitalla. Hämähäkinseittikoristeita myydään monissa supermarketeissa ja naamiaiskaupoissa, mutta vaihtoehtoisesti myös esimerkiksi vanusta tai pumpulista saa kehiteltyä hämähäkinseittiä kodin nurkkauksiin ja lamppuihin roikkumaan. Koristelut voi viedä aina kotioven ulkopuolelle saakka, jolloin vieraat saavat hiukan esimakua siitä, mitä tuleman pitää.

Hyönteisten sisällyttäminen osaksi juhlatarjoilua on oikeastaan melko helppoa. Yksi jos toinenkin vieras kiljahtaa kauhusta huomatessaan, että juomassa lilluvien jääpallojen sisällä on muovinen pieni hämähäkki. Kauppojen irtokarkkihyllyltä löytyy monia soveltuvia herkkuja kulhoissa tarjoiltavaksi aina värikkäistä karkkikäärmeistä salmiakkiskorpioneihin. Mikäli juhliin haluaa leipoa täytekakun, voi sen koristeeksi asetella suklaakekseistä ja suklaatikuista kovakuoriaisia muistuttavia ötököitä.

Mikäli haluaa tarjota suolaista ja täyttävämpää ruokaa, on yksi hyvä idea rakentaa pizzatäytteistä käärmeenmuotoinen calzone. Tehtävä kuulostaa vaikeammalta kuin se todellisuudessa onkaan. Sinun täytyy vain vaivata ja kaulita itsetehty perinteinen pizzataikina pitkänmalliseksi ja täyttää se juuston ja tomaattikastikkeen lisäksi haluamillasi täytteillä. Sen jälkeen taikina rullataan pötkyläksi, jonka häntäpäätä voi puristella ohuemmaksi. Käärmeelle voi rakentaa tomaatista tai paprikasta kielen sekä oliiveista silmät. Lisäksi käärmeen selkään voi luoda kyykäärmeelle ominaisen kuvion vaikkapa parmesan-juustosta.

 

Muumioteema säväyttää

Aina silloin tällöin lehdistä voi lukea, kuinka egyptiläisistä hautakammioista on jälleen löytynyt muumioita. Muumiot ovat myös yksi klassisimmista kauhuelokuvien aiheista. Niissä on jotain salaperäistä ja kammottavaa, jota ei voi mitenkään selittää. Senpä vuoksi niiden käyttäminen Halloween-juhlien koristuksessa on täydellinen idea, eikä toteutuskaan ole kovinkaan haastavaa. Kääri vaikkapa silityslauta kauttaaltaan vessapaperiin ja asettele näin syntynyt pelottava muumio eteiseen odottamaan pahaa-aavistamattomien vieraiden saapumista. Laita taustalle soimaan pahaenteistä ja omituisen viipyilevää musiikkia, joka nostaa ennen pitkää käsivarret kananlihalle.

Juhlatarjoilussakin muumioteema antaa lukemattomia vaihtoehtoja. Kiepauta nakkien ympärille voitaikinaa, keksi niille jostain silmät ja laita hetkeksi uuniin, jolloin lopputulos muistuttaa kellastuneissa kääröissä lepääviä muumioita. Myös vaahtokarkeista voi koristella muumiota muistuttavia karkkitikkuja, joille voi jälkeenpäin lisätä pienet silmät, tai mokkapalojen päälle voi piirtää kuorrutustuubia puristamalla muumioaiheisia kuvia. Ideoita on loputtomiin.

 

 

Rohkeasti kokeilemalla pääsee pitkälle

Kuten yltä voit huomata, on Halloween-juhliin tarjolla rajattomasti erilaisia toteutustapoja. Netissä surffaileminen ja silmien auki pitäminen on yksi parhaista tavoista saada uusia ideoita juhlien järjestämiseen. Myös keittiön kaappeihin kurkistaminen voi synnyttää yhtäkkiä uusia ajatuksia. Mitä voisit loihtia vaikkapa spagetista tai kananmunista? Voisiko ketsupin lisäksi käyttää joitain muita kastikkeita osana Halloween-aiheista ruokatarjoilua? Hyvin yksinkertaisillakin raaka-aineilla pääsee jo pitkälle, kunhan uskaltaa rohkeasti käyttää mielikuvitustaan. Tuskin milloinkaan muutoin kuin Halloweenina pääsee tarjoilemaan ystäville ja läheisille tarjottimella kieliä, silmämunia, sisäelimiä ja hyönteisiä ilman, että kukaan pitäisi juhlien järjestäjää millään lailla omituisena.

Mikäli olet aikeissa järjestää Halloween-juhlat, olet tämän artikkelin luettuasi jo saanut hyvän käsityksen siitä, mitä kaikkea juhlissa voi hyödyntää. Ruokapuoli on taatusti yksi juhlien suurimmista puheenaiheista onnistuneesti toteutettuna, joten sen suunnitteluun kannattaa ehdottomasti panostaa!

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia

Lähde: Unplash - Sisältökuva 1
Lähde: Pixabay - Sisältökuva 2
Lähde: Pexels - Sitältökuva 3