13 Uskomatonta sipulien terveysvaikutusta

9.9.2020

Sipuli on olennainen osa ruokavaliota lähes kaikkialla maailmassa. Sipuli on lajikkeena todella monipuolinen ja sen eri versiot tuovat ruokiin maukkaan vivahteen omalla tyylillään.

Sipulit ovat superfoodia, luonnon lahjoja meille kaikille. Sipuleita on lukemattomia erilaisia; eri muotoisia, eri värisiä ja eri makuisia. Oli suosikkisi sitten punasipuli tai perinteinen sipuli, kannattaa jatkaa sipulien ahkeraa syöntiä. Tässä nimittäin 13 uskomatonta sipulien terveysvaikutusta, jotka voit saavuttaa vain niitä syömällä:

 

Vahvempi vastustuskyky

Elimistömme puolustusmekanismia kutsutaan immuunisysteemiksi. Kun immuunisysteemi on kunnossa, suojelee se elimistöä bakteereilta, viruksilta ja erilaisilta sienitaudeilta. Luonto tarjoaa ihmiselle monia tapoja vahvistaa immuunisysteemiä ja sipuli on yksi niistä. Sipulien C-vitamiinin ja fytoravinteiden uskotaan varjelevan meitä monilta eri taudeilta.

 

Suojaa syöviltä

Vapaat radikaalit, jotka pääsevät elimistöön, aiheuttavat epänormaalia solujen kasvamista, mitä kutsutaan syöväksi. Syöpä on tauti, joka kasvaa loputtomasti. Jos haluaa välttyä syövältä, kannattaa pyrkiä ehkäisemään sen syntymistä mahdollisimman huolellisesti.

 

Sipulin phytoravinteet, kuten kversetiini ja muut flavonoidit hyökkäämään vapaiden radikaalien kimppuun. Myös sipulin rikkiyhdisteistä on hyötyä taistelussa syöpiä vastaan.

 

Elimistön puhdistus

Elimistön puhdistuksesta, “detoxista”, on tullut suosittu trendi tänä päivänä. Trendikkyydestä huolimatta elimistön puhtaus on aina ollut elintärkeää. Puhdistamisella voit poistaa erilaisia myrkkyjä ja pahaa kolesterolia, jotka ovat päätyneet elimistöösi roskaruoan ja liikunnan vähäisyyden seurauksena.

Sipulit ovat erinomaisia kehon puhdistajia. Niissä on rikkiyhdisteitä ja aminohappoja, jotka puhdistavat ruoansulatuskanavasta vahingolliset myrkyt.

 

Antioksidanttien tuotanto

Jotkut vihannekset, kuten parsakaali, kukkakaali ja sipulit osaavat auttaa elimistöä tuottamaan omat antioksidanttinsa. Omien antioksidanttien tuottaminen on paras tapa suojautua vapailta radikaalisoluilta. Tutkimukset ovat todistaneet, että sipuli nopeuttaa erityisesti glutationin tuotantoa. Glutationi ehkäisee syöpien lisäksi sydänsairauksien ilmaantumista.

 

Terve ruoansulatus

Sipulin kuidut ovat luonnollisia laksatiiveja, jotka mahdollistavat suolen normaalin toiminnan. Kuitu auttaa suoliston puhdistamisessa ja poistaa ylimääräisiä asioita elimistöstä.

 

Anemian kontrollointi

Anemia eli raudanpuute voi olla kuolettava sairaus. Anemian hoitoon on kehitetty erilaisia lääkkeitä, mutta jos haluaa välttää lääkkeiden sivuvaikutukset, voi sipuli olla ratkaisu anemiasta kärsiville. 100 Grammassa sipulia on 0.2 milligrammaa rautaa ja myös runsaasti folaattia. Folaatti on fytokemikaali, joka edesauttaa raudan imeytymistä elimistöön.

 

Diabeteksen hoito

Diabetes on krooninen tauti, joka voi iskeä käytännössä koska tahansa, jos elät epäterveellisesti ja syöt runsaasti roskaruokaa ja prosessoituja elintarvikkeita. Diabeteksen suurin riesa on tasapainoisen verensokeritason ylläpitäminen. Syömällä raakaa sipulia pystyt hallitsemaan verensokeritasoasi paremmin ja estät sitä nousemasta liian korkealle.

 

Hiusten kasvu

Hiustenlähtö voi johtua monesta asiasta: ikääntymisestä, stressistä tai tiettyjen ravintoaineiden puutteesta. Syömällä proteiini- ja kaliumpitoisia ruokia voit ehkäistä hiusten lähtemistä. On esimerkiksi monenlaisia sipuleista tehtyjä hiusvoiteita, jotka voi asettaa hiusten ja päänahan päälle. Sen lisäksi, että sipulit edesauttavat hiusten kasvua, ehkäisevät ne myös hilseen syntyä.

 

Nuorekkaana pysyminen

Sipulien antioksidanttiset ominaisuudet ei ole mikään salaisuus; ne auttavat myös elimistön sisäisten antioksidanttien muodostumista. Ikääntyminen johtuu vapaista radikaaleista ja ihon imemistä epäpuhtauksista. Sipulit kykenevät hidastuttamaan ikääntymisen merkkien ilmaantumista puhdistavilla ja antioksidanttisilla ominaisuuksillaan.

 

Suun puhdistus

Sipulit eivät suojaa taudeilta ainoastaan kropassa; niiden avulla voidaan suojautua myös suun bakteeritaudeilta. Jotkut suosittelevat sipulin pureskelua 3 minuutin ajan heti aamulla, jotta yön aikana kerääntyneet bakteerit kaikkoavat suusta.

 

Kivun lievitys

Usein neuvotaan hieromaan sipulia esimerkiksi puremakohtiin tai haavaumiin. Sipuli lievittääkin kipua ensi hädässä, mutta sillä ei voi hoitaa isompia ruhjeita.

 

Yskän ja nuhan hoitaminen

Jos kärsit yskästä tai flunssasta, valmista sipuliteetä. Käytännössä voit vain lisätä kuumaan veteen sipulia ja nauttia juoman rauhoittaaksesi kurkkuasi.

 

Terve luusto

Sipulit voivat auttaa luuston hoitamisessa ja ylläpitämisessä. Vaikutus juontaa juurensa kondrosyytteihin, yhdisteisiin, jotka auttavat ylläpitämään luiden rakennetta. Sipuleissa on myös ravinteita, jotka nopeuttavat sidekudoksen korjautumista.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Natural Food Series
Lähde: Pixabay