Huoneen siivoaminen ei välttämättä olekaan hyvä idea – tutkimus kertoo miksi

3.2.2018

On olemassa yksi asia, jonka jokainen on varmasti kuullut vanhempiensa suusta lapsuusiässä: ”Siivoa huoneesi!” Ajan myötä äidin ja isän toistuvat muistuttelut ovat jääneet kummittelemaan aivoihimme nalkuttavana äänenä, joka haluaisi meidän siivoavan työpöytämme ja asuntomme. Äänen mukaan saisimme muka enemmän aikaiseksi siistissä työtilassa.

Mutta mitä jos kaikki olettamasi siistin työtilan hyödyt eivät pidäkään paikkaansa? Psykologi Kathleen Vohsin tuoreen tutkimuksen mukaan sotkuinen työtila voi johtaa luovaan ajatteluun ja mielenkiintoisiin ideoihin.

 

”Epäjärjestyksessä olevat ympäristöt rohkaisevat tuoreisiin näkökulmiin”

Tutkimuksessa Vohs testasi erilaisten työympäristöjen vaikutuksia ihmisten käyttäytymiseen.

Osana tutkimusta tutkittavia pyydettiin keksimään erilaisia käyttötarkoituksia pingispalloille. Ideat arvioitiin puolueettomien tuomarien toimesta ja parhaimmat pisteet saivat ne ideat, jotka keksittiin sotkuisessa ympäristössä.

“Epäjärjestyksessä olevat ympäristöt rohkaisevat uusien ajatuksien rakentamiseen ja sitä kautta tuoreisiin näkökulmiin,” Vohs sanoi. ”Siistit työtilat sen sijaan kannustavat pitäytymään perinteisissä ja turvallisissa ajatusmaailmoissa.”

 

Ylimääräinen siivoaminen kannattaa jättää väliin

Tutkimus toteutettiin kuudella eri paikkakunnalla. Vohs huomasi kuitenkin, ettei itse tutkimushuoneella ollut väliä, ainoastaan sen järjestyksellä tai sotkuisuudella.

Joten ensi kerralla, kun suuntaat toimistollesi, kannattaa jättää ylimääräinen siivoaminen väliin ja käyttää kallisarvoinen aikasi sen sijaan uusien ideoiden kehittelyyn.

 

Lue myös: Aina myöhässä olevat ihmiset ovat muita menestyvämpiä ja luovempia

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia

Lähde: Countryliving.com
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Rob Bye