5 asiaa joita ei kannata sanoa masennuksesta kärsivälle

26.3.2021

Kiesha Frue kertoo: Olen kärsinyt masennuksesta vuosia. Olen usein joutunut tilanteeseen, jossa olen yrittänyt keskustella sellaisen ihmisen kanssa, joka ei tiedä miten puhua minulle, kun minulla on ”huono” päivä. Tällaiset tilanteet ovat tuloksettomia toiselle osapuolelle ja haitallisia minulle.

Vaikka masennus vaikuttaa eri ihmisiin eri tavoin voidaan yleisesti sanoa, että masentunut ihminen näkee lasin puoliksi tyhjänä ennemmin kuin puoliksi täynnä. Jokainen masennuksesta kärsivä ihminen reagoi eri tavalla, mutta mutta tässä muutama vinkki siitä mitä ystävien ja perheenjäsenten ei tulisi sanoa sellaiselle henkilölle joka kärsii tästä sairaudesta.

 

1. Tiedän täsmälleen miltä sinusta tuntuu

Ellet itse kärsi masennuksesta, et voi tietää. Sanomalla tämän suljet samalla kaikki keskustelumahdollisuudet. Yrität olla empaattinen mikä sinänsä on hyvä asia. Mutta jos väität tietäväsi miltä masentuneesta tuntuu, vaikutat holhoavalta ja väheksyvältä.

 

2. Älä murehdi turhaan!

Tämä on täysi vastakohta empaattisuudelle. Vaikka masentunut ihminen kuinka yrittäisi päästä yli sairaudestaan se ei tapahdu tahdonvoimalla. Muista että masennus ei ole valinta, se on sairaus.

 

3. Ehkä sinun pitäisi oppia virheistäsi

Moni luulee, että virheistä huomauttamalla ihminen voi korjata menneitä tapahtumia. Minun näkökulmastani tämä ei voisi olla kauempana totuudesta. Et kerro masentuneelle mitään mitä hän ei olisi miettinyt jo tuhansia kertoja, kunnes aivoihin on alkanut fyysisesti sattua. Usko minua tässä. Mutta se mitä vahvistat virheitä osoittamalla, on masentuneen uskoa siihen, että hänestä ei ole mihinkään. Tämä on täysin jotain muuta kuin sinulle tärkeän ihmisen motivointia.

 

4. Olet vain laiska

Masentuneen ihmisen kutsuminen laiskaksi on haitallisin syytös jonka tämä voi kuulla. Se on loukkaus ja tuntuu masentuneesta kuin kääntäisit veistä haavassa.

 

5. Anteeksi mutta voinko keskeyttää sinut hetkeksi…

Älä kuuntele vain lisätäksesi väliin jonkun nasevan kommentin. Kuuntele vain kuullaksesi mitä masentunut haluaa kertoa. Todennäköisesti masentunut henkilö epäilee, että et usko kuitenkaan mitä hän sanoo ja hänen keskeyttämisensä vain vahvista tätä tunnetta. Kukaan ei toivo tätä.

 

Toivon, että tämä lista antaa sinulle eväitä keskusteluun masentuneen läheisesi kanssa. Hän hyötyy siitä, että todella kuuntelet häntä, ole tarkkaavainen, kun hän kertoo ongelmistaan ja yritä löytää keino jolla voit vahvistaa ja motivoida häntä. Puhu hänen kanssaan, älä hänelle. Se on tie positiiviseen vuorovaikutukseen.

 

LUE LISÄÄ: TERVEYS JA HYVINTOINTI JUTTUJA

 

Lähde: Mind Body Green

Artikkelikuva: Unsplash / Asdrubal luna