Greippi on yllättävä terveyspommi – 11 tapaa, joilla se parantaa vointiasi

2.9.2021

Greippi on lähes omassa luokassaan, mitä tulee terveysvaikutuksiin. Lasillinen kylmää greippimehua kesähelteillä ei vain maistu hyvältä, vaan se myös antaa elimistölle aimo tujauksen esimerkiksi C-vitamiinia, vitamiineja, kalsiumia, kuitua ja muita ravinteita.

Greippi sopii erinomaisesti esimerkiksi salaatteihin tai aamupalalle. Lasillinen tuoretta greippimehua laittaa päivän iloisesti käyntiin ja pitää kehosi virkeänä iltaan asti. Greipistä on myös moneen muuhun, kuten jälkiruokiin ja leivonnaisiin. Seuraavaksi kuitenkin pureudutaan siihen, millä tavoilla greippi tekee meille hyvää.

Tässä 11 todistetta siitä, miksi greippi kannattaa ottaa säännölliseksi osaksi ruokavaliota:

 

Greippi pitää nälän loitolla

Greippi on loistava vatsan täyttäjä moniin muihin ruokiin verrattuna. Sanotaan, että pelkästään haistamalla greippiä voi taltuttaa nälän tunteen. Greipin tosiasiallinen täyttävä vaikutus johtuu sen sisältämästä kuidusta, joka vatsan täyttämisen lisäksi erittää hormonia, joka sääntelee vatsahappoja ja toimii nälän poistajana. Tämä on todistettu myös tieteellisissä tutkimuksissa.

 

Greippi auttaa influenssan hoidossa

Greippi on oivallinen hoito influenssaan, sillä se minimoi hapokkuutta elimistössä. Vuonna 2010 julkaistun tutkimuksen mukaan greipin sisältämä kitkerä naringiini-yhdiste aktivoi ruoansulatusjärjestelmää ja laittaa hapot liikkeelle. Naringiini on myös flavonoidi ja voimakas antioksidantti. Antioksidantit ovat olennaisia immuunisysteemin toiminnassa, sillä ne taistelevat sieniä, bakteereita, kasvaimia ja tulehduksia vastaan.

 

Auttaa malarian hoidossa

Greippimehu itsessään sisältää arvokasta kiniiniä, joka on tutkimusten mukaan oivallinen ase malarian hoidossa. Kiniini on alkaloidi, jota on jo kauan käytetty malarian, reuman ja kramppien hoidossa. Kiniiniä ei löydä monista elintarvikkeista, mikä vain korostaa greipin merkitystä.

 

Greippi parantaa kuumeen

Greippimehun hedelmäliha auttaa kuumepotilaita toipumaan nopeasti ja lieventää kuumeen oireita erityisesti, jos kehon lämpötila kohoaa erityisen korkeaksi. Hedelmämehun tiedetään myös vahvistavan vastustuskykyä flunssaa ja muita yleisiä tauteja vastaan. Greippimehun ja veden sekoitus on erinomainen janon sammuttaja ja nesteyttäjä. Useimmat greippien hyödyt ovat peräisin niiden korkeasta C-vitamiinipitoisuudesta; C-vitamiini tunnetaan yleisesti vastustuskyvyn ehostajana.

 

Greippi ehkäisee väsymystä

Greipit ovat loistavia väsymyksen poistajia. Oletko usein väsynyt pitkän työpäivän jälkeen? Juo lasillinen raikasta mehuja nostaaksesi energiatasosi takaisin ylös. Japanilaiset tutkijat ovat löytäneet greipeistä harvinaisia yhdisteitä, jotka parantavat verenkiertoa AMPK-aktivaation avulla. Pähkinänkuoressa: nämä yhdisteet saavat sinut energisemmäksi, nopeuttavat laihtumista ja pienentävät diabeteksen riskiä.

 

Greippi auttaa ruoansulatusvaivojen kanssa

Jos ruoansulatuksen kanssa joutuu ongelmiin, voi greippi olla avuksi. Greippi on moniin muihin ruokiin verrattuna kevyttä, ja se rauhoittaa välittömästi vatsassa olevaa ärtymystä ja turvotusta. Greippi nopeuttaa ruoansulatusnesteiden liikkumista, mikä edesauttaa suolen toimintaa ja saa täten eritteet liikkeelle. Kaikki tämä juontaa juurensa greipin kuituihin ja hedelmälihaan, jotka tuovat kiinteyttä suoleen.

 

Greippi parantaa unen laatua

Lasillinen greippimehua ennen nukkumaanmenoa parantaa unen laatua ja ehkäisee unettomuuden oireita ja levottomuutta. Greippi sisältää tryptofaania, kemikaalia, joka tulee meille usein tutuksi syötyämme suuria aterioita. Tryptofaani saa ihmisen raukeaksi pitkän päivän päätteeksi ja hyvä unen laatu on taattu.

 

Greippi hillitsee diabetesta

Greippi sopii hyvin diabeetikoille, sillä se vähentää tärkkelyksen määrää elimistössä. Greipin syöminen auttaa myös pitämään verensokeritason aisoissa. Tuoreiden tutkimusten mukaan greippien ja diabeteksen hyödyllinen yhteys johtuu greippien flavonoideista.

 

Greippi vähentää kehon hapokkuutta

Tuore greippi tuo suolistoon emäksisyyttä ja täten edesauttaa ruoan sulatusta. Greipin sitrushappo imeytyy elimistöön ja tehostaa emäksisen reaktion voimakkuutta. Greippimehu onkin oivallinen tapa ehkäistä liiallista hapokkuutta ja siitä aiheutuvia sairauksia.

 

Greippi lieventää ummetusta

Lasillinen tuoretta greippimehua on erinomainen lääke ummetukseen. Mehu stimuloi suolistoa ja muita ruoansulatuskanavan osia. Greipin kuitu aktivoi vatsahapot ja muut vatsanesteet vauhdittaen suolen ja vatsan toimintaa, mikä lopulta johtaa ummetuksen helpottamiseen.

 

Sano hyvästi ilmavaivoille

10-20 tippaa greippimehua ennen jokaista päivän ateriaa toimii probioottina ja entsyyminä, joka poistaa ylimääräiset ilma- ja vatsavaivat. Ilmiötä täytyy kuitenkin vielä tutkia lisää, jotta tiedetään, mistä vaikutus johtuu. Monet tutkijat uskovat, että syypäitä vatsakaasujen katoamiseen ovat greippien flavonoidit.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Organic Facts
Lähde: Pixabay.com