Aivomme kutistuvat – tutkijat kertovat miksi

21.6.2018

Tutkijoiden mukaan aivomme ovat viimeisen 20 000 vuoden aikana kutistuneet merkittävästi – jopa kymmenen prosenttia. Tutkijat ovat kuten erimielisiä siitä miten tämä muutos on mahdollisesti vaikuttanut ihmisen älykkyyteen. Osa on sitä mieltä että kutistuvat aivot vaikuttavat negatiivisesti ajattelukykyyn, mutta jotkut ovat sitä mieltä että aivojen tehokkuus on parantunut.

Kaupungistuminen ja kesyyntyminen pienentävät aivoja

Aivojen pieneneminen johtuu tutkijoiden mielestä siitä miten ihmislaji on vuosituhansien saatossa oppinut aiempaa sosiaaliseksi. Kaupungistuminen ja perhekeskeisyys ovat vaikuttaneet merkittävästi aivojen toimintaan, mikä on ilmennyt niiden koon pienenemisenä.

Tutkijat ovat havainneet samankaltaisen ilmiön myös muissa eläimissä: Esimerkiksi sudelle läheistä sukua olevien koirarotujen aivot ovat pienentyneet samaan tapaan sitä mukaa kun niitä on kesytetty ja ne ovat oppineet elämään osana ihmisperheitä.

Suurista muutoksista huolimatta ihmisaivojen kehitys on vielä pahasti kesken – ne eivät ole vielä lähellekään optimaaliset toimimaan nykyisenkaltaisissa yhteiskunnissa. Ihmisaivoja vaivaavat edelleen erilaiset “bugit” kuten ennakkoluulot ja taipumus taikauskoisuuteen.

Lähde: Iltalehti
Kuva: Pixabay / www_slon_pics