Paino ei tipu treenaamisesta huolimatta – mikä vikana?

7.7.2018

Tankkaaminen treenien jälkeen on erittäin tärkeä osa kuntoilurutiinia ja oikeat valinnat ravinnon suhteen voivat auttaa energiavarastojen täyttymisessä, kasvattavat ja palauttavat lihaksia sekä auttavat nesteytyksessä hikoilun jälkeen. Mutta kun kyseessä on treenien jälkeinen ruoka, niin hyvistä valinnoista huolimatta liika hyvääkin voi olla liikaa ja tämä voi tarkoittaa sitä, ettet pääse painonpudotustavoitteisiisi.

Onnistunut painonpudotus edellyttää tehokasta ruokavaliota kaloreiden suhteen, mutta sinun kuuluu kuitenkin varmistaa, että syöt tarpeeksi, jotta jaksat treenata ja että lihaksillasi on tarpeeksi bensaa palautua treenien jälkeen. Kun aloittelet treenaamista, niin on täysin normaalia tuntea aluksi olonsa normaalia nälkäisemmäksi. Joten vaikka tankkaaminen on tärkeää, niin ole tarkkana ettet nauti liikaa ravintoa, koska juuri tämä saattaa estää maaliin pääsemistä painonpudotuksen suhteen.

“Usein, kun ihmiset aloittavat treenaamisen, niin he suhtautuvat ravintoon ikäänkuin yksi-koko-istuu-kaikille,” kertoo personal trainer, Nora Minno.

“He esimerkiksi näkevät kuinka huippu-urheilijat tankkaavat treenien jälkeen ja ottavat mallia näistä. Mutta pointti on, että sinun kuuluu etsiä oikea tapa, joka sopii juuri sinulle.”

“Kun itse aloitin painonnoston, niin olin huolissani siitä, että syön oikein ja tarpeeksi treenien jälkeen. Tämä johti siihen, että yhtäkkiä nautinkin liikaa kaloreita. Pienen turhautumisen jälkeen tajusin, että minun kuului ainoastaan hienosäätää nauttimaani kalorimäärää. Tämän jälkeen kehoni rupesi polttamaan rasvaa ja kasvattamaan lihasmassaa, kuten kuuluikin.”

Treenien jälkeen on tärkeää oikeita valintoja ravinnon suhteen. Vaikkakin kalori- ja hiilaripitoinen proteiinipatukka voikin olla hyvä vaihtoehto huippu-urheilijalle, niin perusjampalle tämä on liikaa. Tähtää 10-20 grammaan proteiinia, auttaaksesi lihasten kasvussa ja liitä mukaan hiukan hiilareita auttamaan glykogeenivarastojen täyttymisessä.

Tässä neljä tapaa, joilla varmistat, että treenien jälkeinen ruokavaliosi toimii sinun kohdalle – eikä sinua vastaan:

1. Pidä huoli nestetytyksestä

Vaikka kaloreiden polttaminen aiheuttaakin enemmän näläntunnetta, niin pidä huoli ettet sekoita janoa nälkään.

“Juo treenien jälkeen 0,5-1l vettä. Riittävä nesteytys treenien jälkeen on erittäin tärkeä osa tehokasta ja terveellistä kuntoilua,” sanoo master trainer, Amelia DiDomenico.

2. Yritä pitää kirjaa kaloreista, kunnes hahmotat oman kulutuksesi määrän

“Tutustu syömääsi ruokaan ja tarkkaile ravintoaineiden määriä sekä ota selvää kuinka paljon kaloreita päivittäin nautit,” DiDomenico sanoo.

On tärkeää tietää paljonko energiaa nautit ja paljonko energiaa oikeasti kulutat. Sinun ei tarvitse laskea kaloreita ikuisesti, mutta seuraaminen viikon kahden ajan voi auttaa sinua hahmottamaan paremmin ruokavaliosi tehokkuuden varsinkin painonpudotuksen kannalta.

3. Harkitse sykemittarin käyttöä, jotta näet tarkemmin kuinka paljon kaloreita kehosi polttaa

Nämä laitteet auttavat sinua pysymään kartalla treenien intensiivisyyden ja kaloreiden palamisen suhteen.

4. Nyrkkisääntönä voisi pitää, että yhden rankan treenitunnin jälkeen voit lisätä noin 200 kaloria treenien jälkeiseen ruokaasi

“Jokaista tuntia kohden mitä treenaat, niin voit lisätä noin 200-250 kaloria ruokavalioosi treenien jälkeen. Pidä huolta, että nautit hyvälaatuista proteiinia ja hitaita hiilareita,” Minno sanoo.

Samalla kun kuntoilu on tärkeä osa painonpudotusta, niin on myös ruokavaliosikin. Terve tasapaino näiden kahden välillä takaa varmasti terveellisiä lopputuloksia, joita tavoitteletkin.

Katso lisää uutisia aiheesta liikunta & fitness!

Lähde: self.com
Kuva: Unsplash / Justyn Warner