Kuinka masennus voi vaikuttaa intiimiin kanssakäymiseen

27.4.2020

Yksi masennuksen kurjista puolista on se, että se vaikuttaa libidoosi. Näitä merkkejä kannattaa pitää silmällä – kerromme myös mitä niille voi tehdä.

 

Miten masennus ilmenee?

Masennus kuvataan tyypillisesti suruna, toivottomuutena ja lannistuneisuutena, epämotivoitumisena ja elämän piittaamattomuutena. Tämä on se puoli masennuksesta, jonka monet tietävät. Mutta tämä sairaus voi näkyä myös hienovaraisempina ja yllättävinä tapoina, ja toiset oireet ovat tunnetumpia kuin toiset.

 

Milloin puhutaan pahasta masennuksesta?

Kliinisesti puhuen, jos henkilöllä on vähintään viisi näistä oireista – kuten jatkuva surumielisyys, vähäenergisyys, ongelmakeskeisyys, unettomuus, painon putoaminen tai ärtyneisyys – pidempään kuin kaksi viikkoa, puhutaan pahasta masennuksesta. Yksi oireista on sellainen, josta ei puhuta niin usein, ja se on seksihaluttomuus. Kun masennuksen oireet ovat muutenkin jo hankalia käsitellä, on tämä erityisen vaikea jo keskustelunaiheena – se saattaa olla joskus aika vaikea myös hoitaa. Mutta masentuneille tämä on erittäin yleinen oire, ja se ansaitsee huomattavasti enemmän huomiota kuin klassiset taudin oireet.

 

seksob

 

Masennus ja fyysiset oireet

“On olemassa kehon ja mielen yhtymä, joten ei ole mitenkään outoa, että ihminen, joka kärsii masennuksesta, kärsii myös fyysisistä oireista. Jamil Abdur-Rahman (M.D., hallituksen jäsen/puheenjohtaja naistentautien osastolla, Vista East Medical Center, Waukegan, Illinois) kertoo. Ja tämä tietysti ulottuu myös seksielämään, itseasiassa se on usein niin kutsuttu masennuksen ensioire. “Seksihalut voivat olla ensimmäinen asia joka katoaa” Gary Brown, Ph.D, lisensoitu parisuhdeterapeutti Los Angelesista, kertoo.

 

Masennuksen vaikutus seksihaluihin

Masennus voi vaikuttaa seksihaluihin monella eri tavalla, yleensä kuitenkin nopeasti ja selkeästi, sillä ne sisältävät välittäjäaineita, kuten serotoniinia ja dopamiinia. Etenkin jälkimmäisellä on suuri rooli mielialojen säätelyssä ja libidon säätelyssä, sanoo Abdur-Rahman. Kun aivoillasi on ongelmia käyttää näitä kemikaaleja normaalisti, saatat kaivata ja haluta (muiden elämän ilojen lisäksi) seksiä vähemmän.

 

Vaarallinen itsetunto

Tähän liittyy myös syy ja seuraus vaikutus, joka saattaa vaikuttaa tilanteeseen. Esimerkiksi, energiatasosi saattavat romahtaa, eikä väsymys ainakaan paranna seksihalujasi. Abdur-Rahman huomaa joskus omissa potilaissaan tilan, jota hän kutsuu “vaaralliseksi itsetunnoksi”, tai oloksi, jossa ihminen tuntee itsensä tarpeettomaksi, ja tästä syystä heillä ei ole hyvä olla muiden ihmisten seurassa. Kaiken tämän päälle, jos ihminen tuntee itsensä stressaantuneeksi tai nolostuneeksi, voi masennus pahentaa tilannetta entisestään, Brown sanoo.

 

Masennuksen linkittyminen

Myös masennuksen ja lapsuuden hyväksikäytön väliltä löytyy valitettavasti linkki, Abdur-Rahman sanoo, viitaten tutkimukseen, joka osoittaa yhteyden näiden kahden välillä. Jos sinua on käytetty hyväksi lapsena, saatat muita todennäköisemmin masentua. Ja, hän lisää, “ihmiset [jotka ovat kokeneet lapsuuden hyväksikäyttöä] saattavat alitajuntaisesti tuntea vastenmielisyyttä seksiä tai seksuaalisia tekoja kohtaan, joka saattaa lisätä masentunutta oloa. Nämä kaksi asiaa saattavat ruokkia toinen toistaan luoden noidan kehän.

seksoc

 

Masennuslääkkeiden vaikutus libidoon

Vaikka itsessään masennus ei vaikuttaisi libidoon, sen saattaa aiheuttaa masennuslääkkeet. ”On olemassa tietyn tyyppisiä masennuslääkkeitä, jotka vaikuttavat seksuaaliseen halukkuuteen sekä libidon alentamiseen” sanoo Brown. Abdur-Rahman toteaa myös, että serotiinin takaisinoton estäjät (SSRI-lääkkeet kuten Prozac, Celexa, ja Paxil), erittäin yleiset lääkkeet masennuksen hoitoon, tiedetään vaikuttavan ihmisten seksielämään, joko vähentämällä heidän seksihaluja tai tekemällä orgasmista vaikeaa (tai jopa mahdotonta).

 

Hae hoitoa masennukseesi

’Tämän ei tulisi estää sinua hakemasta hoitoa masennukseesi. Monet ihmiset eivät hae apua, ja se on surullista, sillä masennus on hoidettavissa, ja sitä voidaan myös hoitaa ilman lääkkeiden negatiivisia sivuvaikutuksia. Asiasta puhuminen alan ammattilaisen kanssa auttaa sinut alkuun hoidon suhteen, ja voitte yhdessä katsoa mikä on sinulle paras tapa parantua.

 

Masennuksesta kertominen

Jos olet parisuhteessa, ammattilaiset suosittelevat olemaan mahdollisimman rehellinen masennuksesta kumppanille, ja he suosittelevat kertomaan seksiin liittyvistä tunteista, vaikka se saattaakin olla vaikeaa. ”Kun pariskunnat käyvät tätä keskustelua, he näkevät seksiongelmat masennuksen oireena, eikä niinkään heidän oman olonsa peilaantumisena”, sanoo Abdur-Rahman. Voitte keskustella tästä keskenään, tai voit tavata terapeutin, tai voitte käydä terapiassa yhdessä.

“Sinulla on oikeus olla terve, tyydyttävä seksielämä”, sanoo Brown. “Jos masennuksesi tulee sen tielle, olisi syytä hakea apua.”

LUE LISÄÄ: SEKSI & ROMANTIIKKA UUTISIA

 

Lähde: Self.com

Artikkelikuva: Pixabay

Sisältökuva 1: Pixabay

Sisältökuva 2: Pixabay

 

Lue lisää: seksi & romantiikka uutisia