Zagreb on mainio matkakohde ympäri vuoden

2.8.2023

Kroatia on nostanut suosiotaan matkustajien keskuudessa, sillä se tarjoaa jokaiselle jotakin. On hiekkarantoja, vuoristoa sekä kaupunkielämää. Jostain syystä Kroatian pääkaupunki Zagreb on kuitenkin jäänyt muiden maan suosikkikohteiden jalkoihin, vaikka kyseessä on monipuolinen ja värikkään historian omaava kaupunki.

Slovenian rajan läheisyydessä, Kroatian pohjoispuolella sijaitseva Zagreb kuuluu vähemmän tunnettujen kaupunkikohteiden joukkoon. Tämä toki mahdollistaa sen, että kaupunkiin voi tutustua kaikessa rauhassa nauttien samalla aidoista elämyksistä. Kaunis arkkitehtuuri, värikäs historia ja sijainti tekevät Zagrebista hyvin monipuolisen kohteen.

 

Vahvan kahvilakulttuurin kaupunki

Herkuttelijalle Zagreb tarjoaa useita erilaisia ravintoloita sekä kahviloita, joissa nauttia paikallisia herkkuja. Kaupungin kahvilakulttuuri on vahva, jonka vuoksi siellä järjestetään jopa kahvifestivaalit. Kahviloista löytyy tarjontaa jokaiseen makuun aina tunnelmallisista kuppiloista tyylikkäästi sisustettuihin sekä paikkoihink, jotka keskittyvät uusimpiin trendeihin. Kahvikupposen äärellä voi katsella ohi kulkevia ihmisiä, lukea hyvää kirjaa tai vaikka pelata pelejä, kuten jackpot NetBet -sivustolla.

Lisäksi kannattaa käydä tutustumassa Zagrebin Dolacin maalaismarkkinoihin, jotka järjestetään lähellä katedraalia päivittäin. Torilla pääsee tutustumaan paikallisiin erikoisuuksiin ja herkkuihin, joita myös ostaa tuliaisina.

 

Kaunista arkkitehtuuria ja kulttuurielämyksiä

Zagreb on tunnettu sen kauniista arkkitehtuurista, jota voi ihailla ympäri kaupunkia. Monet rakennukset, puistot ja aukiot ovat hyvin näyttävästä tehtyjä. Arkkitehtuuria pääsee erityisesti ihastelemaan vierailemalla kaupungin katedraalissa, historiallisessa yläkaupungissa sekä myös Mirogojn hautausmaalla. Myös Kroatian kansallisteatteri on yksi näkemisen arvoinen kohde.

Kulttuurin ystäviä hemmotellaan monipuolisilla kulttuurielämyksillä, sillä Zagrebissa on lukuisia teattereita. Kroatian kansallisteatteri on kuuluisin ja siellä esitetään niin näytelmiä ja oopperaa, kuin myös balettia. Kaupungista löytyy myös monia museoita, joista tutustumisen arvoisia ovat erityisesti The Museum of Broken Relationships ja Museum of Modern Art.

 

 

Päiväretkillä lisämaustetta kaupunkilomaan

Zagreb sijaitsee Sava-joen ja Medvednica-vuoren välissä, joka tekee siitä hyvin monipuolisen kohteen. Kaupungin lisäksi sen ympäristö tarjoaa paljon kohteita, joissa pääsee nauttimaan luonnosta, vierailemaan historiallisilla nähtävyyksillä tai rentoutumaan rannalla.

Noin kahden tunnin ajomatkan päässä sijaitsee Kroatian suosituin luontokohde eli Plitvicen kansallispuisto. Se tunnetaan kauniista maisemistaan, sillä löytyy upean turkoosit järvet sekä vesiputoukset.

Zagrebin eteläpuolella sijaitsee Jarun-järvi, jossa pääsee nauttimaan rantapäivästä. Pohjoispuolelle on levittynyt Medvednican luonnonpuisto, joka hurmaa reissaajat vehreillä maisemillaan sekä huikeilla näkymillään. Luonnonpuistossa pääsee myös tutustumaan Medvedrag-linnoituksen raunioihin.

 

Mainio kohde myös kesäkuukausien ulkopuolella

Kroatian monet kohteet nähdään usein kesäkohteina, mutta Zagreb tarjoaa paljon koettavaa myös kesäkuukausien ulkopuolella. Keväällä ja syksyllä matkustaminen ei myöskään ole kovin kuumaa aikaa, sillä kesällä kaupungin lämpötilat voivat nousta 30 asteeseen tai yli. Syksyllä voi ihailla kaunista ruskaa sekä vierailla erilaisissa kiinnostavissa tapahtumissa, kuten Zagrebin elokuvafestivaali.

Erityistä tunnelmaa kaupungissa pääsee nauttimaan joulun aikaan. Kaupungin kadut täyttyvät joulukoristeista ja voi käydä vierailemassa erilaisilla joulumarkkinoilla. Zagrebissa järjestetään vuosittain adventtifestivaali, joka kestää koko joulukuun. Ohjelmaan mahtuu joulumarkkinoita monissa kaupunginosissa, elävää musiikkia, perinteista ruokaa ja juomaa, käsitöitä ja työpajoja sekä juhlavalo- ja koristenäytöksiä.

Aiemmin mainittu Plitvicen kansallispuisto on kaunis kesäkohde, mutta talvella se vie reissaajan tosielämän Narniaan. Talvisen taianomainen kokemus on ehdottomasti huikea, sillä järvet ja vesiputoukset ovat kauniisti lumen, pakkasen ja jääpuikkojen peittämät.

Koska Zagreb myös sijaitsee lähellä vuoristoa, se tarjoaa laskettelijoille loistavan tilaisuuden päästä nauttimaan lumisista rinteistä. Erilaisia hiihtokeskuksia löytyy Zagrebin läheltä useampia.

 

Zagrebilla paljon tarjottavaa ympäri vuoden

Kroatian pääkaupunki ei ole ehkä se tunnetuin kaupunkikohde, ainakaan jos verrataan muihin Kroatian suosikkikohteisiin. Mutta sillä on siitä huolimatta paljon tarjottavaa. Ja mikä parasta, Zagrebiin ja sen lähiympäristöön voi ja kannattaakin tutustua ympäri vuoden.

Kaupunki itsessään ei ole kovin suuri, mutta ympäriltä löytyy sen verran nähtävää ja koettavaa, että tekemistä riittää helposti vähän pidemmällekin reissulle. Hyvien kulkuyhteyksien ansiosta, Zagrebiin voi yhdistää myös vierailuin muissa Kroatian kohteissa.

 

 

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia