6 ruokaa, joita ei ikinä tule syödä raakana

30.10.2021

Ei ole mikään uutinen, että raa’an lihan syöminen voi aiheuttaa salmonellaa tai muita ruokaperäisiä sairauksia. Äitisi on myös varmasti kieltänyt sinua pienenä syömästä lusikallisia piparitaikinaa, vaikka se maistuisikin kuinka herkulliselta. Vihannekset, juurekset ja hedelmät ovat kuitenkin turvallisia, eikö? No, ei ole.

Tietyt ruoat sisältävät raakana luonnollisia toksiineja tai huonosti sulavia sokereita, jotka voivat aiheuttaa ruoansulatushäiriöitä ja muita epämiellyttäviä oireita. Jotkut raa’at ruoat sisältävät vahingollisia bakteereita. Alla paljastamme 6 ruokaa, joiden vaarallisuudesta sinulla ei välttämättä ollut tietoakaan.

 

Perunat

Kukaan ei halua löytää raakaa perunaa keitostaan tai kinkkukiusauksestaan, sillä se ei vain maistu hyvältä. Todellisuudessa se ei myöskään tee hyvää elimistöllesi. ”Perunan kypsentämätön tärkkelys voi aiheuttaa ruoansulatusongelmia, ilmavaivoja ja vatsapöhöä”, kertoo Ashvini Mashru, ravitsemusterapeutti ja Wellness Nutrition Conceptsin omistaja.

”Jos haluat maksimoida syömiesi perunoiden hyödyt ja minimoida haitat, suosittelen paistamaan, keittämään, höyryttämään tai muuten kypsentämään ne.” Ja välttele vihreitä perunoita, Mashru lisää. Ne sisältävät runsaasti solaniinia, myrkyllistä toksiinia, joka voi aiheuttaa päänsärkyä ja pahoinvointia.

Lue myös: 12 ruokaa ja juomaa, jotka alentavat kolesterolia

 

Idut ja versot

Vaikka kuinka tykkäisit lisätä retiisiä tai ituja salaattisi pinnalle, kannattaa olla kuitenkin varovainen. Kypsentämättömänä ne sisältävät runsaasti vahingollisia bakteereja, kuten salmonellaa, koli-bakteeria ja listeriaa, varoittaa Lisa Cohn, rekisteröity ravitsemusterapeutti. ”Versot tulee ostaa tuoreina, esimerkiksi torilta.

Suosittelen myös, että pienet lapset, raskaana olevat naiset, vanhemmat ihmiset ja muuten heikomman immuniteetin omaavat ihmiset välttelevät versoja ja ituja parhaansa mukaan.” Pese versosi kunnolla ja jos et ole varma, voiko niitä syödä, kysy ravitsemusterapeutiltasi neuvoa.

Lue myös: Käytä juustoa oikein, niin saat nämä terveyshyödyt

 

Punaiset kidneypavut

Nämä ravinnerikkaat pavut ovat terveellinen ja halpa lisä ruokavalioon – kunhan niitä ei syö raakana. ”Raakojen kidneypapujen syöminen voi aiheuttaa vahvaa pahoinvointia, oksentamista ja ripulia johtuen niiden sisältämästä lektiinistä, phytohaemaglutiinista,” kertoo Jennifer Christman, ravintoterapeutti Medifast-yhtiöstä.

Kyseistä lektiiniä löytyy myös muista kasveista, mutta kidneypavuissa sen pitoisuus on erityisen suuri. Jotta toksiini häviäisi pavuista, tulee niitä ”liottaa 5 tuntia, kuivata ja keittää uudessa vedessä vähintään puoli tuntia,” Christman sanoo. Purkkipavut ovat valmiiksi kypsennettyjä ja turvallisia syödä.

Lue myös: Tumman suklaan 6 mainiota terveyshyötyä

 

Hunaja

Vaikka hunajaa löytyykin helposti mistä tahansa kaupasta tänä päivänä, ja monet himoitsevat tätä luonnon omaa makeutusainetta, tulee sen antamista lapsille välttää, varoittaa Cohn. Pastöroimaton raaka hunaja voi sisältää grayanotoksiinia, luonnollisesti alppiruusussa esiintyvää hermomyrkkyä. ”Vaikka se ei olekaan usein kuolettavaa, myrkyn nauttiminen voi aiheuttaa huimausta, matalaa verenpainetta ja kiertäjähermon häiriöitä,” Cohn kertoo.

Lue myös: 3 ruokaa, jotka voivat kipeyttää nivelesi

 

Jukka-palmu

Jukka-palmun jäykkiä juuria voi muussata, paistaa tai keittää perunoiden tapaan ja ne sisältävätkin runsaasti ravinteita. Raaka palmu pitää kuitenkin sisällään syanidia, pääosin lehdissään. ”Syanidi estää eläimiä syömästä palmua; osa myrkystä voi kuitenkin päätyä juuriin, joita tyypillisesti syödään,” valistaa Scott Michael Schreiber, kiropraktikko.

”Juuret tulee kuivata, liottaa vedessä, kuivata ja kypsentää mahdollisimman nopeasti sadonkorjuun jälkeen.” Maito “Raa’an maidon juomisesta on tullut trendi niiden ihmisten joukossa, jotka uskovat sen ehkäisevän tiettyjä sairauksia,” sanoo Christman. ”Ongelma on siinä, ettei raakaa maitoa ole pastöroitu.” Pastöroinnissa maito kuumennetaan vähintään 71 asteeseen vähintään 15 sekunnin ajaksi ennen nopeaa jäähdyttämistä.

Prosessi tappaa kaikki sairauksia aiheuttavat bakteerit, kuten salmonellan, koli-bakteerin ja listerian. Raa’an maidon juomisesta tai siitä valmistettujen ruokien syömisestä aiheutuvat sairaudet ovat yleistymässä. Sairastumisen riski on erityisen korkea pienillä lapsilla. Christman lisää: ”Pastörointi ei vähennä ollenkaan maidon sisältämiä ravinteita tai tarkoita sitä, että maitoa voisi jättää jääkaapin ulkopuolelle normaalia pidemmäksi aikaa.”

Lue myös: Oliiviöljyn 11 tieteellisesti todistettua terveyshyötyä

 

Saatat myös haluta vältellä näitä

Raakojen ristikukkaisten vihannesten, kuten kukkakaalin, lehtikaalin, parsakaalin, ruusukaalin tai lehtikaalin syöminen voi olla myös vaarallista. ”Tietyt ihmiset eivät voi syödä niitä, sillä ne sisältävät todella huonosti sulavia sokereita,” sanoo Mashru. ”Syy, miksi kypsennämme ristikukkaisia vihanneksia, on se, että kypsennettäessä nämä sokerit muuttuvat paljon helpommin sulaviksi.”

Lue lisää: ruoka & juoma uutisia

Lähde: Prevention.com