Näin onnistut kananmunien valmistuksessa aina täydellisesti!

3.8.2018

Sinun täytyy tietää kuinka valmistaa se oikein ja kun on kyse kananmunista, on paljon tilaa myös virheille. Oletko kyllästynyt sotkuiseen kumiseen munakokkeliin tai ihmetellyt miksi kananmuna muuttuu keittäessä harmaaksi. Näiden kokkien ja ravintoasiantuntijoiden vinkkien avulla sinulla ei ole enää näitä ongelmia. Ota tästä vinkit talteen:

 

1. Keittäminen

Munien keittämisessä on kahta koulukuntaa. Niitä jotka laittavat kananmunat kylmään veteen ja niitä jotka laittavat kananmunat vasta kiehuvaan veteen. Onko sillä väliä kumpaa tapaa käyttää? Ei oikeastaan. Clean Eating Cooking Schoolin perustajan Michelle Dudashin mukaan on kuitenkin tärkeää huuhdella kananmunat kylmässä vedessä sen jälkeen, kun ne on keitetty. ” Se estää kananmunia muuttumasta harmaiksi”. Kaikki näyttävät olevan tästä samaa mieltä.

Yksi asia joka kannattaa pitää mielessä kanamunia keittäessä on, että ne ovat sitä helpompia kuoria, mitä vanhempia ne ovat. ”Kananmunat menettävät vettä ajan kuluessa jolloin kuoren ja munan väliin jää rako. Tämän vuoksi nuoret kananmunat ovat usein hyvin vaikeasti kuorittavia”, Dudash selittää.

Jos olet kuitenkin juuri ostanut tuoreita kananmunia, ja mielesi tekee keitettyä kananmunaa, Brooklyn restaurant Eggin George Weld suosittelee kuoren lävistämistä peukalon kulmalla. Hän ei tiedä onko se tieteellisesti todistettu kikka, mutta hänen mielestään kananmuna on silloin helpompi kuoria.

 

2. Paistaminen

Voit lisätä keitetyn kananmunan lähes mihin tahansa ja se on herkullista. Rebekka Scritchfield kertoo, että kananmunan lisääminen on erinomainen tapa saada lisäproteiinia eri ruoka-annoksiin, kuten avokadovoileipiin tai paistettuihin vihanneksiin. Lisäksi kananmunan vielä juoksevalla keltuaisella saa ruokaan kermaisen vaikutelman ilman maitotuotteiden käyttöä.

Kun olet valmistautumassa kanamunan paistamiseen, on tärkeää muistaa yksi asia: Älä päästä pannua liian kuumaksi. Silloin kananmuna alkaa ruskistua. ”Kananmuna on ainoa proteiini maailmassa joka ei maistu paremmalta ruskistettuna”, Weld sanoo.

Jos sinulla on tapana unohtaa kananmunasi pannulle harkitse öljyä, jolla on korkeampi palokynnys. Keri Gans suosii leväöljyä. Jos et halua etsiä näin hämärää korviketta oliiviöljylle, rypsiöljy käy yhtä hyvin.

 

3. Uppomuna

Moni luulee, että uppomunan tekeminen vaatii ison kattilan, paljon vettä ja viinietikkaa ja että kananmunan pudottaminen veteen on monimutkaista. Vaikka viinietikka antaa kananmunallesi kiiltoa ja tekee Weldin mukaan siitä vähemmän liukkaan se ei ole välttämätön ainesosa. Etkä tarvitse myöskään syvää kattilaa.

Dudashin mukaan tarvitset vain mikroaaltouunin sekä mukin ja saat aikaiseksi loistavan uppomunan. ”Riko kananmuna mukiin ja lisää noin desilitra vettä, jotta et tee siitä kokkelia. Tämän jälkeen peitä muki talouspaperilla ja kypsennä 1 minuutti. Valuta vesi pois pitäen samalla kananmunaa haarukalla mukissa”, hän selittää. Hän itse haluaa nauttia tämän erittäin helpon aamiaisen avokadon kanssa, mutta sinä voit lisätä mitä tahansa.

 

4. Munakokkeli

Munakokkeli on samalla sekä helpoin että vaikein tapa kypsentää kananmuna. Yksikin virhe ja kokkelisi on kimmoisaa ja kumimaista. Yrittäessäsi valmistaa munakokkelia lämpötila täytyy pitää mahdollisimman alhaisena. New Yorkissa sijaitsevan Egg Shopin keittiömestari Nick Korbee kehottaa sekoittamaan kananmunia koko paiston ajan matalassa lämpötilassa voinokareen kanssa.

Jos olet sitä mieltä, että jatkuva sekoittaminen kuuluu vain risoton valmistukseen, Gans neuvoo, että voit vain heittää kananmunat kuumalle pannulle ja sekoittaa ne heti paikalla. Tämä tapa vaatii kuitenkin tarkkaavaisuutta sen suhteen, että pannu ei ole liian kuuma. Onneksi kokkelin valmistuksessa ei mene kuin minuutti tai kaksi.

 

5. Munakas

Munakkaat ovat varmasti eniten mielipiteitä jakava kananmunaruoka. Jotkut pitävät eilispäivän tähteillä täyteen ahdetuista munakkaista, jotka vaikuttavat enemmänkin burritoilta. Toisten mielestä kananmuna itsellään riittää aterian tähdeksi. Kumpaa tahansa suositkin tässä muutama asia, jotka on syytä tietää ennen kuin kuumennat pannun:

Jos päätät täyttää munakkaan huolehdi siitä, että paistat kevyesti ensin täytteen. Et halua munakasta, jossa on raakoja vihanneksia. Tämän jälkeen voit lisätä kananmunat paistetun täytteen päälle tai siirtää täytteen hetkeksi syrjään ja lisätä sen paistettuun munakkaaseen. Gans yleensä valitsee jälkimmäisen tavan jolloin täytteen voi rullata lopuksi munakkaan sisälle ja syödä sen käsin välttyen näin ylimääräiseltä tiskiltä.

Silloin kun teet perinteisen munakkaan ilman täytteitä kannattaa panostaa kanamunien vatkaamiseen ja sekoittamiseen. Weldin mukaan näin saat todella pehmeän munakakan jonka voi syödä sellaisenaan.

 

Lähde: Self.com

Artikkelikuva: Unsplash / Monika Grabkowska