7 ruokaan liittyvää valhetta, jotka tekevät ihmisistä sairaita ja lihavia

22.9.2020

Kaikkein pahimmat esimerkit on listattu tänne, mutta valitettavasti tässä on vain jäävuoren huippu. Tässä on 7 ravitsemukseen liittyvää virhettä, jotka tekevät maailmasta sekä sairaan että lihavan.

 

1. Kananmunat ovat pahaksi terveydellesi

Kananmunat ovat erittäin korkeita ravintopitoisuuksiltaan, ja tästä syystä niitä usein kutsutaan luonnon monivitamiineiksi. Kananmunissa olevat ravintoaineet ovat tarpeeksi muuttaakseen yhden ainoan solun kokonaiseksi tipuksi.

Mutta, viimeisen muutaman kymmenen vuoden aikana munia on parjattu siksi, että ne sisältävät paljon kolesterolia, jonka uskotaan lisäävän sydänsairauksien riskiä. Totuus on kuitenkin se, että korkeasta kolesteroli määrästä huolimatta, munat eivät suinkaan nostata pahaa kolesterolia veressä. Itseasiassa, munat nostavat ns. hyvää kolesterolia.

Viime vuosien varoituksista huolimatta, tutkimukset ovat osoittaneet, että kananmunat EIVÄT ole yhteydessä sydänsairauksiin. Munat ovat lähestulkoon täydellistä ruokaa ihmisille. Ne ovat täynnä proteiinia, terveellisiä rasvoja, vitamiineja, mineraaleja ja uniikkeja antioksidantteja, jotka suojelevat silmiä. Ne ovat loistava koliinin lähde, joka on ravintoaine, joka on erittäin tärkeä aivojen terveyden kannalta. Noin 90% ihmisistä ei saa tätä tarpeeksi.

Vaikka munissa on paljon rasvaa, on todistettu, että niiden syöminen aamiaiseksi kannattaa; ne auttavat huomattavat painonpudotuksessa verrattuna aamupalaleipiin.

Kiteytettynä: Munat ovat yksi kaikkein ravintorikkaimmista ruoka-aineista maailmassa, eikä se lisää sydänsairauksien riskiä. Kananmunat aamupalaksi voivat auttaa sinua pudottamaan painoa.

ss1

 

2. Kalori on kalori

Usein väitetään, että painonpudotuksessa ainoa merkitsevä asia on kalorit: vähennä kaloreita. On tosi, että kaloreilla on väliä… Mutta myös sillä, mitä syömme, on suuri merkitys. Tämä johtuu siitä, että eri ruuat käyvät läpi erilaisen aineenvaihdunnallisen prosessin kehossamme.

Tämän lisäksi ruuat, joita syömme, vaikuttavat hormoneihimme, jotka vaikuttavat siihen mitä ja miten paljon syömme, sekä siihen miten paljon kaloreita poltamme. Tässä on kaksi esimerkkiä miksi kalori EI OLE kalori:

  • Proteiini: Proteiinin syöminen voi parantaa aineenvaihduntaa ja vähentää ruokahalua verrattuna samaan määrään kaloreita jotka saat rasvasta ja hiilihydraateista. Se saattaa myös parantaa lihasmassaasi, joka polttaa kaloreita ympäri vuorokauden.
  • Fruktoosi vs glukoosi: Fruktoosi voi stimuloida ruokahalua paremmin verrattuna kaloreiden määrään, jonka saat glukoosista.

Vaikka kalorit ovat tärkeitä, on väärin sanoa, että ne ovat ainoa jolla on merkitystä painonpudotuksessa tai terveydessä ylipäänsä.

Kiteytettynä: Kaikki kalorit eivät ole samanlaisia. Eri ruuat vaikuttavat eri tavoin aineenvaihduntaan, nälän säätelyyn, hormoneihin sekä terveyteen.

ss2

 

3. Tyydyttyneet rasvat ovat epäterveellisiä

Vuosikymmenien ajan ihmiset ovat uskoneet, että tyydyttynyt rasva voi nostaa sydänsairauksien riskiä. Itseasiassa, tämä idea on ollut yleisien ravintosuositusten kulmakivi. Kuitenkin tutkimukset ovat viimeisen muutaman vuosikymmenen aikana osoittaneet, että tyydyttyneet rasvahapot ovat harmittomia.

Vuonna 2010 tehty suuri tutkimus keräsi yhteen tietoa 21 eri tutkimuksesta, jotka sisälsivät yhteensä 347,747 yksilöä. He eivät löytäneet minkäänlaista yhteyttä tyydyttyneiden rasvojen ja sydänsairauksien välillä. Tämän lisäksi moni muu tutkimus on vahvistanut tämän tiedon. Tyydyttyneillä rasvoilla ei ole mitään tekemistä sydänsairauksien kanssa. Tämä ”sota” rasvoja vastaan perustuu todistamattomaan teoriaan, josta jostain syystä tuli yleinen uskomus.

