Käytä juustoa oikein ja saat nämä 9 terveyshyötyä

22.11.2022

On helppo laittaa juusto samaan kategoriaan kakun, leivät ja muiden vyötärön uhkaajien kanssa. Älä kuitenkaan hätiköi: vaikka jotkut maitotuotteet saattavat tuoda kiloja, monet juustot ovat itse asiassa hyväksi kohtuullisesti käytettynä, osana tasapainoista ruokavaliota. (Lue: Tämä ei ole lupa syödä kiekollista juustoa lounaalla, ja ottaa juustokakkua palanpainikkeeksi.).

Tässä on muutama maukas tiedonmurunen ravintotieteilijä ja kirjailija Karen Anselilta – hänen neuvonsa auttavat sinua hemmottelemaan juuri oikeilla tavoilla:

 

01) Juusto voi auttaa sinua pysymään hoikkana

”Juusto voi auttaa sinua pysymään hoikkana butyraatin ansiosta, jota löytyy monista juustoista”, Ansel sanoo. Gruyere, sinihomejuusto, gouda, parmesaani ja cheddar sisältävät kaikki suuria määriä butyraattia. ”Tutkimukset näyttäisivät osoittavan, että se saattaa auttaa parantamaan aineenvaihduntaa. Nämä juustot kannustavat myös suolistoamme valmistamaan yhä enemmän butyraattia, joten siitä on kaksinkertainen hyöty.”

 

02) Juusto saattaa auttaa ehkäisemään syöpää

Tämä uutinen on helppo sulattaa; ”Eräässä tutkimuksessa todettiin, että juuston butyraatti voi suojella paksusuolen syöpää vastaan, ravitsemalla paksusuolen soluja”, sanoo Ansel, ”ja vähentämällä tulehduksia, jotka voivat pitkällä aikavälillä vahingoittaa paksusuolta.”

Lue myös: 12 syytä syödä pinaattia säännöllisesti

 

03) Juusto on hyvää lihasten rakennusainetta

”Proteiinintäyteinen juusto on fiksu välipala lihasten rakennukseen”, Ansel sanoo. Proteiini on tehty aminohapoista, jotka ovat lihaskudoksen rakennuspalikoita. ”Saadaksesi parhaan proteiiniruiskeen, koita ricotta-juustoa”, sanoo Ansel. ”Se on yksi parhaista heraproteiinin lähteistä, joka on erityisen hyödyllistä lihasten rakentamiseen. Ja se maistuu paljon paremmalta kuin rakeinen proteiinijauhe.”

 

04) Juusto on hyväksi luustolle

Vahva suositus parmesaanin ja cheddarin puolesta: ”Koska se on tehty maidosta, juusto on täynnä kalsiumia pitämään luusi vahvoina”, Ansel sanoo. ”Vain 30 grammaa parmesaania antaa sinulle 336 milligrammaa kalsiumia ja sama määrä cheddaria antaa 216 milligrammaa.” Se on hyvä osuus päivän tarpeesta. Useimmat aikuiset miehet tarvitsevat 1 000 milligrammaa kalsiumia päivittäin.

Lue myös: 6 syytä miksi suklaata kannattaa syödä joka päivä

 

05) Juusto on hyväksi myös hampaillesi

Pureskele tätä: ”Juuston syöminen pitää hampaasi terveempinä kalsiumin ja fosforin ansiosta”, Ansel sanoo. ”Nämä kaksi mineraalia vastustavat maitohappoa, jota löytyy suustamme luonnostaan, ja estää sitä pureutumasta hammaskiilteeseen.” Tarvitset sitä kiillettä ruuan pureskeluun ilman, että se vahingoittaa hampaitasi, sekä estämään reikiä ja kulumista.

 

06) Juusto saattaa ehkäistä diabetesta

Anna mennä vain – siirry hampurilaisesta juustohampurilaiseen. Ne samat butyraattia täynnä olevat juustot saattavat auttaa suojaamaan sinua tyypin 2 diabetekseltä. ”Vaikka tämän alueen tutkimus on vasta aluillaan, Diabetes-lehdessä esitellyssä tutkimuksessa oli hiirikokeessa löydetty tuloksia, joiden mukaan hiirillä, joiden ruokaan oli lisätty butyraattia, oli 50 prosenttia alhaisemmat insuliinitasot kuin tavallista ruokaa syöneillä hiirillä. Asiantuntijat epäilevät, että butyraatti saattaa auttaa myös ihmiskehoa käyttämään insuliinia tehokkaammin verensokeritasojen hallitsemisessa.”

Lue myös: 9 syytä miksi kaikkien kannattaa lisätä parsakaalia ruokavalioonsa

 

07) Juusto on terveellinen lisä ateriaasi

Jutun juuri on tässä: on olemassa monia niin rasva- kuin kalorimäärältään kevyitä juustoja, jotka ovat erinomainen lisä ateriaasi. ”Jos haluat vähentää rasvaa ja kaloreita, valitse feta. Se on hyllyn hoikin juusto, sillä siinä on vain 6 grammaa rasvaa ja 70 kaloria 30 grammaa kohti”, sanoo Ansel. (Me tykkäämme ripotella sitä puolen päivän pinaattisalaattimme päälle.) ”Mozzarella on fetan jälkeen toiseksi parasta, sillä siinä on vain 85 kaloria ja 6 grammaa rasvaa 30 gramman annosta kohti”, hän lisää. Yhdistä se kirpeiden paahdettujen paprikoiden kanssa salaatissa, tai kaprilaiseen tyyliin basilikan ja tomaattien kanssa. Anselin kolmas valinta on emmental: ”Siinä on vain 106 kaloria ja 8 grammaa rasvaa 30 gramman annosta kohti. Koita vaikka raastaa sitä munakkaaseen parsan ja pinaatin kanssa.”

 

08) Jopa laktoosi-intolerantit voivat syödä joitain juustoja

Vaikka laktoosi ei sovi vatsallesi, voit silti syödä tiettyjä juustoja. ”Kun luonnollisia juustoja, kuten parmesaania, cheddaria, goudaa, emmentalia, mozzarellaa ja brietä tehdään, valmistus- ja kypsytysprosessit poistavat niistä lähes kaiken laktoosin”, sanoo Ansel. Koita sitä vähän: ”30 grammaa näitä juustoja sisältää vähemmän kuin gramman laktoosia, verrattuna 12 grammaan, jonka saisit lasillisesta maitoa.”

Lue myös: Erittäin fiksuja syitä syödä enemmän kukkakaalia

 

09) Se on parasta lohturuokaa – ilman muuta

”Jokainen tarvitsee lohturuokaa silloin tällöin”, Ansel sanoo. ”Joten jos aiot sellaista ottaa, ota juustoa, jossa on paljon ravintohyötyjä verrattuna kasaan pikkuleipiä tai sipsejä. Mutta kun sen teet, pitäydy muutamassa pienessä kuutiossa ison palan sijaan. Kalorit kasaantuvat nopeasti.”

Lähde: Fox News
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay