Pizzan makuiset kikhernesipsit

9.6.2016

Kikherneet ovat hyvä viljojen korvike leivonnassa, sillä ne käyttäytyvät hyvin samalla tapaan kuin perinteiset gluteenittomat jauhot tai jauhoseokset (siltä osin kuin olen itse testannut). Ne sisältävät myös jonkin verran kuitua ja proteiinia ja lisäksi niillä voi korvata kananmunan leivonnassa, sillä niillä on hyvä sitova vaikutus. Olenkin tehnyt niistä menestyksekkäästi muun muassa lettuja ja munatonta ”munakasta”. Omaan makuuni kikhernejauhoilla tehdyt leivonnaiset ja ruoat maistuvat raakana liikaa herneelle ja ikävästi kitkerälle, mutta kypsentäminen muuttaa asian täysin. Kitkeryys häviää ja mausta tulee täysjyväviljamainen.

PIZZAN_MAKUISET_KIKHERNESIPSIT_3

Päätin kokeilla kikhernelastujen valmistusta. Koska kuitenkin edelleen suhtaudun kikhernejauhojen makuun aina vähän varauksella, päätin maustaa lastut voimakkaammin ja päädyin monen lauantai-illan herkkuun (tai sunnuntaipäivän palautusruokaan) eli pizzaan. Lisäsin taikinaan hieman oliiviöljyä ja mausteiksi muun muassa sipulia, valkosipulia ja oreganoa. Juustoista makua antoi ravintohiiva, mutta sen voi jättää poiskin, tai jos käyttää maitotuotteita, parmesaani voisi toimia hyvin. Näistä tulikin yllättäen todella hyviä ja täysin rapeita, terveellisempiä sipsien korvikkeita, jotka eivät ainakaan testaajien mukaan maistuneet terveelliselle!

Ainekset:

 • 3 dl kikhernejauhoja
 • 1,25 dl vettä
 • 1 dl ravintohiivahiutaleita (tai haluamaasi juustoa, jos ei tarvitse olla maidoton)
 • 1½ rkl oliiviöljyä
 • 2 tl oreganoa
 • 1½-2 tl sipulijauhetta
 • 0,25-½ tl valkosipulijauhetta
 • ripaus mustapippuria
 • (paprikajauhetta, jos haluat)
 • 0,25-½ tl suolaa
 • ½ tl leivinjauhetta

PIZZAN_MAKUISET_KIKHERNESIPSIT_2

Valmistus:

 1. Sekoita kaikki aineet sekaisin taikinaksi ja kauli siitä leivinpaperille ohut levy. Kannattaa käyttää levyn päällä muovikelmua ja kaulia sen päältä, niin homma sujuu ongelmitta.
 2. Leikkaa levyyn taittelureunat ja paista uunissa 175C noin 20 minuuttia, kunnes levy näyttää kypsältä ja kuivalta ja on saanut väriä.
 3. Ota uunista ja pois pelliltä jäähtymään.
 4. Kun levy on täysin jäähtynyt, taittele palat irti.

Katso lisää sormiruokareseptejä!

Kirjoittaja:

Olen kiinnostunut ruuanlaitosta. Erityisruokavaliot sekä niihin liittyvien uusien reseptien kehittely ja testaus ovat suuri intohimoni kohde. Kaikkea on tullut kokeiltua, niin hyvällä kuin vähemmän hyvällä menestyksellä, kaikki on silti tullut syötyä. En tiedä johtuuko se siitä, että kurkustani menee alas lähes mitä tahansa vai lahjakkuudestani kehitellä uusia juttuja ;) Muiden ihmisten kannustamana päätin laittaa blogin pystyyn, jotta voisin jakaa ideoitani ja samalla auttaa moniallergisia ihmisiä löytämään uusia ideoita ruuanlaittoon ja leipomiseen.