10 elintarviketta, jotka eivät ole hyväksi aivoillesi

21.6.2018

Aivot ovat elimistömme tärkein elin, sillä ne säätelevät koko kehon toimintaa. Sen vuoksi niistä onkin hyvä pitää huolta, ja näitä elintarvikkeita kannattaa välttää, jos haluat pitää aivosi terveinä.

1. Jalostetut elintarvikkeet

Kemiallisesti käsitellyt elintarvikkeet ovat pullollaan aivoille haitallisia ainesosia, kuten lisättyä sokeria, glukoosisiirappia, natriumia ja transrasvoja.

2. Transrasvat

Transrasvapitoinen ruokavalio lisää aivojen beeta­amyloideiksi kutsuttuja peptidejä eli aminohappoketjuja, jotka on yhdistetty Alzheimerin tautiin. Lisäksi einesruoista saatavat transrasvat ovat vahingollisia myös sydämen terveydelle.

3. Natriumglutamaatti

Tätä kannattaa varoa erityisesti jos pidät aasialaisesta ruoasta, sillä itämaisessa keittiössä käytetään paljon elintarvikkeita, jotka sisältävät natriumglutamaattia. Suurina määrinä nautittuna se vahingoittaa aivosoluja ja voi jopa johtaa aivovaurioon.

4. Lisätty sokeri

Lisätty sokeria on runsaasti esimerkiksi limsoissa, energiajuomissa, leivonnaisissa ja makeisissa. Se on huono lähde kalorinsaannille, sillä sen mukana ei saa vitamiineja, mineraaleja, kuituja tai muita tarvittavia ravintoaineita. Lisätty sokeri voi aiheuttaa myös ylipainoa sekä sydän­ ja verisuonisairauksia.

5. Hedelmäsokeri

Tutkijoiden mukaan liika määrä hedelmäsokeria eli fruktoosia voi vaikeuttaa prosessia, jossa aivosolut käyttävät ja varastoivat energiaa, jota ihminen tarvitsee ajatustensa ja opittujen asioiden prosessoimiseen. Liika fruktoosi voi siis heikentää muistia ja oppimiskykyä.

6. Tyydyttyneet rasvat

On itsestään selvää, että epäterveellisen ruoan ylikuluttaminen voi johtaa ylipainoon. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että rasvapitoinen ruokavalio voi vaikuttaa aivoihin niin, että luontainen kykymme välttää ylensyömistä oikeasti heikkenee.

7. Keinotekoiset ainesosat

Säilöntäaineet, väriaineet, keinotekoiset aromit ja sakeuttamisaineet ovat keinotekoisia ainesosia, joita jalostetut elintarvikkeet ovat pullollaan. Näille ainesosille yhteistä on se, että ne ovat keinotekoisia kemikaaleja, jotka eivät tee kehollemme hyvää.

8. Kofeiini

Kahvinjuonti on monelle välttämätön osa arkea. Kahvin sisältämä kofeiini toki saa sinut valppaammaksi ja energisemmäksi, mutta suurissa määrin nautittuna on huonoksi terveydelle. US Food and Drug Administrationin mukaan 600 milligrammaa kofeiinia päivässä on jo liikaa, ja voi aiheuttaa päänsärkyä sekä pahentaa ahdistusta ja univaikeuksia.

9. Suola

Vaikka suola kuuluu päivittäiseen ruokavalioomme, sen liika saanti voi vaikuttaa negatiivisesti kehon kykyyn rentoutua sekä pitää yllä oikeaa nestetasapainoa ja hermoston toimintaa.

10. Pikaruoka

Moni kääntyy kiireessä nopeiden ja helppojen pikaruokaloiden puoleen. Se ei kuitenkaan pidemmän päälle kannata, sillä ylipainon ja sydänsairauksien lisäksi jatkuva pikaruoan syönti voi aiheuttaa stressiä tai pahimmassa tapauksessa jopa aivovuodon.

Lue lisää aiheesta Terveys & hyvinvointi!

Lähde: healthydietbase.com
Kuva: Unsplash / Vinicius Amano