6 ruokaa, jotka helpottavat vatsakipua

26.10.2023

Vatsakivut voivat imeä kaiken energian ihmisestä. Ei pahoinvointi, turvotus eikä ripuli ole hauskoja juttuja kenenkään mielestä. Et pysty nukkumaan, ajattelemaan etkä syömään, jos tilanne on paha. On kuitenkin ruokia, jotka voivat auttaa ja lievittää pahaa oloa, kunhan saat vaan syötyä ne ja pidettyä ne alhaalla. Lääkäri Lisa Ganjhu kertoo, että jokaisen ihmisen ruoansulatuskanavat ovat erilaisia. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun kuuluu kokeilla ja löytää sinulle parhaiten sopivat ruoat. Katso tältä 6 ruokaa, joita suositellaan kokeiltavaksi!

1. Papaya

Tämä trooppinen hedelmä sisältää entsyymiä nimeltä papaiini, jonka tiedetään auttavan ruoansulatuksessa. Jos et kuitenkaan ole papayan ystävä, niin papaiinia on saatavilla kapselimuodossakin.

2. Minttu

Piparminttu rauhoittaa vatsan lihaksia parantaa ruoansulatusta. Tästä johtuen jotkut ravintolatkin tarjoavat piparminttua aterian päätteeksi. Kokeile piparminttu-teetä jos sinulla on vatsakipuja. Jos et taas ole teen ystävä, niin piparminttupillereitäkin on saatavilla. Ja jos piparminttu on loppunut, niin viherminttu tai mikä tahansa muukin käy.

3. Lakritsi, fenkoli ja kumina

Oletko koskaan ihmetellyt miksi intialaisissa ravintoloissa saatetaan tarjoilla fenkolin siemeniä aterian lopuksi? Tässä pätee sama logiikka kuin mintun tarjoamisessa – lakritsi, fenkoli ja kumina sisältävät öljyjä, joiden on huomattu auttavan ja rauhoittavan ruoansulatuskanavan toimintaa.

4. Inkivääri

Giner Ale on ehkä joillekin jo tuttu lääke vatsakipuihin. Sen sisältämä inkivääri tehostaa ruoansulatuskanavan liikkuvuutta. Tämä tarkoittaa lähinnä sitä, että kaikki liikkuu mukavan tasaisesti eteenpäin, joka voi jo helpottaa oloa huomattavasti. Inkivääriä voi nauttia lukemattomin eri keinoin. Kokeile lisätä teehen tai osta vaikka pastilleina.

5. Nopeat hiilarit

Valkoinen riisi, pasta, keksit ja kauratuotteet eivät vaadi paljoa hajotakseen, joten ne on helppo myös sulattaa. Tämän lisäksi tällaiset tuotteet ovat usein maultaan miellyttäviä, joten niiden syöminenkin voi olla helpompaa, jos maha on jo muutenkin kipeä ja ruoka ei tunnu maistuvan.

6. Banaanit

Banaanit ovat tärkeä osa diettiä nimeltä BROP (banaani, riisi, omenasose, paahtoleipä), joka varsinkin lasten voisi olla erittäin suosittu ruokavalio. Miellyttävän maun ja koostumuksen lisäksi ne ovat helppo sulattaa. Vaikkei omenasosetta voikaa suorilta suositella suoraan syötäväksi – korkean kuitu- ja sokeripitoisuuden takia, niin banaanin sisältämät elektrolyytit auttavat pitämään nestetasapainon normaalina, varsinkin oksentamisen tai ripulin kohdalla.

Katso lisää uutisia aiheesta terveys & hyvinvointi!

Lähde: self.com
Lähde: Pixabay.com