Kuinka lisätä onnellisuutta? – kolme simppeliä keinoa

20.6.2018

Neurotieteilijät ovat tutkineet onnellisuutta ja löytäneet seuraavat kolme tapaa lisätä onnellisuuden tunnetta varsin simppelein keinoin.

1. Esitä itsellesi kysymys: Mistä olen kiitollinen?

Kiitollisuus voimauttaa – ei pelkästään henkisellä tasolla, vaan myös biologisella. Tutkijat ovat nimittäin havainneet, että kiitollisuuden tunne edistää hyvänolonhormonien serotoniinin ja dopamiinin tuotantoa kehossa.

2. Nimeä negatiiviset tuntemuksesi

Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että kun koehenkilöille näytettiin kuvia negatiivisia tuntemuksia herättävistä kasvonilmeistä, koehenkilöt samaistuivat näkemiinsä tuntemuksiin. Ilmeet nostivat koehenkilöiden stressitasoa – he siis itsekin kokivat näkemiään tunnetiloja. Kun koehenkilöitä pyydettiin nimeämään kuvissa näkemiään tunnetiloja, heidän oma stressitasonsa laski.

3. Tee päätöksiä, vaikka ne eivät täydellisiä olisikaan

Päättämättömyys on erittäin voimakas stressin aiheuttaja – onhan päätösten tekeminen vaikeaa. Tutkijat ovat kuitenkin havainneet, että päätös kuin päätös on parempi kuin päättämättömyyden välitila, joka aiheuttaa siis eniten stressiä.

Tutkijat korostavatkin, että riittävän hyvä päätös on riittävän hyvä – täydellisten päätösten hakeminen johtaa vain prokrastinointiin ja stressiin.

Lisää aiheesta Hyvä mieli & Onni

Lähde: Business Insider
Kuva: Unsplash / Fernando Brasil