5 tapaa, jolla teet kahvistasi ystävällistä myös AIVOILLE

27.4.2020

Yksistään kahvi on täynnä terveysvaikutteisia antioksidantteja, mutta useimmat ihmiset tuunaavat kahvinsa, jolloin se on enää harvoin sellainen terveysjuoma, joka se voisi olla. Sama pätee myös teehen. Listasimme alle useita tapoja, joilla voit varmistaa, että kahvinjuontisi on terveellisempää. Näillä yksinkertaisilla vinkeillä teet kahvistasi (tai teestäsi) aivo- sekä ympäristöystävällisen.

 

Valitse luomukahvi tai -tee.

Kummatkin kasvit käsitellään usein raskaasti torjunta-aineilla, toisinaan myös sellaisilla, jotka ovat kiellettyjä EU:ssa, mutta laillista maissa, joissa kyseiset sadot kasvavat. Kun valitset tuotteen, jota ei ole luomuviljelty, saatat juoda muutakin, kuin vain kahvia tai teetä.

coffee01

 

Reilu kauppa, puhdas omatunto.

Kahvi on valtaisa bisnes. Yhdistyneiden kansakuntien mukaan kahvi on maailman toiseksi laajimmin kaupattu hyödyke (öljyn jälkeen). Sen vuoksi kahvin kasvatus ja satojen korjaus altistuvat räikeälle työolosuhteiden riistolle, mukaan lukien lapsityövoimalle.

 

Skippaa sokeri.

Jos sokeria on pakko saada, valitse makeuttaja, kuten luomukookossokeri, jossa on grammaa kohden vähemmän sokeria (3 grammaa), kuin valkoisessa tai ruskeassa sokerissa (4 grammaa). Se ei kuulosta suurelta erolta, mutta ajan myötä se merkitsee, että olet vähentänyt kahvisi sokeripitoisuutta 25%:lla hyvin vähäisellä vaivalla. Kookossokeri sisältää kromia ja muita luonnonmineraaleja, jotka edesauttavat elimistösi sokeriaineenvaihduntaa. Tätäkin parempi vaihtoehto on luonnollinen kasvi stevia, joka on aivoystävällinen vaihtoehto, joka ei sisällä sokeria.

coffee02

Hyvästele sokerittomat siirapit ja muut keinotekoiset makeutusaineet.

Mikäli ajattelit, että olet turvassa, koska käytät ainoastaan sokerittomia siirappeja ja keinotekoisia makeutusaineita, mieti toisen kerran. Sen lisäksi, että näissä siirapeissa on yleensä säilöntäaineita, ne sisältävät tavanomaisesti myös ainakin yhtä seuraavista vaarallisista, synteettisistä makeutusaineista: sukraloosi, sakkariini tai aspartaami. Vastoin väitteitä, joiden mukaan sukraloosi olisi painonpudotukseen sopiva sokerin korvike, Duken yliopiston tutkijat osoittivat, että se nostaa painoa, imeytyy rasvasoluihin ja vähentää hyödyllistä suolistoflooraa jopa 50%, joka puolestaan edistää entisestään tulehdussairauksia —mukaan lukien aivosairauksia.

Sakkariini on tervan johdannainen, joka on yhdistetty hengitysvaikeuksiin, päänsärkyihin, iho-oireisiin sekä ripuliin. Aspartaami on puolestaan yhdistetty valtavaan määrään terveysongelmia, mukaan lukien aivokasvaimet, masennus, päänsäryt ja migreenit, nivelkivut, sekä krooninen väsymys.

 

Valitse lehmänmaidon sijaan kasvimaito.

Jos aiot lisätä kahviisi maitoa, valitse mieluiten kasvimaito. Parhaita vaihtoehtoja ovat manteli-, riisi- tai luomusoijamaidot – tavanomainen soija on geenimuunneltua. Lehmänmaito ei ole lobbaajien vakuutteluista huolimatta terveysruokaa.

LUE LISÄÄ: RUOKA JA JUOMA UUTISIA

 

Lähde: Prevention

Artikkelikuva: Pixabay

Sisältökuva 1: Pixabay

Sisältökuva 2: Pixabay