3 ruokaa, jotka voivat kipeyttää nivelesi

30.10.2021

Nivelten jäykistyessä ja turvotessa kipu voi tehdä elämän vaikeaksi: jopa kynän nostaminen tai ruoan laittaminen voi olla yhtä kärsimysnäytelmää. Vaikka tunne ei olisi tuttu sinulle, saatat kuitenkin tuntea jonkun, joka kärsii nivelkivuista.

Kivuliaista nivelistä ei voi ikinä päästä eroon, mutta joillakin ruoilla voi olla kipua lieventävä vaikutus. Näitä ruokia, joita kuvaillaan “epätulehduttaviksi”, on mm. oliiviöljy, pähkinät ja rasvaiset kalat. Jotkut toiset ruoat sen sijaan voivat pahentaa kipuja.

Toisaalta, nivelkipusi saattaa yltyä sietämättömäksi jos syöt päivittäin näitä ruokia:

 

Tomaatit

Vaikka tomaattien usein ajatellaan lieventävän tulehdusoireita, kihdistä kärsivät ovat jo pitkään väittäneet tomaatin vain pahentavan nivelkipua – ja uusi tutkimus todistaa heidän olevan oikeassa. Tutkijat tutkivat 2051 kihdistä kärsivää ihmistä, joista 20% väitti tomaattien laukaisevan kipua.

Seuraavaksi tutkijat analysoivat 12720 kihdittömän ihmisen dataa ja havaitsivat, että tomaattien syöminen lisäsi virtsahapon määrää tutkittavien veressä. Korkea veren virtsahappopitoisuus on yksi kihdin pääaiheuttajista. Etkö kuitenkaan halua luopua tomaattien syönnistä? Ei sinun tarvitsekaan, sanovat tutkijat. Sinun täytyy vain lisäksi nauttia säännöllisesti virtsahappoa vähentävää lääkettä.

Lue myös: 12 syytä syödä pinaattia säännöllisesti

 

Maissi, auringonkukka, värisaflori, soijapavut ja puuvillansiemenöljy

Olet todennäköisesti kuullut omega 3-rasvahapoista. Ne ovat molekyyleja, joiden ansiosta lohi ja saksanpähkinät ovat niin terveellisiä. Mutta oletko kuullut omega 6-rasvahapoista? Saatat nimittäin syödä niitä aivan liikaa. Omega 6-happoja saa soijapapuöljystä, jota lisätään lähes kaikkiin kaupasta saataviin ruokiin.

Normaalisti ihminen syökin helposti aivan liikaa omega 6-rasvahappoja verrattuna omega 3-rasvahappoihin. Epäsuhta rasvahapoissa voi myös vaikuttaa niveliisi – tutkijoiden mukaan liiallinen omega 6-rasvahappojen nauttiminen voi aiheuttaa astmaa, verisuonitauteja ja tulehduksia.

Tutkijat suosittelevat syömään omega 6-happoja enintään kaksin- tai kolminkertaisen määrän suhteutettuna omega 3-happoihin. Tällä keinoin myös tutkimuksen kohteena olleiden ihmisten tulehduksia saatiin lievennettyä. Omega 6-rasvahappoja löytyy myös paistetuista ruoista, margariinista, munankeltuaisista ja lihoista.

Lue myös: 5 syytä syödä kiiviä – erinomaisia terveyshyötyjä

 

Sokeriset virvoitusjuomat

Light-juomatkaan eivät ole täysin virheettömiä. Mutta erityisesti makeat, sokeriset juomat voivat olla todella haitallisia terveydellesi. Diabeteksen ja sydäntautien lisäksi runsas sokerinkulutus voi muodostaa tulehdusta aiheuttavia sytokiineja elimistöön, kertoo American Journal of Clinical Nutrition-lehti. Tutkijat analysoivat kahta 30 vuoden ajanjaksolla tehtyä tutkimusta ja löysivät yhteyden virvoitusjuomien ja niveltulehduksen välillä.

Naiset, jotka juovat tölkillisen tai enemmän virvoitusjuomia päivässä, omaavat 63% korkeamman riskin sairastua niveltulehdukseen verrattuna naisiin, jotka eivät juo virvoitusjuomia ollenkaan.

Lue myös: 5 tärkeää syytä syödä banaania

Lue lisää: ruoka & juoma uutisia

Lähde: Prevention.com
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay