22 tapaa selviytyä flunssakaudesta

14.1.2021

Ultimaattinen selviytymisopas flunssan varalle

Sairauskontrolli- ja ehkäisykeskusten mukaan tyypillinen aikuinen voi olettaa sairastavansa vuodessa keskimäärin 2-3 flunssaa. Jätä vuosittainen influenssarokote väliin ja valmistaudu flunssaan. Vai onko olemassa muita vaihtoehtoja? Sen lisäksi, että hyvä käsipesu (saippualla, vähintään 20 sekuntia) pitää pöpöt loitolla, on monia muita hyviä keinoja millä voit dramaattisesti vähentää sairastumisen riskiä.

”Ja vaikka saisitkin pöpön, pystyt lyhentämään sairaskauttasi varautumalla”, sanoo Holly Phillips, yleislääkäri, New York. Aseista itsesi näillä ammattilaisten vinkeillä ja tee tästä flunssakaudesta elämäsi tervein tähän mennessä.

 

Syö jugurttia aamupalaksi

Samat bakteerit, jotka auttavat ruuansulatuskanavaamme pysymään kunnossa, voivat auttaa myös pitämään flunssan loitolla, kertoo tohtori Phillips, joka kirjoitti teoksen The Exhaustion Breakthrough (20$; amazon.com). Vuonna 2011 tehty tutkimus tukee tätä teoriaa: tutkijat huomasivat, että henkilöt, jotka saivat probiootteja joko lisäravinteista tai ruuasta (esimerkiksi jugurtti, kefiiri ja kimchi), omasivat 12 prosenttia paremman vastustuskyvyn tauteja vastaan.

 

Tuuleta

Kun vietät aikaa tunkkaisessa huoneessa ihmisen kanssa, joka on flunssassa, nostat omaa riskiäsi pöpön saamiselle. Päästämällä hieman raitista ilmaa huoneeseen pidät viruspartikkelit liikkeessä, jolloin niiden on hankalampi tarttua, sanoo Phillips.

 

Syö sieniä

Uudessa Journal of the American College of Nutrition – tutkimuksessa saatiin todisteita sienien tehosta vastustuskykyyn. Henkilöillä, jotka söivät päivittäin keitettyjä siitakesieniä kuukauden ajan, oli huomattavasti enemmän T-soluja ja paljon matalammat tulehdusarvot kuin vastaavasti niillä, jotka eivät sieniä syöneet.

 

Käänny pois päin aivastajasta

Ymmärrän, et halua olla tympeä, mutta tulialueelta poistuminen on tärkeää, sanoo Phillips: ”Pöpöt kulkeutuvat aivastuksen mukana jopa 6 metriä!” Jos vieressäsi oleva vieras ihminen alkaa aivastelemaan tai yskimään, poistu paikalta toiselle istuimelle. Sinun ei tarvitse sanoa muuta kuin: ”Olen pahoillani – sairastun vain erittäin helposti.”

 

Lakkaa koskettelemasta huuliasi

Voisit yhtä lailla nuolla vessan ovea (hyi). ”Kun et koskettele kasvojasi jatkuvasti, vähennät riskiäsi sairastua,” sanoo Margarita Rohr, sisätautilääkäri NYU Langonon sairaalasta. Mutta tämä on helpommin sanottu kuin tehty: Keskimäärin ihminen laittaa kätensä suuhun tai nenään yli 3 kertaa tunnissa. Lopettaaksesi tämän, koita istua käsiesi päällä, kun istut tekemättä mitään.

 

Nuku säännöllisesti

Ota hyöty irti vapaailloista ja mene ajoissa nukkumaan. Archives of Internal Medicine -lehdessä julkaistu tutkimus osoitti, että ihmiset, jotka nukkuivat vähemmän kuin seitsemän tuntia yössä, sairastuivat kolme kertaa useammin flunssaan kuin ihmiset, jotka nukkuivat vähintään kahdeksan tuntia yössä.