Totuus on se, että tyydyttynyt rasva nostaa HDL-kolesterolia (hyvät rasvat). Se myös muuttaa LDL-kolesterolin sakean, pienen (erittäin paha) muodon paremmaksi, isommaksi LDL:ksi, joka on suotuisampaa. Ei ole siis mitään syytä pelätä voita, lihaa tai kookosöljyä… nämä ruuat ovat täysin terveellisiä!

Kiteytettynä: Uudet tutkimukset ovat osoittaneet, että tyydyttyneet rasvat eivät lisää sydän- ja verisuonisairauksien riskejä. Se kohottaa terveellistä kolesterolia, ja muuttaa ”pahan” kolesterolin suotuisampaan muotoon.

ss3

 

4. Suuren proteiinimäärän syöminen on pahaksi terveydellesi

Monet ihmiset uskovat, että suuren proteiinimäärän syöminen voi vahingoittaa luustoa. Vaikkakin on totta, että suuren proteiinimäärän syöminen eristää kalsiumia luista lyhyellä aikavälillä, pitkäaikaiset tutkimukset osoittavat, että proteiinilla on juuri päinvastainen vaikutus.

Itseasiassa suuren proteiinimäärän syöminen säännöllisesti on todettu parantavan luuntiheyttä ja vähentävän luunmurtumia vanhemmalla iällä. Tämä on vain yksi esimerkki, jossa sokeaksi yleisien suositusten seuraaminen aiheuttaa juuri päinvastaisia tuloksia kuin mitä on toivottu. Toinen myytti on se, että proteiini rasittaisi munuaisia ja aiheuttaisi munuaissairauksia.

Totuus on hiukan moniselitteisempi. On täysin totta, että ihmiset, joilla on munuaisongelmia, tulisi vähentää proteiinin käyttöä, mutta tutkimukset ovat myös osoittaneet, että proteiini on täysin turvallista mikäli olet perusterve.

Terveillä yksilöillä proteiini itseasiassa vähentää kahta suurta riskitekijää, jotka aiheuttavat munuaissairauksia: diabetes sekä korkea verenpaine. Korkea proteiinisen ruuan syömisessä on monia muitakin etuja, kuten lihasmassan parantaminen, kehon rasvan vähentäminen ja sydänsairauksien ennaltaehkäiseminen.

Kiteytettynä: Tutkimukset osoittavat, että proteiinilla on positiivisia vaikutuksia luuston hyvinvointiin pitkällä juoksulla, ja se ei nosta munuaissairauksien riskiä. Korkeaproteiinisella ruokavaliolla on monia terveysvaikutuksia.

224

 

5. Jokaisen tulisi syödä “sydänystävällistä” kokojyvää

Vaikka tämä on usein tituleerattu terveysruuaksi, todisteet osoittavat, että vilja voi aiheuttaa monia terveysongelmia. Kyllä… Tämä sisältää myös “sydänystävällisen” kokojyväviljan. Vilja on yksi suurimmista gluteenin lähteistä ruuassa. Uudet tutkimukset ovat osoittaneet, että suuri osa väestöstä on yliherkkiä gluteenille.

Erittäin herkillä ihmisillä gluteeni saattaa aiheuttaa useita oireita, kuten ruuansulatusongelmia, kipua, turvotusta, ripulia ja muita ulostusongelmia, väsymystä ja saattaa aiheuttaa suoliston verenvuotoa. On myös olemassa kontrolloituja kokeita, jotka osoittavat, että viljat ovat yhteyksissä joihinkin mieleen ja aivoihin liittyviin sairauksiin, kuten skitsofreniaan, autismiin ja pikkuaivojen ataksiaan.

Eikä ainoastaan tämä, mutta kontrolloitu koe ihmisille näytti, että kokojyvä nosti useita riskitekijöitä koskien sydänsairauksia, ja niinkin lyhyessä ajassa kuin 12 viikossa (48). Vaikkakin kokojyvä on “vähemmän epäterveellistä” kuin hienojyvä, kaikkein paras vaihtoehto olisi jättää kaikki vehnät käyttämättä.

