Miten päivittäinen teekupillinen parantaa terveyttäsi

1.10.2020

Vuodenajasta riippumatta tee on maukas juoma, sillä sitä voidaan tarjoilla kylmänä tai kuumana. Mutta sen edut ovat paljon pelkkää virkistäytymistä suuremmat. On olemassa paljon tutkimusta, joka osoittaa, että teenjuominen voi itse asiassa parantaa terveyttäsi.

Vähintäänkin se on maukas tapa saada tarpeeksi nestettä joka päivä. Sen lisäksi, tutkimukset ovat osoittaneet, että teet voivat auttaa suojaamaan hampaitasi ja sydäntäsi, sekä mahdollisesti jopa torjua syöpää.

Sillä, millaista teetä juot, on vaikutusta. Kaikki muut kuin yrttiteet on tehty Camelia sinesis -kasvin lehdistä. Se, miten paljon lehtiä on prosessoitu määrittää, onko lopputuloksena vihreää, mustaa vai oolong-teetä.

Vihreät teet ovat vähiten prosessoituja ja niissä on usein korkeimmat määrät polyfenoleja. Vihreä tee on myös ainoa, joka sisältää polyfenoli katekiinia. Siksi monet tutkimukset on tehty vain vihreitä teelaatija käyttämällä. Tietyt yrittiteet ovat tunnettuja lääkinnällisestä arvostaan, mukaanlukien ruuansulatuksen rauhoittaminen.

Tässä on teen 10 terveyshyötyä:

 

  1. Tee sisältää antioksidantteja

Antioksidantit työskentelevät estääkseen kehon versiota ruosteesta, pitäen näin meidät nuorena ja suojellakseen meitä vaurioilta ja saasteilta.

 

  1. Teessä on vähemmän kofeiinia kuin kahvissa

Yrttisekoituksissa ei ole kofeiinia, kun puolestaan perinteisissä teelaaduissa on alle 50 prosenttia siitä määrästä, mikä normaalisti löytyy kahvista. Se tarkoittaa, että voit juoda teetä ilman niitä inhottavia sivuvaikutuksia hermojärjestelmällesi, sanoo Leslie Bonci, Active Eating Advicen ravintoneuvoja ja omistaja.

Lue myös: Nämä 3 juomaa ovat tehokkaampia painonpudotuksessa kuin sitruunavesi

 

  1. Tee saattaa vähentää riskiäsi saada sydänkohtaus tai halvaus

”On olemassa paljon kirjallisuutta liittyen teehen ja sydämen terveyteen”, sanoo Anna Ardine, Magee-Womens Hospitalista, Pittsburghin yliopistosta. ”Tästä terveysvaikutuksesta on kaikkein vahvinta näyttöä.”

Itse asiassa, aiemmin tänä vuonna julkistetussa tutkimuksessa, jossa yhdistettiin dataa aiemmista raporteista, löydettiin lähes 20 prosenttia alentunut sydänkohtauksen riski ja 35 prosenttia alentuntut halvauksen riski niillä, jotka joivat yhdestä kolmeen kuppia vihreää teetä päivässä.

Niillä, jotka joivat neljä kuppia vihreää teetä päivässä tai enemmän, oli 32 prosentin alentunut sydänkohtauksen riski ja madaltuneet LDL-kolesterolitasot.

 

  1. Tee saattaa auttaa painonpudotuksessa

Tutkimus tästä ei ole niin vahvaa, Ardine sanoo, lisäten, että tutkimukset, joissa vaikutus on havaittu, ovat edellyttäneet hyvin suurien teemäärien kulutusta, usein pillerimuodossa.

Lue myös: 7 hyvää syytä pitää kahvitauko

 

  1. Tee saattaa auttaa suojaamaan luustoa

Viimeaikaisista eläinkokeista saatu tieto on osoittanut, että vihreä tee saattaa estää luukatoa.

 

  1. Tee saattaa pitää hymysi kirkkaana

”Japanilaiset tutkijat ovat huomanneet, että tee voi vähentää hampaiden menetystä”, Ardine kertoo. ”Se muuttaa suun pH-arvoa juotaessa, joka saattaa estää reikien muodostumista.” ”Sen lisäksi, tee, toisin kuin monet muut juomat, ei näyttäisi kuluttavan hammaskiillettä”, Bonci sanoo.

Lue lisää: 5 tapaa, joilla teet kahvistasi ystävällistä myös aivoille

 

  1. Tee saattaa vahvistaa immuunijärjestelmää

Tutkimukset ovat osoittaneet teen voivan virittää immuunisoluja niin, että ne saavuttavat kohteensa nopeammin.

 

  1. Tee saattaa auttaa syöpätaistelussa

Tutkimukset ovat tällä hetkellä ristiriitaisia, joka tarkoittaa, että tarvitaan enemmän tutkimusta, Bonci sanoo. Mutta sillävälin, ”jos sinulla on sukurasitteena vahvasti syöpä ja haluat tehdä kaikkesi, voit miettiä nostavasi teenkulutustasi”, hän lisää.

Lue myös: 5 terveyssyytä olla lopettamatta kahvinjuontia

 

  1. Yrttitee saattaa rauhoittaa ruuansulatusjärjestelmää

”Yrttiteet, erityisesti kamomilla, voi olla hyväksi ihmisille, jotka kärsivät ärtyvän suolen oireyhtymästä, koska se on antispasmodinen”, Bonci sanoo. ”Ja inkivääriteet voivat rauhoittaa pahoinvointia.”

 

  1. Teessä ei – muuntelemattomana, siis – ole kaloreita

”Se on loistava kaloriton vaihtoehto vedelle”, Bonci sanoo. ”Siitä löytyy niin paljon vaihtoehtoja maun ja muun suhteen. Voit juoda sitä kylmänä tai kuumana. Eikä siihen tarvitse laittaa siihen mitään, vaikka ehkä haluat lisätä kanelitangon tai vähän inkivääriä. Se tarkoittaa, että voit nesteyttää jollain muullakin kuin pelkällä vedellä.”

Lähde: Today.com
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay