Korkea verenpaine – mitä se oikeasti tarkoittaa?

14.4.2018

Jos gynekologisi ei tarkistaisi verenpainettasi säännöllisesti, tietäisitkö sen olevan koholla? Mikä on oikeasti korkea verenpaine?

Korkea verenpaine on tosiasiassa todella yleinen vaiva: noin joka kolmas yhdysvaltalainen aikuinen kärsii siitä.

Vaikka verenpainelukemat ovatkin usein korkeita, ei niille kannatta ummistaa silmiänsä. Korkea verenpaine on nimittäin usien merkki jostain potentiaalisesti vakavammasta.

 

Kuinka korkea on korkea verenpaine?

Käytännössä kyse on siitä, kun paine verisuonissa on korkeampi kuin sen pitäisi olla. Korkean verenpaineen luokitteluun on monia keinoja ja yleensä, kun lukemat ylittävät tietyn rajan, on kyse korkeasta verenpaineesta.

Verenpainetta mitataan kahdella lukemalla: systolisella verenpaineella eli yläpaineella (sydämen pumppaamisen aiheuttama paine) ja alapaineella (veren virtaamisen verisuonten seinämille aiheuttama paine sydämen sykähtelyjen välissä.

Jos verenpaineesi on alle 120/80, olet selvillä vesillä. Alustava korkea verenpaine alkaa, kun yläpaine on 120-129 alapaineen ollessa alle 80. Tason 1 korkea verenpaine on 130-139/80-89; tason 2 korkea verenpaine on kyseessä, kun yläpaine nousee yli 140 ja alapaine yli 90. Verenpaine on hälyttävällä tasolla, jos yläpaine ylittää 180 ja alapaine 120.

 

Korkean verenpaineen seuraukset

Korkea verenpaine on suoranainen tappaja. Se johtaa kahteen erittäin yleiseen kuolinsyyhyn Suomessa ja ulkomailla; sydänkohtauksiin ja halvauksiin. Jos näitä kahta haluaa välttää, paras tapa on pitää verenpaine kontrollissa.

Veri paineistaa valtimoiden, laskimoiden ja hiussuonien seinämiä. Kun paine on jatkuvasti liian korkea, seinämät vaurioituvat. Se vuorostaan kaventaa verisuonia vaikeuttaen sydämen toimintaa.

Jos korkea verenpaine jatkuu riittävän kauan, jotkut elimistön toiminnot yksinkertaisesti lakkaavat toimimasta. Jos asiaa ei hoideta, jatkuva hapenpuute voi johtaa ongelmiin munuaisissa, sydämessä ja aivoissa.

 

Korkean verenpaineen merkit

Korkeasta verenpaineesta kärsivät ihmiset harvoin tietävät siitä itse.

Jotkut kuitenkin huomaavat olonsa olevan jatkuvasti heikko. Korkea verenpaine voi aiheuttaa päänsärkyä, uneliaisuutta, rintakipua ja yleistä heikkoa oloa. Muita merkkejä korkeasta verenpaineesta ovat muun muassa:

  • Vanhempien korkea verenpaine
  • Turvottuneisuus ja ummetus
  • Näkökyvyn heikentyminen
  • Huimaus

Kuinka ehkäistä korkeaa verenpainetta

Liiallinen alkoholinkulutus, tupakoiminen ja epäaktiivisuus nostavat kaikki korkean verenpaineen riskiä. Onkin suositeltavaa liikkua kohtuullisen raskaasti vähintään kaksi ja puoli tuntia viikossa. Naisten tulisi vähentää alkoholinkulutusta yhteen annokseen päivässä.

Korkeaa verenpainetta voidaan hoitaa myös lääkityksellä, mutta lääkityksen aloittaminen vaatii muutamaa toimenpidettä.

Ruokavalion muuttaminen voi myös auttaa – syö enemmän hedelmiä ja vihanneksia ja vähemmän prosessoitua ruokaa. Tutki ruokien suolapitoisuutta – piilosuola on yleistä ja erittäin vaarallista.

Useat ravintotieteilijät suosittelevat korkean verenpaineen omaaville DASH-dieettiä, joka on suunnattu erityisesti verenpaineongelmaisille. Dieetissä syödään kokojyviä, hedelmiä, vihanneksia, rasvattomia maitotuotteita, vähärasvaisia kaloja ja lihoja, pähkinöitä, siemeniä ja herneitä.

On myös järkevää keskustella lääkärin kanssa hoitoprosessista. Ei välttämättä joka vuosi, mutta vähintään parin vuoden välein. Seuraa myös verenpainettasi säännöllisesti. Mitä aikaisemmin huomaat verenpaineesi nousseen, sitä aikaisemmin voit alkaa hoitaa itseäsi.

 

Lue myös: Tästä smoothiesta apua korkeaan verenpaineeseen!

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Womenshealthmag.com
Lähde: Artikkelikuva: Pixabay.com / rawpixel