 

Huuhtele nenäsi

Talvisesongin aikana kannattaa lisätä tämä iltarutiineihin: Huuhtele nenäsi käyttäen nenäkannua keitetyllä (ja jäähdytetyllä) suolavedellä, tai reseptivapailla nenähuuhteilla. ”Ne auttavat sinua puhdistamaan viruspartikkelit, joita ole hengittänyt päivän aikana, ja jotka eivät ole vielä päässeet kehoosi sisälle”, sanoo Richard Lebowitz, otolarylongologi NYU Langonen sairaalasta.

 

Popsi sinkkipillereitä

Yritä aloittaa kuuri mahdollisimman nopeasti sen jälkeen, kun olet alkanut tuntea itsesi kipeäksi, sanoo Lebowitz. Sinkki on mineraali, joka on tärkeä immuunijärjestelmän soluille. Vuoden 2013 Cochrane Libraryn analyysin 18 tutkimuksessa selvisi, että 24 tunnin sisällä ensimmäisistä flunssan oireista otettuna sinkki vähentää flunssan kestoa. Tutkimuksen tekijät suosittelevat 75 milligramman päiväannosta.

 

Taputa rintaasi

Keskellä rintalastaa on akupunktiopiste, kolmannen kylkiluun korkeudella. “Taputtele rinnan päälle noin minuutin ajan parin tunnin välein, tämä saa kateenkorvan tuottamaan enemmän t-soluja, jotka hyökkäävät taudinaiheuttajia vastaan”, sanoo Daniel Hsu, akupunktion ja aasialaisen lääketieteen tohtori, New York AcuHealth.

 

Juo paljon nestettä

”Nesteet auttavat ohentamaan limaa, jonka kehosi tuottaa, kun se on kipeä”, sanoo tohtori Phillips. ”Ja kun tuo bakteereita täynnä oleva lima on ohuempaa, se on helpompi poistaa kehosta.” Hän suosittelee juomaan vähintään 2 litraa vettä tai muita nesteitä päivässä.

 

Tuntuuko siltä, että flunssa iski? Käy hakemassa reseptilääkkeet

Kun Oseltamiviiri-lääke otetaan 48 tunnin sisällä tartunnasta, se pysäyttää viruksen jakaantumisen ja lyhentää huomattavasti sitä aikaa, mitä olisit normaalisti kipeänä. Ennen kuin lääkäri kirjoittaa sinulle reseptiä, hän saattaa haluta tehdä sinulle pikatestin, jolla hän varmistaa diagnoosin, kertoo Phillips.

 

Kokeile seljapensasuutetta

Siirappia, joka on tehty näistä pienistä mustista marjoista, on pitkään käytetty virusinfektioita vastaan. Tiivistettynä nämä marjat näyttävät antavan helpotusta aina verentungoksesta, kipuun ja särkyyn, kertoo Jaclyn Chasse, naturopaattinen lääkäri, Bedford, N.H. Vuoden 2004 tutkimuksessa Journal of International Medical Research suositteli ottamaan 15-millilitraa seljapensasuutetta neljä kertaa päivässä, jotta voit lyhentää flunssan kestoa jopa neljä (!) päivää keskimäärin.

 

Varmista probioottien saanti

Vuonna 2012 tutkimus vertasi kahta yliopisto-opiskelijaryhmää, jotka kärsivät flunssasta: ryhmä, joka otti probioottilisää, jossa oli lactobacillus rhamnosusta, parantuivat kaksi päivää aikaisemmin, ja heidän oireensa olivat 34 prosenttia loivemmat.

 

Laita ilmankostutin päälle

Kuiva sisäilma tekee kipeästä kurkusta ja pahasta yskästä vielä pahemman. Ilmankostutin auttaa tekemään näistä oireista siedettävämpiä, sillä ilmankostutin tekee ilmasta kosteampaa, sanoo Rob Danoff, DO, ohjelmapäällikkö, Aria Health, Philadelphia.