Kiteytettynä: Viljat ovat suurin gluteenin lähde ruokavaliossa. Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että vilja, myös täysjyvä, voi aiheuttaa terveysongelmia.

ss5

 

6. Kofeiini on pahaksi sinulle

Kahvi on saanut itselleen pahan maineen menneisyydessä. On totta, että kofeiini saattaa pienesti nostaa verenpainetta lyhyellä aikavälillä. Pitkän aikavälin tutkimuksissa kuitenkin selvisi, että kofeiini saattaa jopa vähentää joidenkin sairauksien riskiä.

Kahvinjuojilla:

  • On 67% pienempi riski sairastua 2-tyypin diabetekseen.
  • On huomattavasti pienempi riski sairastua Alzheimeriin tai Parkinsonin tautiin.
  • On 80% pienempi riski sairastua maksasairauksiin kuten maksakirroosiin.

Kofeiini auttaa myös saamaan rasvahapot liikkeelle rasvakudoksesta, se edistää aineenvaihduntaa ja parantaa liikunnallista suorituskykyä keskimäärin 11-12%. Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että kofeiinin vaikuttaa aivoihin, parantaen mielialaa, muistia, reaktioaikaa ja ylipäänsä aivojen toimintaa.

Saatat yllättyä seuraavasta tiedosta: kahvi on täynnä antioksidantteja. Itseasiassa, se on suurin antioksidanttien lähde modernissa dieetissä, peitoten sekä hedelmät ja vihannekset yhdistettynä. Jos olet herkkä kofeiinille, tai se tuppaa haittaamaan unensaantiasi, voit käyttää vihreää teetä sen sijaan; siinä on monia samoja terveyshyötyjä kuin mitä pienemmässä määrässä kofeiinia.

Kiteytettynä: Kofeiini sisältää suuren määrän antioksidanttia. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kahvinjuojilla on huomattavasti pienempi riski sairastua moniin vakaviin sairauksiin.

ss6

 

7. Liha on sinulle pahasta

Uusien terveysongelmien syyn etsiminen vanhoista ruuista ei ole koskaan mielestä ollut mitenkään järkevää. Yksi esimerkki on liha… Jota ihmiset ovat syöneet koko evoluutioprosessin läpi. miljoonien vuosien ajan.

Jostain kummallisesta syystä, monet ihmiset syyttävät lihaa nyt heidän sairauksista kuten sydänsairaudet sekä 2-tyypin diabetes, joka on aika tuore tapaus. Tässä ei ole erityisesti mitään järkeä, eikä mikään tutkimus tue tätä väitettä. Vaikkakin on totta, että prosessoitu liha voidaan yhdistää moniin eri sairauksiin, ei tämä päde prosessoimattomaan punaiseen lihaan.

Suuri katsaus vuodelta 2010 tarkasteli 20 eri tutkimusta, joihin osallistui yhteensä 1,218,380 henkilöä. Tässä katsauksessa selvisi, että prosessoimattomalla punaisella lihalla ei ole yhteyttä sydänsairauksiin eikä myöskään 2-tyypin diabetekseen.

Myös muut tutkimukset, jotka sisälsivät tuhansia ihmisiä, päätyivät samaan tulokseen. Prosessoitu ruoka on pahasta, mutta prosessoimaton punainen liha on harmitonta. Vaikkakin jotkin havainnointitutkimukset ovat löytäneet linkin lihan syönnin ja syövän väliltä, tutkimusten uudelleen tarkastelu on osoittanut, että vaikutus on heikko ja epäjohdonmukainen.

Jos punaisen lihan ja syövän välillä olisi linkki (jota EI ole todistettu), niin se todennäköisesti johtuisi liiallisesta paistamisesta, eikä lihasta itsestään. Tästä syystä voi olla viisasta välttää lihan polttamista. Ei myöskään tule unohtaa, että liha sisältää paljon ravintoaineita; siinä on paljon vitamiineja, mineraaleja, hyviä proteiineja, terveellisiä rasvoja ja vähemmän tunnettuja ravinteita, jotka ovat tärkeitä keholle ja aivoille.

Kiteytettynä: Tutkimukset ovat osoittaneet, että prosessoitu punainen liha ei nosta sydänsairauksien riskiä tai diabetesriskiä. Punaisella lihalla on erittäin heikko linkki syöpään, ja kaikkein todennäköisimmin sen aiheuttaa liiallinen lihan kokkaaminen (polttaminen) eikä niinkään itse liha.

LUE LISÄÄ: TERVEYS JA HYVINVOINTI UUTISIA
LUE LISÄÄ: RUOKA JA JUOMA UUTISIA

 

Lähde: Business Insider

Artikkelikuva: Pixabay

Sisältökuva 1: Pixabay, Sisältökuva 2: Pixabay

Sisältökuva 3: Pixabay, Sisältökuva 4: Pixabay

Sisältökuva 5: Pixabay, Sisältökuva 6: Pixabay