Arkipäiväiset asiat, jotka ovat vaikeita suorittaa masentuneena

19.6.2024

Masennus on henkinen sairaus, mutta jokainen joskus masentunut ihminen tietää, että se on myös fyysisesti erittäin raskasta.

Jokapäiväisistä asioista tulee korkeita vuoria kiivettäviksi, etkä oikeastaan tiedä miksi. Kuka olisikaan uskonut, että arki voi olla niin vaikeaa?

Tässä 9 normaalisti yksinkertaista asiaa, jotka saattavat yhtäkkiä tuntua erityisen hankalilta masentuneena.

 

1. Sängystä nouseminen

Tämä on yksi suurimmista kliseistä masennuksessa, mutta pitää paikkansa. On uskomattoman vaikeaa nousta sängystä masennuksen vallassa. Peittojen alla piilotellessa voi sulkea maailman ulkopuolelle ja vaipua armolliseen uneen.

Jos nouseminen on mahdotonta, kokeile yhden tunnin sääntöä; heräät sitten koska tahansa, ota tavoitteeksi nousta tunnin sisään heräämisestä. Näin sinulla on jokin tavoite, mutta myös tilaa ja aikaa valmistautua tulevaan päivään.

 

2. Lasten vieminen kouluun

On monia asioita, jotka tekevät lasten koulumatkasta vaikeaa alkaen sängystä nousemisesta jatkuen siihen, että joudut tapaamaan muiden lasten äitejä koulun pihalla ja pahimmassa tapauksessa juttelemaan heidän kanssaan.

Jos jutteleminen tuntuu hirveältä, tartu puhelimeesi ja tuijota sitä toivoen, että kukaan ei tulisi luoksesi.

 

3. Ruoan tekeminen

Mikä onkaan niin vaikeaa veden keittämisessä ja pastan laittamisessa kattilaan. En itsekään tiedä, mutta yksinkertaisimpienkin aterioiden valmistaminen voi olla uskomattoman raskasta masentuneena. Masennus myös poistaa ruokahalun, mikä vain pahentaa asiaa.

 

Lue myös: 5 asiaa joita ei tule sanoa masentuneelle

 

4. Kaupassa käyminen

On vaikeaa olla kiinnostunut ruoasta, kun ruokahalu on poissa etkä kykene ajattelemaan pidemmälle kuin tunnin eteenpäin, saati sitten suunnittelemaan kokonaisen viikon ruokalistan. Ruokaostosten tekeminen verkossa ei välttämättä ole yhtään sen helpompaa.

 

5. Lukeminen

Masentuneena keskittymiskyky katoaa, punainen lanka häviää ja luovuttaminen on vääjäämätöntä kirjaa lukiessa.

 

6. Puhelimessa puhuminen

Jos soitat minulle, enkä vastaa, olen todennäköisesti henkisesti huonossa jamassa. Viestittely voi olla helppoa, mutta puhuminen voi tuntua mahdottomalta, jolloin onkin helpompaa antaa puhelun mennä vastaajaan ja jättää soittamatta takaisin.

 

7. Lastenkutsujen pitäminen

Lauma lapsia voi ajaa hermostuneisuustasot taivaisiin. Voi tuntua säälittävältä myöntää, että pelkää 7-vuotiaita tyttöjä, mutta heidän viihdyttämisestä koituva paine ja huoli epäonnistumisesta voi ajaa hermoraunioon.

 

8. Fyysinen läheisyys

Kyse ei ole seksistä vaan siitä, ettei voi olla edes lähellä omaa kumppania silloin, kun mieliala on alhaalla. Siinä voi tuntea olonsa sairaalloisen epäviehättäväksi ja vetäytyä pois kosketuksesta ja rakkaudenosoituksista.

 

9. Liikunta

“Mene lenkille,” kaikki sanovat. “Se tekee olosi paremmaksi.” Masentuneena voi kuitenkin olla täysin mahdotonta poistua kotoa. Salille meneminen tai lenkille pyrähtäminen ei tule kysymykseenkään. Hyvinä päivinä pystyy ehkä kävelemään lapsen kanssa kouluun, mutta huonoina päivinä postinkin hakeminen voi tuntua kamalalta.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Metro.co.uk
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Krists Luhaers