 

Tilaa vihreää currya

Se on totta – chilit ja muut tuliset mausteet voivat auttaa sinua tyhjentämään poskionteloita. ”Ne saavat nenäsi vuotamaan ja silmäsi vetistämään, ja tämä saattaa antaa hetkellistä helpotusta”, sanoo Phillips. Tiede tukee teoriaa: Vuoden 2011 tutkimus osoitti, että nenäsumute, jossa on kemikaalia nimeltä kapsaisiini (sitä saadaan tulisista paprikoista), helpotti oloa selvästi.

 

Hengitä eteerisiä öljyä

Tohtori Chasse suosittelee tätä kikkaa potilailleen: Useasti päivässä, lisää muutama tippa tinjami- tai eukalyptusöljyä kiehuvaan veteen, sitten hengitä aromaattista höyryä. Mentolintapaisen tuoksun tulisi saada sinut tuntemaan, kuinka hengitystiesi aukeavat. Tämän lisäksi ajatellaan, että näiden eteeristen öljyjen antimikrobioottiset partikkelit peittävät nenäontelon limakalvot omalla kalvolla, lisää Chasse.

 

Skippaa hikisessiot kipeänä

Saatat tuntea itsesi vähemmän väsyneeksi, jos teet kevyitä harjoituksia — voit käydä vaikka kevyellä kävelylenkillä tai joogatunnilla (ei inversio!)—parantaaksesi verenkiertoasi. Mutta jos taistelet pahaa flunssaa tai virusta vastaan, ei ole järkevää suorittaa kovaa treeniä. ”Kehosi tarvitsee säästää energiaa taistellakseen virusta vastaan”, selittää tohtori Rohr.

 

Kurlaa suolavettä

Äitisi oli oikeassa: tämä todella auttaa. Suola auttaa tappamaan taudinaiheuttajia. Ja mikä tärkeintä, kurkun valelu suolalla (puolikas tee lusikallinen kupilliseen lämmintä vettä) helpottaa ärsytystä ja irrottaa limaa, joka taasen auttaa karkottamaan pöpöjä, sanoo Phillips.

 

Tee kanakeittoa

Tämä klassinen lohturuoka on todellinen moniosaaja: “Höyry auttaa avaamaan tukkeutuneet nenäontelot ja suolainen liemi voi helpottaa kipeää kurkkua”, kertoo Phillips. Mutta ei siinä kaikki. Chestissä julkaistussa tutkimuksessa huomattiin, että kanakeitolla on ominaisuuksia, jotka hidastavat pöpöjä vastaan taistelevia valkosoluja; ne liikkuvat hitaammin, ja täten ne viettävät enemmän aikaa niillä alueilla joilla keho tarvitsee niitä eniten.

 

Syö lusikallinen hunajaa

”Hunajan uskotaan olevan antimikrobinen, ja sen siirappimainen, paksu koostumus peittää kurkun suojaavalla kerroksella ja helpottaa sen ärsytystä” kertoo tohtori Rohr.

 

Imeskele mehujäätä

Onko kurkku niin kipeä, että nieleminen sattuu? Ime tätä jäistä herkkua saadaksesi kurkullesi hetkellistä helpotusta puuduttamalla sen, vinkkaa Danoff.

 

Lepuuta puoli-istuen

”Kun makaat selälläsi, lima kertyy poskionteloihisi, joka saattaa johtaa tulehdukseen tai jopa poskiontelontulehdukseen”, sanoo Phillips. Sen sijaan koita levätä ja nukkua 45 asteen kulmassa. ”Ollessasi hieman istuvassa asennossa, helpotat myös verenkiertoa pois päästä”, hän lisää, ”joka helpottaa nenässä ja onteloissa olevaa tulehdusta”.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Health.com
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay