Tutkimus: Kynsien pureskelu ei olekaan huono tapa

29.10.2021

Nyt voit hiljentää äitimuorin mäkätyksen täydellisellä selityksellä – olet itse asiassa perfektionisti! Lue lisää alta:

 

Perfektionismin ilmentymä

Kynsien pureskelua ja ihon nyppimistä on pidetty pitkään merkkeinä hermostuneisuudesta. Uuden tutkimuksen mukaan ne ovatkin itse asiassa todennäköisemmin perfektionismin ilmentymiä.

 

Tietoa tutkimuksen lähtökohdista

Tutkimus, jonka toteutti Montréalin yliopiston professori Kieron O’Connor, analysoi 48:aa yksilöä, joista puolella ilmeni toistuvaa käytöstä, kuten kynsien pureskelua, ja hiusten tai ihon nyppimistä.

nail1

 

Tylsistyminen ja turhautuminen avainasemassa

Jokainen koehenkilö osallistui neljään istuntoon, joiden tavoitteena oli aiheuttaa joko stressin, rentoutumisen, turhautumisen tai tylsistymisen tunteita. Ne henkilöt, joilla oli toistuvien käyttäytymismallien tausta, ilmoittivat tunteneensa suuremman tarpeen toistuvaan käytökseen tylsistymistä ja turhautumista mitanneiden kokeiden aikana.

 

Tyytymättömyys syynä toistuvaan käytökseen

Sarah Roberts, Journal of Behaviour Therapy and Experimental Psychiatryssä julkaistun tutkimuksen kirjoittaja, tiivisti tutkimuksen löydökset: ‘Nämä tulokset tukevat sikäli osittain hypoteesiamme, että osallistujilla oli suurempi taipumus toistuvaan käytökseen, kun he tunsivat olonsa tylsistyneeksi, turhautuneeksi ja tyytymättömäksi, kuin silloin, kun he tunsivat olonsa rennoksi.’

 

Yhdenmukainen perfektionismin määritelmän kanssa

Roberts lisäsi, että tulosten mukaan taipumus toistuvaan käytökseen ja tapoihin ei johdu yksinomaan hermostuneisuudesta. Se korreloi sen sijaan perfektionismin määritelmän kanssa. O’Connorin mukaan perfektionistit ovat ‘taipuvaisia turhautumiseen, kärsimättömyyteen ja tyytymättömyyteen, kun he eivät saavuta tavoitteitaan,’ sekä ‘kokevat lisäksi merkittävästi enemmän tylsistymistä.’

nail2

 

Kuinka vähentää tylsistymisen tunnetta?

‘Tutkimuksen tulosten mukaan henkilöt, jotka kärsivät kyseisistä toistuvista malleista voisivat hyötyä hoidoista, jotka on suunniteltu vähentämään turhautumista ja tylsistymisen tunnetta, sekä muokkaamaan uskomuksia, jotka vahvistavat perfektionismia,’ Roberts toteaa lopuksi.

 

Täräytä tämä kortti pöytään seuraavalle kyselijälle

Vaikka tästä tutkimuksesta ei seuraisi mitään sen kummempaa, saat ainakin täydellisen, nasevan vastauksen sen varalle, että joku moittii sinua kynsiesi pureskelusta. Totea, että syy ei ole sinussa, vaan hänessä – hän tylsistyttää sinut kuoliaaksi.

 

Kuinka päästä tavasta eroon?

PS. Tuleeko sinulle mieleen hyviä keinoja päästä kynsien pureskelusta eroon tai esim. keksiä jotain korvaavaa tekemistä, jos ruhautuminen tai tylsistyminen yllättää? Laita kommenttia tuonne alapuolelle, kommenttikenttään. Veikkanpa, että tämän aisan kanssa ei olla yksin, löytyy yksi jos toinenkin kynsienpureskelija.

 

LUE LISÄÄ: TERVEYS & HYVINVOINTI UUTISIA

 

Lähde: Metro

Artikkelikuva: Pixabay

Sisältökuva 1: Pixabay

Sisältökuva 2: Pixabay